De route bereiken

1
 • P.Forget - CRT Centre-Val de Loire

Talloze steden langs de Loire à Vélo fietsroute (Orléans, Blois, Amboise, Tours, Saumur, Angers, Nantes …) hebben een goede verbinding met het wegennetwerk.

Zoekt u een lang parkeren plek voor uw auto?

 • Neem contact op met uw eerste accommodatie of met de Franse VVV (Office de Tourisme) in de buurt van uw startplaats, zij kunnen u ongetwijfeld adviseren.
 • Sommige Accueil Vélo (Fiets welkom) accommodaties kunnen een parkeerplek reserveren (in een garage, gratis of betaald) voor fietstoeristen die een lang parkeren plek nodig hebben.
 • Vanaf de interactieve kaart kunt u ook parkeerplaatsen voor lang parkeren zien.

Diverse TGV, Intercity en TER-treinroutes geven toegang tot de Loire à Vélo fietsroute.
De TGV stopt in: Saint-Pierre-des-Corps, Tours, Angers, Nantes, Saint-Nazaire.
U vindt alle stations op de fietsroute op de interactieve kaart.

Hoe kan ik mijn fiets meenemen in de trein?

1 – Fiets gevouwen of gedemonteerd in een hoes.

Gewone fietsen worden gratis meegenomen in alle SNCF (Franse NS) treinen. Onder voorwaarde dat ze opgevouwen zijn of gedemonteerd en in een hoes (maximale afmetingen 120 cm hoog en 90 cm breed) en afhankelijk van de beschikbaarheid van plaatsen. In dit geval wordt de fiets gezien als handbagage en heeft u er geen reservering voor nodig.

Let op: alleen gewone fietsen worden geaccepteerd. Driewielers, ligfietsen, tandems en alle soorten aanhangers zijn niet toegestaan.

2 – Ongedemonteerde of onopgevouwen fiets

Vermijd de regionale TER treinen tijdens doordeweekse spits van 7 tot 9 uur ‘s morgens en ‘s avonds van 17 tot 19 uur.

 • Op sommige INTERCITY routes is reserveren verplicht, kosten zijn 5 of 10 € per fiets, afhankelijk van de route.
 •  Met de TGV: Niet alle TGV treinen accepteren fietsen aan boord. Waar dat wel mag zijn de kosten 10 € per fiets en is reserveren verplicht. U dient dit te doen op hetzelfde moment als u uw kaartje koopt.  (https://nl.oui.sncf/nl)
 • Train Loire à Vélo:  van juni tot september kunt u gebruik maken van Trein Fiets Loire op de route tussen  Orléans  en Le Croisic, uw fiets mag dan gratis mee in een daarvoor bestemde wagon.

U vindt alle transportvoorwaarden voor fietsen in de trein op: www.oui.sncf/aide/transport-de-votre-velo

Terwijl u zoekt naar beschikbaarheid en tarieven kunt u klikken op “détails du voyage” (reisgegevens), er komt dan een opmerkingenbox waarin staat of fietsen toegestaan zijn op de route en of dit gratis of tegen betaling is.

3 – Fietsvervoer door een particuliere vervoerder of de SNCF

De Loire à Vélo fietsroute is eveneens te bereiken via de luchthavens:

 • Nantes Atlantique
 • Tours – Val de Loire

En via de luchthavens van Parijs:

 • Roissy-Charles-De-Gaulle + TGV naar Tours, Angers, Nantes, Saint-Nazaire
 • Orly + traject Ouibus naar Orléans (120 km)

Hoe kan ik mijn fiets meenemen in het vliegtuig?

De meeste luchtvaartmaatschappijen vervoeren fietsen in het bagageruim. Wel zijn daar vaak voorwaarden aan verbonden dus vraag om inlichtingen wanneer u uw ticket boekt.

Algemene informatie over het vervoer van fietsen:

 • Veel luchtvaartmaatschappijen vereisen dat fietsen verpakt worden in een hoes of stevige verpakking zoals karton. De verpakking wordt door sommige verstrekt, door andere niet. Controleer dit van tevoren zodat u niet teleurgesteld wordt op de luchthaven. Indien nodig worden deze verpakkingen verkocht in fietsenwinkels of sportwinkels.
 • Haal indien mogelijk de pedalen van de fiets of vouw ze in, en haal het voorwiel eraf en bevestig het aan het frame. In sommige gevallen moeten de banden leeg zijn.
 • Het gewicht wordt meegeteld en verschilt per maatschappij.
 • Voor het vervoer van uw fiets bent u een bagagetoelage verschuldigd. De prijs varieert van 45 tot 200 Euro, afhankelijk van de bestemming.

Busdiensten gaan dagelijks naar bijna alle steden op de Loire à Vélo fietsroute (Ouibus, Flixbus, Isilines …).

Sommige van hen kunnen uw fiets meenemen in het bagageruim. Als u uw ticket boekt kijk dan ook naar de voorwaarden voor het vervoer van fietsen. Ga voor meer informatie over bestemmingen, de dienstregeling en tarieven naar: https://www.omio.nl

Reist u met het openbaar vervoer ? Vergeet dan niet dat u fietsen ook kunt huren!

Op de Loire à Vélo fietsroute kunt u in een plaats een fiets huren en hem in een andere plaats weer inleveren. U vindt alle informatie over fietsverhuurders onder “Fietsverhuur”.