Onze 5 tips voor uw eerste reis op de Loire à Vélo-fietsroute

1
  • Cher-a-velo_©-D-Darrault_CRT Centre-Val de Loire

Het is beslist, je gaat een road trip maken op La Loire à vélo. Maar hoe bereid je deze eerste fietstocht voor? Hier zijn onze tips!

Het besluit is genomen; u gaat voor een fietsvakantie op de Loire à Vélo-fietsroute. Maar hoe bereid je zo’n eerste fietsreis voor? Hier zijn onze adviezen!

Een eerste fietsreis voorbereiden – tip nr. 1: Plan de route én de etappes

Hoewel de Loire à Vélo-fietsroute een makkelijke route is moet u uzelf natuurlijk ook niet overschatten voor zo’n eerste fietsreis! Kies voor dagelijkse etappes van zo’n 30 kilometer. Zo heeft u ruimschoots de tijd om volop te genieten van het landschap, te stoppen voor een attractie of bezoek of gewoon om even te ontspannen. De Loire à Vélo-fietsroute is vlak en heeft weinig hoogteverschil en is dus geschikt voor iedereen. Als u zich toch zorgen maakt over uw vermogen kunt u altijd kiezen voor een elektrische fiets. Ze worden door veel fietsverhuurders aangeboden, neem voor informatie contact op met een van hen. Bij het voorbereiden van uw fietsreis moet u ook aan uw accommodatie denken. Hotels, Bed & Breakfasts, campings … langs de hele route vindt u talloze mogelijkheden met het keurmerk Accueil Vélo (Fiets welkom) waar u terecht kunt voor een warm onthaal en voorzieningen speciaal voor fietstoeristen.
Plaque La Loire à Vélo sur le mur
La Loire à Vélo © F. Delong-CRT Centre-Val de Loire
U kunt ook één van Topogidsen aanschaffen die zijn gewijd aan de Loire à Vélo-fietsroute. Ze staan vol handige informatie voor de voorbereiding van uw fietsvakantie. Ook onderweg zijn ze nuttig, alleen al voor de kaarthouder die makkelijk aan uw stuur bevestigd kan worden! Heeft u aanvullende informatie nodig? Neem dan gerust contact op met de Offices de Tourisme (Franse VVV) langs de route. Zij kunnen u ongetwijfeld adviseren en helpen bij het voorbereiden van uw reis. U heeft wel zin in de Loire à Vélo-fietsroute maar geen tijd of animo voor de hele planning? Dan is een turn-key arrangement precies wat u nodig heeft! Klik voor meer informatie! Laat u informeren!

Uw fietsreis voorbereiden – tip nr. 2: Lichtgewicht reizen!

Een van de sleutelelementen van een succesvolle eerste fietsvakantie is de preparatie van de bagage. De eerste beslissing betreft het soort tas. Rugzakken zijn totaal onpraktisch op de fiets. Er zijn talloze soorten (vaak waterdichte) fietstassen te krijgen. Sommige modellen haalt u makkelijk van de fiets af zodat u ze mee kunt nemen tijdens een bezichtiging of activiteit. Wat kleding betreft is het belangrijk niet onnodig veel mee te nemen. Draag lichte, ademende kleding die toepasselijk is voor het seizoen. En hoe goed het weer ook is; ga nooit zonder regenkleding op pad. Toiletspullen zijn vaak ook in reisformaat te krijgen, of vul anders kleine reispotjes of flesjes met uw favoriete producten! Vergeet ook niet om wat EHBO-spullen mee te nemen! Als u gekozen heeft voor kamperen is zeker het verstandig om lichte en praktische spullen mee te nemen. Neem alleen het noodzakelijke mee: tent, slaapzak, slaapmat, kook- en eetgerei … Het is ook altijd handig om wat waslijn mee te nemen om uw spullen te kunnen drogen. Als u graag kampeert maar minder graag zelf uw spullen transporteert kunt u gebruik maken van de “Voyager léger” (Licht reizen) optie van diverse campings!
Cyclotouristes en bord de Loire qui regardent une carte
Cyclotouristes © D. Darrault-CRT Centre-Val de Loire

Uw eerste fietsvakantie voorbereiden – tip nr. 3: controleer uw fiets en uw materiaal

Neem niet het risico uw eerste fietsvakantie te verknallen met materiele problemen. Zorg dus voor uw vertrek dat alles in orde is en u met een gerust hart op pad kan gaan! Als eerste betekent dat een controle van uw fiets: banden, remmen, licht, bel … Controleer dit alles, of laat het door een fietsenmaker controleren. Denk er aan een reparatieset en een pomp mee te nemen! Maar maak u geen zorgen, als u tijdens uw reis onverhoopt toch tegen een probleem aanloopt zijn er talloze fietsenmakers te vinden op de hele Loire à Vélo-fietsroute.
© D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Tip Nr. 4 – Een eerste fietsreis met kinderen voorbereiden!

De Loire à Vélo-fietsroute is uitermate geschikt voor alle leeftijden. Dus ga op pad met het kroost, maar blijf natuurlijk te allen tijde oplettend 😉 Zoals u weet; hoe kleiner ze zijn, hoe meer u moet anticiperen! Kies dus waar mogelijk de voies vertes (groene paden; zonder gemotoriseerd verkeer) en fiets in etappes van tussen de 10 en de 20 kilometer: als u degene bent die fietst vinden ze het, ondanks het oogverblindende landschap, wat langzaam gaan. De rustplekken op de route hebben vaak een speelplaats hetgeen betekent dat zij zich kunnen uitleven terwijl u het juist even rustig aan doet. Het is natuurlijk ook mogelijk om een keer een hele dag op één plek te blijven, zo kunt u het fietsen afwisselen met andere activiteiten zoals het zwembad, of kanoën. …
Enfant dans une cariole accrochée à un vélo
Cyclotouristes © CRT Centre-Val de Loire

Tip nr. 5 – Uw eerste fietsreis voorbereiden … met het oog op veiligheid!

Veiligheid is cruciaal voor een geweldige fietsvakantie. Uw veiligheid begint met uw materiaal: zichtbaar zijn – bijvoorbeeld door felgekleurde kleding te dragen –, een goede helm te dragen, de verkeersregels te respecteren, de regels voor het delen van de weg te respecteren op de stukken die niet alleen voor fietsers zijn, goed bekend zijn met de bewegwijzering op de route. Een flink deel van de route is autovrij. U kunt de Loire à Vélo-fietsroute bereiken met de auto, de trein of per vliegtuig of bus en vervolgens gebruik maken van het maatwerk van de Train Loire à Vélo dienst die u tussen Croisic en Orléans, mét uw fietsen, van station naar station kan brengen! Aan het keurmerk Accueil Vélo (Fiets welkom) kunt u leveranciers en voorzieningen herkennen die diensten aanbieden voor fietstoeristen zoals bijv. accommodatie met veilige fietsenstalling. Voilà, u bent nu klaar voor uw eerste fietsvakantie! De Loire à Vélo-fietsroute met zijn landschap, tuinen, dorpjes en plaatselijke producten ziet uit naar uw komst!