De Loire-eilandjes en uw fiets!

1
  • © A.Lamoureux

Langs de gehele lengte van de Loire vindt u kleine en grote eilandjes, de één nog mooier dan de ander, maar elk met zijn eigen karakter. Tijdens een tochtje in de vrije natuur ontdekt u een weelde aan kleurrijke flora en fauna die een omweggetje waard zijn :)

Het grootste

Het île de Nantes is onmisbaar: cultureel en openhartig, rijk aan geschiedenis en met nieuwe attracties. Aan het industriële tijdperk kwam een eind met de sluiting van de laatste scheepswerven in 1987. Tegenwoordig is het île de Nantes vooral een op cultuur gerichte buurt. Klim op de rug van een olifant, wandel op de Quai des Antilles, bewonder de Anneaux de Buren kunstwerken, nip een drankje aan de Loire onder het genot van livemuziek, terwijl muziek gerepeteerd wordt in La Fabrique … Alles nodigt uit tot een culturele ontdekkingstocht, op de fiets uiteraard!
Ile de Nantes © Guillaume Chevalier Photographe

Het meest landelijke

Het île Forget heeft bijna 7 kilometer aan paden en wel 25 hectare groen. Een klein paradijs, toegankelijk via een houten brug. Na het fietsen is een pauze in de natuur een genot voor groot en klein: speciaal voor de kleintjes zijn er een tokkelbaan, een sportveldje en een carrousel. Tevens vindt u er tafels voor uw picknick. Bent u na het eten wat rozig? Doe dan even een dutje, in alle vredigheid, met niets dan natuurgeluiden als achtergrondmuziek! Te voet of op de fiets, deze excursie is één grote hap frisse lucht. Het uitzicht op het vaste land is onverwacht en verrassend!

Het langste

Het bedrijvige île de Chalonnes is met 14 kilometer het langste riviereiland in Europa. Zowel de permanente bewoners als de eigenaren van vakantiehuizen op het eiland houden van het leven hier: ze voelen zich bevoorrecht en trots door te kunnen genieten van de buitengewone flora en fauna en het schitterende licht … weelde waar ze als een schat over waken. Hoewel er vroeger voornamelijk tabak en hennep werden verbouwd concentreert het eiland zich nu op bezoekers die hier komen om een stukje paradijs te ontdekken én gerechten gemaakt met lokaal geteeld fruit en groente te proeven. Aan tafel of tijdens een picknick, het wordt ongetwijfeld genieten! Te voet, op de fiets, in het voorjaar, de zomer, de herfst of de winter, dit eiland is een verrassende ontdekking het hele jaar rond.
Ile de Chalonnes © D.Drouet

Het meest spirituele

De lieflijke eiland-gemeente île de Béhuard is geclassificeerd als “Karakteristiek stadje”. Een handjevol geluksvogels wonen het hele jaar rond op dit unieke eiland in de Loire. Als u in de zomer rondfietst ziet u ongetwijfeld enkele stelletjes die er komen om in het huwelijksbootje te stappen, dat levert prachtige trouwfoto’s op, anderen komen op een jaarlijkse bedevaartstocht. Maar de meerderheid komt, te voet of op de fiets, voor de charme van het dorp, de schoonheid van het Loirelandschap tussen steen en water … Of om lekker te genieten van een drankje met adembenemend uitzicht op de koninklijke rivier en zijn veranderende kleur en licht.
Béhuard © Franck Charel

Het meest fotogenieke

Het île d’Offard ligt op enkele kilometers afstand van het historisch centrum van Saumur. Het heeft een uniek perspectief op de oever: op kasteel Saumur met zijn torens en mezekouwen dat de Loire domineert, op de zandbanken met zijn bewoners – allerlei diersoorten – de overvloedige omliggende natuur, én natuurlijk de koninklijke rivier. Vanaf het vier kilometer lange île Batailleuse, iets ten westen van Offard, heeft u een bijzonder uitzicht op de beroemde uitstekende rots van Saint-Florent-le-Vieil!
Champtoceaux © A.Lamoureux

Het meest rurale

Het île Saint-Aubin bestaat grotendeels uit natuurlijke weiden die gebruikt worden om te grazen en voor het hooi. Het ligt in het bassin van de Maine, op vijf minuten afstand van het centrum van Angers. Wandelaars dwalen er graag rond om helemaal op te gaan in de weelde aan flora en fauna. Er leven bijna 500 diersoorten op dit bevoorrechte eiland. De meeste verschuilen zich natuurlijk zodra ze wandelaars aan horen komen! Er zijn ook andere leuke – culturele en natuurlijke – aspecten aan dit eiland. Bijvoorbeeld om de koeien, die hier (bijna) vrij rondlopen te ontmoeten, of om te lunchen bij de openluchttaverne aan de Loire, en voor de kleintjes heeft het eilandje ook een kinderboerderij!
Bac de l’Ile Saint-Aubin © J.P Klein