12 juweeltjes op de Loire à Vélo-fietsroute

1
  • Pêcheries © A. Lamoureux
  • Candes_StMartin_0946_credit-Basile-Moriceau

De Loire à Vélo-fietsroute heeft een weelde aan originele plekjes, aparte accommodatie en verrassende bezienswaardigheden ... Hier zijn een aantal leuke ideetjes!

Adembenemende plekjes!

Visstekkies tussen Corsept en Saint-Brevin-les-Pins

Deze vishutten boven de oceaan zijn vaak een kinderdroom. Ze geven een bijzondere architecturale charme aan het traject tussen Corsept en Saint-Brevin-les-Pins. Stop er eens bij eentje en maak een praatje met een van de vissers die u kan vertellen over zijn dagelijks leven en zijn vistechnieken. De tijd lijkt even stil te staan terwijl hij zijn kennis deelt over de flora en fauna in de omgeving, of zelfs een typische maaltijd uit deze streek … of gewoon wat gezelligheid!

Ik huur een vishut voor een verrukkelijke rustpauze

Pêcheries © Region Pays de la Loire - M. Gross
Pêcheries © Région Pays de la Loire – M. Gross

Uitzicht op de majestueuze jardin des Folies Siffait vanuit La Varenne 

Deze tuin, bestaand uit terrassen, hoekjes en balkonnetjes, op de oever van de Loire is als geen ander. Hij werd tussen 1816 en 1830 aangelegd door Maximilien Siffait. Er heerst een aparte sfeer die zeer tot de verbeelding spreekt: des te meer omdat deze kwetsbare locatie al sinds 2014 voor het publiek gesloten is, behalve op erfgoeddagen. Hij wordt omringd door een rijkdom aan groen met wel 900 boomsoorten. Vanaf de kerktoren in La Varenne is dit terrein van 3 hectaren goed te zien. Stop er even om van dit betoverende schouwspel te genieten! 

Folies Siffait © D. Drouet
Folies Siffait © D. Drouet

Kijk uw ogen uit vanaf de kanaalbrug in Briare

De kanaalbrug in Briare is 662 meter lang en overspant de Loire! Er staan 72 lantaarnpalen langs het kanaal en aan elk uiteinde staat een monumentale bewerkte pilaster. Het verbindt het kanaal dat lateraal aan de Loire loopt met het kanaal van Briare. Oversteken doet u te voet of op de fiets, of natuurlijk via het water! De kanaalbrug van Briare geeft vanaf de mistige ochtend tot zonsondergang een fantastisch uitzicht op de rivier en het omliggende landschap. En als u er toch bent maak dan ook tijd voor een wandelingetje langs het leuke jachthaventje.

Briare_AR_6517_DDarrault_CRTCentreValdeLoire

Bewonder de confluentie van de Loire en de Vienne

Het dorpje Candes-Saint-Martin ligt precies aan de samenvloeiing van de Loire en de Vienne. Het natuurschoon aan deze samenkomende wateren is feeëriek. Er is veel te ontdekken in de nauwe straatjes van dit schattige dorpje dat staat ingeschreven als één van “mooiste dorpjes in Frankrijk”. De kalkstenen huisjes met hun leistenen daken en de keien aan de kade getuigen nog van het verleden van deze voormalige vissers- en binnenvaarthaven. Bij vertrek uit het dorp neemt een 4km-lange wandeling u mee langs deze schatten tot boven het dorp waar u kunt smullen van het panoramisch uitzicht op het dal!   

Ongewone accommodatie!

Een nacht op stok in een vishut in Corsept

Bekijk ze, bewonder ze, breng er een dag … én een nacht door! De Manoir de l’Espérance laat u genieten van de authentieke charme van de karakteristieke plaatselijke bouwkunst tijdens een nachtje hoog in de bomen. Roep uw ontbijt af met de misthoorn en het komt in een mandje omhoog op een kruisnet! Identiek aan de lier waarmee de vissers hun netten naar boven hijsen. Als u aan boord wilt dineren kunt u ook voor de bourriche du pêcheur (vissersmand) kiezen.

Overnachten in de toren van een molen in Rochefort-sur-Loire

Kom tot rust op dit vreedzame en bijzondere plekje, hoog boven een typisch dorpje, tussen de wijngaarden en met een wijds uitzicht over de wijnranken in het hartje van de Loirestreek die is ingeschreven bij UNESCO. In dit ronde verblijf heeft u beschikking over een bar, een keuken, een zitkamer en het aangrenzend terras dat exclusief voor uw gebruik is.

Ik boek mijn overnachting

Slapen in een woonwagen vlak bij Sancerre

De achtergrond? De heuvel van Sancerre met z’n wijngaarden en de Loire op 150 meter afstand! In Saint-Satur verwelkomen Karine en Yvan u van harte in een buitengewoon landschap. Loire Nature Découverte heeft een aanbod van verschillende soorten accommodatie. Kies bijvoorbeeld voor één van de twee schattige en gerieflijke woonwagens. Tijdens uw verblijf kunt u ook een begeleid uitstapje maken op de Loire, in een kano!

Overnachten op het water dicht bij Chambord

De Outre-Loire, een leuke ouderwetse schuit, is uw gezellige kooi voor de nacht. Deze traditionele platbodemschuit van de Loire-binnenvaart ligt aan de kade van het dorpje Saint-Dyé-sur-Loire dat lang geleden dienstdeed als haven voor Chambord! Geniet er van een bijzondere nacht met een magisch uitzicht op de rivier. Val in slaap terwijl de rivier u zachtjes wiegt en met de geluiden van de rivier en de omringende natuur. Een exceptionele en onmisbare ervaring!

Verrassende trekpleisters 

Een huis in de Loire in Couëron 

Met een klein omweggetje kunt u bij de riviermonding in Couëron een amusant werk zien: een huis heeft het zich gemakkelijk gemaakt in de koninklijke rivier! De luiken zijn dicht en niemand lijkt te weten of het nog bewoond is … er is geen boot te bekennen maar misschien wachten de bewoners op zonsondergang voor ze tevoorschijn komen … Bekijk het huis in de Loire overdag, of in het donker! 

Maison dans la Loire © A. Lamoureux
Maison dans la Loire © A. Lamoureux

Een blauw museum in Trélazé 

Midden in een voormalige leisteengroeve ligt het Musée de l’Ardoise (leisteenmuseum) voor een kennismaking met dit materiaal en de gerelateerde vakkennis: demonstratie van de ouderwetse manier van het splijten van leisteen, kijk rond op de tentoonstelling in een voormalige luciferfabriek … Dit aparte plekje is een mijn van blauw goud. Een reis door de tijd en de knowhow die deze regio typeerde. 

Het Internationale tuinfestival van Chaumont-sur-Loire

Tijdens een bezoek aan het landgoed Chaumont-sur-Loire ziet u behalve kunstwerken ook tuinen waarvan de één nog verbluffender is dan de ander. De nieuwe editie van het onmisbare Internationale tuinfestival begint op 22 april met als thema voor het dertigtal bloeiende tuinen “biomimicry in de tuin – de natuur als oneindige bron van inspiratie”. Daarnaast zijn er in het park, de stallen, bijgebouwen en het kasteel moderne kunstwerken en installaties te zien die zich geen mooiere achtergrond kunnen wensen.

Verken kasteel Meung-sur-Loire en zijn kelders 

Op enkele kilometers van Orléans ligt kasteel Meung-sur-Loire waar u kunt rondkijken in meer dan twintig gemeubileerde vertrekken die met toegevoegde objecten zijn verfraaid. De rondgang gaat van de zolder naar de donkere ondergrondse ruimtes die dienstdeden als gevangenis! De meest beroemde gevangene die in deze cellen verbleef was de dichter François Villon. Iedereen krijgt gegarandeerd de rillingen in de martelkamer!