Pijn op de fiets: hoe voorkomt u het?

1

Elk jaar worden fietstoeristen flink op de proef gesteld op de bijna 900-km lange Loire à Vélo-fietsroute tussen Saint-Brevin-les-Pins en Cuffy. Hier vindt u wat ideetjes om eventueel ongemak te beperken zodat u van een fijne fietsvakantie kunt genieten.

Een zadel kiezen

Niet alle fietszadels zijn hetzelfde! Het kiezen van het juiste fietszadel voor het soort gebruik en voor uw lichaamsbouw is cruciaal. Een ongeschikt zadel kan ongemak en zadelpijn veroorzaken die verergerd naarmate u langer doorfietst.
De ideale positie op een toerfiets is tussen de 30 en 60° voorovergebogen. In tegenstelling tot racefietsen die bij voorkeur een smaller zadel hebben om wrijving van de dijen te beperken, is een iets breder zadel een prima keuze voor de Loire à Vélo-fietsroute; het achterste gedeelte van het zadel is breder en geeft daardoor steun aan het bekken. Overigens gaat voor vrouwen de voorkeur naar een nog iets breder zadel.


Controleer de afstellingen

Controleer de zadelhoogte, de kanteling en de symmetrie; doe hetzelfde voor het stuur. Voor de juiste zadelhoogte dient u met de hiel op het pedaal in de onderste positie uw been geheel te kunnen strekken (en de knie licht gebogen met de tenen op het pedaal). De knie hoort op dezelfde lijn als het pedaal te zijn ten opzichte van het zadel.
Stel het stuur af op dezelfde hoogte als het zadel, dit is een comfortabele positie voor een recreatietocht zoals de Loire à Vélo-fietsroute.

Fietsbroeken

Fietsbroeken bieden comfort en bescherming en verlagen daarmee de kans op ongemak en pijn door de druk van het lichaam op het zadel en door wrijving van de dijen. Dit praktische kledingstuk is de beste investering voor een fietstoerist. Denk er wel aan dat hij zonder ondergoed wordt gedragen 😉

Uw fietspositie

Als de afstellingen eenmaal goed zijn zorg dan voor een goede fietshouding zodat u comfortabel fietst. Om uw rug zoveel mogelijk te beschermen dient u de ruggengraat zo recht mogelijk te houden en alleen op natuurlijke wijze te buigen. Op deze manier voorkomt u pijn en vermoeidheid.
Ook uw vingers komen behoorlijk onder druk op het stuur. Voorkom gevoelloosheid, tintelingen en andere irritaties door op de positie van uw handen op het stuur te letten. Let er op dat u het stuur niet te stevig vasthoudt en dat de polsen niet te stijf worden, dit kan ongemak voorkomen.

Lichamelijke voorbereiding

Ga er gerust een paar keer op uit voordat u in het zadel stapt voor uw fietstocht op de Loire à Vélo-fietsroute. Zo hebt u de mogelijkheid om de o zo belangrijke afstellingen perfect te krijgen en kunt u tegelijkertijd een beetje trainen. Doe afwisselend korte en langere ritjes naar gelang de etappes die u voor uw fietsvakantie hebt gepland.
Bon voyage op de Loire à Vélo-fietsroute!