De Loire à Vélo: een route met aansluitingen

1
  • © J.Damase

Vanaf de Loire à Vélo (Loire op de fiets) kunt u alle kanten op; van noord naar zuid of oost naar west! De Loire à Vélo is het begin of eindpunt van de Eurovelo 6. Deze 3600 km lange fietsroute gaat van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee. Hij gaat door een tiental landen en langs de grootste Europese rivieren: de Donau, de Rijn, en uiteraard de Loire.

       

Fietsroutes die aansluiten op het parcours

La Véloscénie – Van Parijs naar Mont-Saint-Michel
Dit is een uitzonderlijke 450 km lange fietsroute tussen Parijs en de Mont-Saint-Michel. De Véloscénie doorkruist de regio Centre-Val de Loire en brengt u langs de kathedraal van Chartres en het Regionale natuurpark Perche. De route kruist de Loire à Vélo en de Sint Jakobsroute op de fiets routes.

Saint-Jacques à Vélo
Dit is de eerste aangelegde Sint Jakobs fietsroute. Hij loopt van noord naar zuid door de regio Centre-Val-de-Loire via Chartres en Tours en heeft een lengte van 350 km. In Tours sluit hij aan op de Loire à Vélo fietsroute.

Indre à Vélo
De Indre op de Fiets is een route van meer dan 200 km aan de rivier de Indre. Vanaf de kastelen Azay-Le-Rideau en Chenonceau loopt hij, via Loches, tot Jeu-Les-Bois, ten zuiden van Châteauroux.

Touraine Berry à vélo
Deze fietsroute door het Creusedal volgt voornamelijk groene paden.  Het circuitnetwerk van La Brenne verbindt het aan de Indre à Vélo route. Geniet van een vreedzame route door een afwisselend landschap met makkelijk begaanbare paden op voormalige spoorwegen.

Het Loirdal op de fiets
De 320 km lange Vallée de Loir à Vélo fietsroute begint bij de bron van de rivier de Loir, vlak bij Illiers-Combray, en eindigt niet ver van Angers waar hij de Loire à Vélo kruist. De route gaat langs pittoreske dorpjes, boom- en wijngaarden en grotwoningen. Een verscholen paradijs zo’n 40 km ten noorden van de Loire.

The Normandy Loire Valley Cycle Route
Dit is een heuvelachtige route langs de rivier de Sarthe over bosweggetjes en door schattige dorpjes.  Hij verbindt de Loire à Vélo route aan de Véloscénie (Paris – Le-Mont-Saint-Michel) vanaf Saumur.

De Vélo Francette
Deze route van meer dan 600 km gaat van Normandië (Ouistreham) naar de Atlantische kust (La Rochelle). U bent op deze route nooit ver van een rivier en u kunt volop genieten van lieflijke dorpjes en vreedzaam platteland; gemoedelijk Frankrijk in geconcentreerde vorm.  Tussen Saumur en Angers volgt het dezelfde route als de Loire à Vélo.

EV1-La Vélodyssée
EV1-la vélodyssée is het Franse gedeelte van de EuroVelo 1 die van Noorwegen naar Portugal gaat. De 1200 km lange route gaat van Roscoff naar Hendaye. Een heerlijke route om van de zeelucht langs de Atlantische kust te genieten. Tussen Nantes en Saint-Brevin-les-Pins deelt hij de Loire à Vélo route.

Nantes – Roscoff (V45)
De route van Nantes naar Roscoff (V45) volgt de Atlantische kust vanaf Saint-Nazaire. Hij gaat op slechts enkele stukken over aangelegde fietspaden, voornamelijk tussen Saint-Nazaire en Pénestin, 148 km in het departement Loire-Atlantique. Volg de borden voor de Vélocéan route vanaf Saint-Nazaire. U ontdekt zo onder andere Le Croisic, La Baule, Guérande en de zeepolders.

En meer dan tien netwerken van fietspaden voor dagjes uit

De Loire in Berry
Laat u verleiden door de onaangetaste Loire natuur in Berry! Het is maar een klein stukje fietsen vanaf het beginpunt van de Loire à Vélo. U kunt er heerlijk flaneren in het bloemenpark in Apremont-sur-Allier, of geniet van de dans van pleziervaartuigen bij de sluizen tussen het kanaal en de rivier, en fiets door de Sancerre wijngaarden. In Berry mag alles!

In de buurt van Gien
Op de circuits rondom Gien maakt u kennis met schitterende landschappen en een weelde aan erfgoed: de beroemde kanaalbrug van Briare, uitgestrekte velden en prachtige huizen in Puisaye, steden aan de oevers van de Loire en de panorama’s van het Sancerre gebied.

Orléans – Bos van Orléans
Op 1 uur reizen van Parijs kunt u de natuur en het erfgoed van de regio Orléans verkennen. Op de fiets bent u zo in het bos en op het platteland. U kunt de plaatselijke wijnen proeven of rondkijken in de Jardins Remarquables (Opmerkelijke tuinen), er is voor ieder wat wils!

De Kastelen op de fiets
Ga eropuit in de buurt van Blois en ontdek de Kastelen op de fiets (Les Chateaux à Vélo)! Op deze aangelegde circuits kunt u Franse erfgoedjuweeltjes bezoeken zoals de kastelen Chambord en Cheverny. Of laad uw accu op in de natuur in Sologne.

Sologne op de fiets
Kom genieten van de prachtige natuur in Sologne. Het netwerk van circuits van Châteaux à Vélo sluit aan op de Loire à Vélo maar ze laten u ook onvergetelijke uitzichten op schitterende meren ontdekken, typische dorpjes en kastelen en als u geluk heeft kunt u zelfs edelherten zien!

Touraine
Welkom op het circuitnetwerk van Touraine, een ideaal speelterrein voor fietstochtjes! Van wijngaarden tot grotwoningen, koninklijke burchten en Renaissance kastelen, Opmerkelijke tuinen, weiden, en natuurlijk heerlijk eten. Touraine heeft werkelijk alles voor een geslaagde vakantie.

In de buurt van Chartres
Ontdek de Eurevallei en Chartres, lichtstad en stad van parfum.  Een bezoekje aan de kathedraal is bijna verplicht, maar er is een weelde aan andere bezienswaardigheden. Wat natuur betreft kunt u uw hart ophalen in de Eurevallei met zijn prachtige landschappen.

In en om het Loirdal
Bezoek de omgeving van Vendôme op de fiets! Bekijk het geboortehuis van Pierre de Ronsard, een ware inspiratiebron voor de dichter, ontsluier het geheim van de tempeliers in Arville, of slenter wat rond in Vendôme, stad van Kunst en cultuur. Of ontspan in de natuur van het Loirdal of van de Perche.

Perche op de fiets
Verken de bewegwijzerde circuits in de Perche. In het natuurpark vindt u bossen, heuvels en weidelandschappen, landhuizen, parken en tuinen, Percheron paarden en streekproducten. De rustige fietspaden zijn perfect om van de landelijke vreedzaamheid te genieten.

Brenne op de fiets
Beleef de onaangetaste natuur van het Regionaal  Natuurpark Brenne. Het heeft de bijnaam “land van duizend meren”, en u vindt er een buitengewone verscheidenheid aan flora en fauna met niet minder dan 2300 diersoorten. Het heeft ook een schat aan cultureel erfgoed …

Sarthe op de fiets
Sarthe op de fiets, dat betekent meer dan 400 km bewegwijzerde routes tussen Normandië en het Loiredal tot aan de drempel van Ile de France. In de Sarthevallei en het Loirdal vindt u een rijkdom aan cultureel erfgoed te midden van prachtige, heuvelachtige natuur. Vanaf de Loire à Vélo bereikt u de Sarthe à Vélo bij Saumur.

Anjou op de fiets
Een netwerk van fietsroutes door afwisselende landschappen langs kastelen en erfgoed, grotwoningen, beroemde wijngaarden (Saumur Champigny, Coteaux du Layon …), rivieren, natuur … een buitengewoon gebied voor natuur en cultuur. De Anjou à Vélo sluit aan op de Loire à Vélo en de Vélodyssée.

Vendée Vélo
Het departement Vendée heeft meer dan 11 000 km aan fietspaden, het grootste fietspadennetwerk van Frankrijk. Dus u kunt rustig genieten van diverse tochtjes langs de kust, op eilanden (Yeu et Noirmoutier), door weiden, en door het hart van het drasland les Marais Poitevin … Volg de Vélodyssée vanaf Saint-Brevin-les-Pin richting zuiden om de kust van het departement Vendée te bereiken.

 

U vindt meer informatie over al deze fietsroutes en circuits op

www.enrouelibre-centrevaldeloire.com/en
www.velo.enpaysdelaloire.com