De Loire à Vélo: natuur, cultuur én avontuur

1
 • D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire
 • J.-F. Souchard - CRT Centre-Val de Loire

De Loire à Vélo (Loire op de fiets) heeft alles: doorkruis de bakermat van de Renaissance op de fiets en geniet van het goede leven op z’n Frans. Ontdek dit als werelderfgoed bij UNESCO ingeschreven gebied, de geschiedenis en pracht van de Loirekastelen, de fabelachtige natuur, de mooie dorpjes en steden en de stranden aan de Atlantische kust. En u kunt dit alles zorgeloos beleven dankzij de leveranciers en voorzieningen met het keurmerk “Accueil Vélo” (Fiets welkom).

De Loire à Vélo, een unieke fietsroute

Cyclotouristes sur l'écluse de Mantelot, à Chatillon-sur-Loire © J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

De Loire à Vélo, met een lengte van 900 km, is een van de mooiste Franse fietsroutes. Het loopt voornamelijk door het gebied dat is ingeschreven als werelderfgoed bij UNESCO. Ontdekt u graag nieuwe dingen? Laat u dan verrassen door de onmisbaren van de Loire à Vélo.

Het is een makkelijke route en dus zeer geschikt voor gezinnen of als een eerste fietsvakantie. De route is bewegwijzerd en volgt de loop van de rivier via verschillende soorten paden.
Klik op de link voor meer informatie over de paden en wegen.

De Loire à Vélo fietsroute is ook een gedeelte van de EuroVélo 6, een langere route van 3600 km van de Atlantische naar de Zwarte Zee. Alleen al in de twee regio’s waar de Loire à Vélo doorheen loopt komt u nog 9 andere fietsroutes tegen (5 in Centre-Val de Loire en 4 in Pays de la Loire) en 13 circuitnetwerken (10 in Centre-Val de Loire en 3 in Pays de la Loire).

Velo Bike Chambord ©Ludovic Letot

Alles voor een geslaagde fietsvakantie

Cyclotouristes sur les bords de Loire, à Châtillon-sur-Loire © J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

De Loire à Vélo heeft een groot aanbod aan voorzieningen om uw fietstocht, met vrienden of met het gezin, op rolletjes te laten lopen: accommodatie op minder dan 5 km afstand van de fietsroute, fietsverhuur en reparatie, bagage transfer, vervoer van fietsen en ingerichte rustplekjes om van een pauze te genieten …

Kwaliteitsvoorzieningen zijn herkenbaar aan het keurmerk “Accueil Vélo”. Dit netwerk van meer dan 600 op toeristen gerichte bedrijven en dienstverleners garandeert u een warm welkom.


Soorten paden op de Loire à Vélo fietsroute

 • Autovrije paden

  • Het Groene Pad: uitsluitend voor ongemotoriseerde gebruikers : fietsers, wandelaars, ruiters, roller-skaters …). Dit zijn vaak paden op voormalige spoorwegen, bospaden of jaagpaden … Ze zijn meestal aangelegd met hard aangestampt zand en andere voor mountainbikes geschikte wegdekken.
  • Fietspaden: paden die uitsluitend voor fietsers zijn, gescheiden van motorvoertuigen.
 • Paden die gedeeld worden met auto’s

  • Fietsstroken: Een apart gedeelte van de weg uitsluitend voor fietsers, meestal binnen de bebouwde kom.
  • “doorgangsverbod”: Dit soort weggetjes zijn alleen voor gebruik door fietsers; motorvoertuigen zijn verboden (met uitzondering van bestemmingsverkeer).
  • Autoluwe wegen: Weggetjes waar minder dan 500 auto’s per dag gebruik van maken.