Goed advies voor fietsen met jonge kinderen

1
  • © J.Damase

De wegen en paden op La Loire à Vélo (De Loire op de fiets) route zijn zeker geschikt om met het hele gezin, inclusief de allerkleinsten, mooie avonturen te beleven. Hier geven wij u wat tips om veilig en goed geluimd op pad te gaan!

Een goede uitrusting en de juiste reflexen

Bij het voorbereiden van een fietsreis staat veiligheid voorop: zorg ervoor dat u het beste materiaal heeft zoals een goed passende helm, een geel hesje om goed zichtbaar te zijn en een bel!  

Kies, afhankelijk van de leeftijden van uw kinderen, het juiste soort fiets/fietsaanhanger/aanhangfiets. 

Vanaf 5 jaar kunnen uw koters beginnen om zelf te fietsen. Maar de fietsafstand moet dan natuurlijk wel aangepast worden aan hun benen! Fietsaanhangers en aanhangfietsen zijn prima opties voor jonge kinderen die nog niet zelfstandig kunnen fietsen … of als u de dagelijkse trajecten iets langer wil maken!

Als u met twee volwassenen bent is het onderweg het beste om op veilige afstand achter elkaar te fietsen, dus met de kinderen tussen u in. Als u de enige volwassene bent fiets dan achter de kinderen zodat u ze altijd in uw gezichtsveld heeft. 

Als u met twee volwassenen bent is het onderweg het beste om op veilige afstand achter elkaar te fietsen, dus met de kinderen tussen u in. Als u de enige volwassene bent fiets dan achter de kinderen zodat u ze altijd in uw gezichtsveld heeft. 

En ten slotte, plan een aantal rustpauzes in op uw route; kinderen hebben die echt nodig. Er zijn speciaal ingerichte rustplekken voor fietsers op de route, vaak met een speelplaats erbij en uiteraard schitterende uitzichten. Vergeet de onontbeerlijke snacks en drinken niet! 

Laat het kroost gerust meedoen, ze hebben energie te over!

© J. Damase – CRT Centre-Val de Loire

Attracties en activiteiten voor het hele gezin

Omdat u af en toe even wilt stoppen is er een grote keuze aan activiteiten langs de route: tuinen, ontdekkingsparken, watersportcentra, dierentuinen, klimparken en musea … er is voor elk wat wils, de keuze is aan u! 

Parkeer de fietsen even en wandel samen door de Jardin des kangourous (kangoeroetuinen) in La Possonnière. Het zal de kleintjes behoorlijk verbazen om zomaar een honderdtal loslopende kangoeroes tegen te komen!  

© Jardin des kangourous

Ga eropuit en ontdek de opmerkelijke Loire naast de fietsroute in het ontdekkingspark Cap Loire. De locatie bestaat uit 3 delen: een expositie waar bezoekers kennismaken met de wereld van de binnenvaart, een bezoek aan de boot de Cap Vert om (uiteraard!) kapitein te worden en een thematische tuin van een hectare … uitstekend om even de benen te strekken! 

Entrée de Cap Loire © A. Lamoureux

Zeilsport, mountainbiken, peddelsurfen, kajakken, handboogschieten, oriënteren … bij activiteitencentrum Cap Sports et Nature in Saint-Julien-de-Concelles is er van alles om de kleintjes te vermaken terwijl u even lekker ontspant. Dit alles in een aangename groene omgeving niet ver van de Sèvres en de Loire. Perfect, toch?!

Op steenworp afstand van de Loire ligt Ô Parc, ideaal voor een pauze! Enorme opblaasfiguren, draaimolens, quads, skelters, tokkelbaan, waterspelen die verfrissen als het warm is, trampolines, spellen van hout, mini-golf … De activiteiten in Ô Parc zijn een plezier voor groot en klein! Voor u weer op de fiets stapt kunt u nog even rustig bijkomen in de hangmatten in de ontspanningsweide.

Verdwaal van juli t/m september lekker in het grote Labyrinthe de Beaugency. Dit gigantische doolhof van maïs beloofd pret voor het hele gezin. Er zijn raadsels en acteurs om u te helpen de uitgang te vinden! Voor volwassenen en grotere kinderen zijn er ook avondbezoeken en spookdagen. Vraag ernaar!  Klik voor meer informatie!

Heeft u zin om met het hele gezin de Loirestreek te ontdekken? Z’n geschiedenis, natuur én binnenvaart? Ga dan naar het Observatoire Loire in Blois. Hier vindt u een interactieve tentoonstelling om spelenderwijs te leren, terrassen om de rivier te observeren, tochtjes op traditionele schepen of op de fiets; ontdek de onvervalste Loire!

In Amboise, op kasteel Clos Lucé ontmoet u de beroemdste machines van Leonardo da Vinci. In het park van het kasteel, waar hij de laatste drie jaren van zijn leven doorbracht, kan iedereen zich vermaken met het in werking stellen van de luchtschroef, door plaats te nemen in een tank of de draaibrug over te steken.  

Klik voor alle activiteiten en attracties voor kinderen

Overnachten op de camping

Kinderen van alle leeftijden zijn dol op kamperen! Geniet met het hele gezin van een ontspannend én gezellig verblijf.

Dicht bij de Loire heet camping de la Guyonnière u welkom op de boerderij voor een bijzondere ervaring; ontmoet de dieren van de camping – kippen, koeien, varkens, alpaca’s, damherten, pauwen, pony’s, konijnen, geiten. Een plek voor dialoog en leermomentjes … kinderen halen er hun hart op! En er is ook nog een verwarmd zwembad, toegankelijk voor iedereen, tussen twee ontmoetingen door …

Camping de la Guyonnière © A. Lamoureux

Camping Belle Rivière in Sainte-Luce-sur-Loire ligt op een rustige plek in de natuur. Jonge kinderen kunnen zich er vermaken met mooie wandelingen, te voet, te paard of anders een kanotochtje op de koninklijke rivier. Ontdek het majestueuze landschap langs de rivier; schitterend op elk moment. Laat u bekoren door deze camping met zijn toepasselijke naam!

Geniet van één of meerdere nachten op deze camping aan de voet van het dorpje Sancerre en op steenworp afstand van de Loire. Flower camping Les Portes de Sancerre ontvangt u in een aangenaam groene omgeving. Volwassenen genieten er vooral van de rust en gezelligheid terwijl de kleintjes vriendjes maken op het speelveld of het opblaaskasteel!

Als u nog nooit in een woonwagen heeft geslapen dan biedt de camping in Gien dé gelegenheid om het te proberen! Kinderen zijn weg van deze kleurrijke karretjes en kunnen niet wachten erin te klimmen! Wat betreft activiteiten kunt u terecht bij het zwembad of op het strandje – de camping ligt aan de Loire met een prachtig uitzicht op het plaatsje Gien en z’n kasteel – voor rust en lol voor het hele gezin!

U bent altijd dicht bij de natuur op Camping des Saules, vlak bij kasteel Cheverny, met z’n 8 hectare bebost park, speelvelden en waterpret in maar liefst 3 zwembaden. Zet op met uw eigen campingspullen of maak gebruik van een van de chalets of probeer de onalledaagse accommodatie. Camping des Saules is een partner van de Franse vogelbescherming (LPO) en er zijn niet minder dan 58 vogelsoorten te zien! Ter bescherming van de bijen zijn er ook bijenkorven op het landgoed geplaatst!

Geniet van een rustpauze op Camping Loire et Châteaux, gelegen in het schattige dorpje Bréhémont. Ontspan lekker met het gezin en geniet van de diverse activiteiten: zwembad, opblaaskasteel, tafeltennis … Er wacht u een warm welkom in een familiale sfeer!

Veilig fietsen

Het spreekt voor zich dat veiligheid voorop staat tijdens een fietsreis met de kinderen. De Loire à Vélo (Loire op de fiets) route is een makkelijke route met weinig hoogteverschil en daarom uitermate geschikt voor gezinnen die fietsen met jonge kinderen.

De Loire à Vélo gaat over verschillende soorten paden en wegen. Sommige zijn autovrij: 

  • De voies vertes (groene paden) zijn uitsluitend voor gebruik van ongemotoriseerde voertuigen. Alleen fietsers, voetgangers, ruiters en inline-skaters mogen deze paden gebruiken.    
  • Fietspaden zijn daarentegen uitsluitend voor fietsers en zijn afgescheiden van de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. 

Bepaalde gedeeltes van de route zijn wegen die gedeeld worden met auto’s. Het betreft dan wel altijd of weggetjes zonder doorgaand verkeer die uitsluitend gebruikt mogen worden door bewoners en fietsers, of autoluwe weggetjes met een lage snelheidslimiet. 

Wilt u de verschillende soorten wegen en paden op uw route visualiseren? Ga dan naar de kaart waarop de verschillende stukken “voies vélo” (fietspaden) en “voies partagées” (gedeelde wegen) duidelijk worden aangegeven.