Streekproducten op de Loire à Vélo-fietsroute

1

Maak uw smaakpapillen blij met de heerlijke streekproducten op de Loire à Vélo-fietsroute!! Langs de hele fietsroute vindt u een overvloedige rijkdom aan zalige streekproducten.

De beroemde taart van Nantes

De gâteau nantais neemt u mee op reis: een verrukkelijke mengeling van suiker, amandelen, boter en …. Antilliaanse rum! Ze zijn er in piepplein, klein én groot formaat; ze blijven goed tot u uw bestemming heeft bereikt (maar maak natuurlijk het niet té lang 😉) … Een genot voor de smaakpapillen om samen van te genieten!

Gateau Nantais © Guillaume Chevalier Photographe

Berlingots uit Nantes – italiaans –

Deze snoepjes uit Nantes zijn een genot voor groot en klein! Ze zijn er in allerlei smaken en zijn makkelijk te vinden … maar het unieke aan deze snoepjes is dat ze blijkbaar gebaseerd zijn op het recept van een kokkin uit het Italiaanse leger … zo komt u nog eens ergens anders dan in de Loirestreek!

Quernon d’ardoise angevin

Quernon d’ardoise is een specialiteit uit Angers en omgeving en dit blauwe vierkantje is een afspiegeling van de lokale leisteenmijnen. De nougatine maakt het krokant en de chocolade smelt lekker in de mond. Laat u verleiden door de originaliteit en bijzondere smaak van de Quernon d’Ardoise.  Ze passen makkelijk in alle fietstassen 😊

Fouées

Dit lekkere ovengebakken broodje streelt de smaakpapillen: nog warm worden ze gevuld met rillettes (ragout), met champignons, of met boter, afhankelijk van wat u lekker vindt. Fouées zijn nog lekkerder als u ze rond een tafel met vrienden en/of familie eet met een lekkere fles wijn erbij (te veel alcohol is schadelijk voor de gezondheid)! Ze zijn onvergetelijk 😊  

Fouées © M. Chaigneau

Rillettes en rillons uit Touraine

In Tours en omgeving moet u absoluut de heerlijke rillettes (een soort ragout) en rillons (blokjes gesmoord varkensvlees) uit Touraine proeven. Ze worden hier al vanaf de 15e-eeuw gemaakt. Geniet ervan bij het aperitief of als voorgerecht, heerlijk met vers, knapperig brood of een fouée vers uit de oven.

Nougat uit Tours

Achter de naam Nougat de Tours schuilt een onweerstaanbare taart die u echt moet proeven. Het recept van deze hemelse patisserie dateert uit de 19e eeuw en werd in de jaren 70 herontdekt.  Het bestaat uit een zanddeegtaart gevuld met een mix van abrikozenjam en gekonfijt fruit met als bovenlaag een soort bitterkoek, een buitengewoon genot voor de smaakpapillen.

Selles-sur-Cher

Selles-sur-Cher is één van de talloze geitenkazen uit de regio. Dit kleine, ronde kaasje is zacht een heeft een ietwat notige smaak. Het wordt na een rijtijd van ongeveer tien dagen gegeten. Overheerlijk met zowel de witte als de rode wijn uit de Loirestreek.

Tarte Tatin

Dit iconisch nagerecht werd geboren in Sologne, aan het eind van de 19e eeuw. Het was het resultaat van een vergissing met een uiteindelijk zeer smakelijke afloop. Stéphanie Tatin had het op een dag ontzettend druk in het familierestaurant en vergat daardoor de taartvorm met deeg te bekleden. Om tijd te besparen besloot ze het deeg maar bovenop de appeltaart die de oven in moest te leggen. En zo werd de Tarte Tatin geboren, tot groot plezier van alle smulpapen!

Cotignac uit Orléans

Cotignac d’Orléans is een klein snoepgoed voor zoetekauwen op basis van geharde kweepeergelei. Het wordt gepresenteerd in leuke kleine vurenhouten doosjes. Om ze te eten kunt u ze breken maar u kunt ze ook likken, zoals we vroeger ook met ander snoepgoed deden. U vindt deze lekkernijen bij banketbakkers, in de snoepwinkel en bij delicatessenzaken.  

Azijn en mosterd uit Orléans

Bij het zeer oude Maison Martin-Pouret, meester azijnmaker sinds 1797, worden ook heden ten dage nog de befaamde azijnen en mosterd van Orléans gemaakt. Tegenwoordig heeft het een prachtig aanbod van azijnen, mosterd alsmede heerlijke augurken met originele en verfijnde smaken.

Crottin de Chavignol

Als u in de buurt van Sancerre fietst is het bijna onmogelijk om niet even te stoppen en kennis te maken met één van de beroemdheden uit dit gebied. Crottin de Chavignol is een verrukkelijk klein geitenkaasje dat op elk moment van de dag kan worden gegeten. Er is er een voor iedereen: hard, wat zachter of blauw … neem een pauze en doe uw smaakpapillen een groot plezier!

Wijnen uit Sancerre

Minstens net zo beroemd als de Crottin de Chavignol! De zeer befaamde witte en rode wijnen en rosé uit Sancerre. Ze worden alle drie gemaakt met twee druivensoorten: Sauvignon blanc en Pinot noir.  Ze zijn fris, subtiel en geparfumeerd en gaan bijzonder goed samen met een aperitief of dessert.