De Loire à Vélo: ontdek een buitengewoon natuurerfgoed!

1
  • © Franck Charel

De Loire à Vélo-fietsroute gaat door een somptueus landschap. Panorama’s, natuurgebieden, fauna, flora, een tochtje in een traditionele boot op de Loire ... Stap even af en neem de tijd om dit rijke en beschermde natuurerfgoed te waarderen!

Panorama’s langs de Loire à Vélo

Vanaf Bec d’Allier, het beginpunt van de Loire à Vélo-fietsroute aan de samenvloeiing van de Loire en de Allier, heb je een oogverblindend uitzicht op de twee rivieren. Zet de fietsen even aan de kant om rustig door het kwetsbare natuurgebied bij Bec d’Allier te slenteren en het speciale natuurschoon aan dit gedeelte van de Loire te ontdekken.

Het réserve naturelle van Saint-Mesmin, op enkele kilometers van Orléans, strekt zich uit over 263 hectare. In de beschermde zone eromheen ligt ook het grandioze la Pointe de Courpain, tussen de dijk en de Loire. Hier kun je het delicate ballet van de vele vogels aan de Loire bewonderen.

Vanaf de terrassen van het Observatoire Loire, bij Blois, geniet je van een exceptioneel uitzicht op de Loire. Een interactieve en ludieke tentoonstelling vertelt je alles over de geschiedenis van de rivier. Verder is er een aanbod van boottochtjes op de Loire, fietstochtjes en diverse activiteiten en amusement.

Het schattige dorpje Candes-Saint-Martin hoort bij de Mooiste dorpjes van Frankrijk en heeft twee plekjes voor een prachtig uitzicht op de confluentie van de Loire en de Vienne. De eerste van de twee is op de brug over de Vienne Voor een ander perspectief op hetzelfde landschap ga je naar de oriëntatietafel in het hooggelegen gedeelte van het dorp.

Je moet naar een hoogte van 70 meter klauteren om vanaf de jardin du Champalud te genieten van een buitengewoon panorama op de koninklijke rivier en het eilandje île de Neuve. Neem rustig plaats op de stenen bank, laat de sfeer op je inwerken en geniet van een zalig moment van contemplatie.


Klim naar boven in de donjon van het middeleeuws kasteel in Oudon en je komt uit op een dakterras. Van nabij de randen ontrolt zicht een prachtig vrij uitzicht op de Loire: sommigen zeggen op hele mooie dagen zelfs de toren van Bretagne te kunnen zien … Je kijkt je ogen uit!

Jardin de Champalud © A. Lamoureux

Eilandjes in de Loire

In de loop der seizoenen verandert de rivier de vorm van de onmisbare îles de la Gargaude, dicht bij Sancerre. Dit kwetsbare natuurgebied verzamelt op zo’n veertig hectare talloze dier- en plantensoorten die kenmerkend zijn voor de Loire-oevers.

Stroomafwaarts van Châtillon-sur-Loire kun je op de îles de Bonny een wandeling maken door een door de Loire omsloten natuur. Tijdens deze wandeling van 4,5 kilometer ontdek je natuurlijke weiden, zandige oevers en ooibossen.

Niet ver van kasteel Chaumont-sur-Loire ligt het île de la Folie waar je twee aangename circulaire wandelingetjes kunt maken. Er is er één van 1 kilometer en één van 2 kilometer, op de korte trajecten door dit natuurgebied ontdek je één van de mooiste ooibossen in de omgeving.

Het bewegwijzerde parcours op het île de la Métairie neemt je mee door een landschap waar de veehouders van de Ville-aux-Dames vroeger hun dieren lieten grazen. Geniet tijdens je wandeling ook van het lieflijk uitzicht op het dorpje Rochecorbon met zijn in het zandsteen uitgehouwen rotswoningen.

Het île de Béhuard ligt op zo’n twintig kilometer ten zuid-westen van Angers en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt tussen twee takken van de Loire en dit kleinste “Karakteristieke stadje” van Anjou en de Pays de la Loire telt slechts zo’n honderd inwoners. Mensen kwamen hierheen om in het schattige kapelletje te trouwen, op pelgrimstocht in augustus of om op de fiets aan de koninklijke rivier het eiland rond te fietsen.

Ile de Béhuard © Franck Charel

Het op cultuur gerichte île de Nantes is ondertussen onmisbaar geworden: je kunt er een olifant zien, wandelen langs de Quai des Antilles, de Anneaux de Buren kunstwerken bewonderen, aan de Loire van een drankje genieten onder het genot van live-muziek, zelf muziek repeteren bij La Fabrique … Alles nodigt uit tot een culturele ontdekkingstocht, op de fiets uiteraard!

Les Machines de l’Île – © A. Lamoureux

Fauna op de oevers van de Loire

Op twee stappen afstand van de Mondes Marins et des Nefs-draaimolen stapt een 12-meter hoge Grote olifant de hele dag rond het île de Nantes. Kom op hete dagen niet te dichtbij want hij kan je met zijn slurf besproeien!

Grand Éléphant de l’île de Nantes © Guillaume Chevalier Photographe

De camping op de boerderij La Guyonnière in Anjou heeft onder andere alpaca’s! Alpaca’s komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte maar worden nu overal gehouden, zelfs in Anjou! Al herkauwend babbelen ze graag met hun bezoekers, dat vinden ze heel gewoon!

De Zeeslang, die vaker de Oceaanslang wordt genoemd, is zichtbaar bij Saint-Brevin-les-Pins, afhankelijk van het getij  … Tegenover de brug van Saint-Nazaire en naast de vishutten lijkt hij zich in bochten te wringen alsof hij probeert in de achtergrond op te gaan …

Serpent d’océan © A. Lamoureux

De bever is hét iconische dier van de Loire-oevers Ga met een gids op pad, de natuur in, ontdek zijn leefomgeving en ga op zoek naar zijn sporen

Visarenden, dwergsternen, visdiefjes etc.  Er zijn talloze vogels die thuis zijn op de oevers van de Loire. Dus vergeet niet een verrekijker in je fietstas te doen als je op pad gaat op de Loire à Vélo-fietsroute. En neem de tijd om ze te observeren. Er zijn allerlei georganiseerde uitjes om meer te leren over onze gevleugelde vrienden, zoals bijvoorbeeld “À la découverte des oiseaux des bancs de sable” of “les matinées à la découverte des oiseaux migrateurs”.

Passeurs de Loire à Sigloy – Jean Philippe sur sa toue en amont de Sigloy – banc de mouettes rieuses sur la Loire

En de flora

Op de Loire à Vélo-fietsroute betekenen champignons geheid grotwoningen en ondergrondse gangen! Die van Saut aux Loups in Montsoreau dateren al uit de 15e eeuw. Ze komen uit op enorme gangen die door het winnen van zandsteen zijn ontstaan. Vanaf het begin van de 20e eeuw wordt hier de champignon de Paris geteeld. Kostelijk met fouées-broodjes!

© D. Drouet

Terra Botanica, vlak bij Angers, is het eerste attractiepark in Europa dat geheel gewijd is aan de plantenwereld. Slenter op je gemak door 17 hectare buitengewone tuinen met attracties in de lucht en op het water. De ontelbare plantensoorten geven het park zijn unieke sfeer …

De wilde kievitsbloem is een klein lentebloemetje met een schattige klokvorm. De paars-geblokte bloem bloeit in het coulisselandschap rond Véron. Andere bloemen, waaronder verschillende soorten orchideeën, ontluiken zich overal langs de Loire. Ze zijn beschermd, bewonder ze dus zonder ze te plukken!

Het Parc Naturel Régional Loire Anjou Touraine

Het Parc naturel régional Loire-Anjou-Touraine strekt zich uit over 116 gemeenten tussen Angers en Tours, in de departementen Maine-et-Loire en Indre-et-Loire. Om behoud van de buitengewone flora en fauna te garanderen wordt het natuur- en cultuurerfgoed in het park beschermd en onderhouden.  In Montsoreau staat een informatiepunt dat helpt dit te begrijpen; je vindt er allerlei informatie, een permanente expositie over het landschap, tijdelijke tentoonstellingen en gratis workshops voor kinderen …

De Maisons de Loire

Langs de gehele lengte van de Loire vind je de Maisons de Loire die je van harte welkom heten als je meer wilt weten over dit fenomenale landschap en waar je op ludieke en interactieve wijze alles kunt leren over de geschiedenis van de rivier en de omliggende streek.