1 week van Blois naar Saumur

 • place
  Start / Finish
  Vertrekpunt: Blois / Aaankomstpunt: Saumur
 • compare_arrows
  Afstand
  178 km
 • access_time
  Dauer
  8 dagen / 7 nachten
1
 • Gillard et Vincent - CRT Centre-Val de Loire
 • F. Charel - CRT Centre-Val de Loire
 • Eric Sander
 • Daniel Lépissier

Deze fietsroute is ideaal om de steden Blois, Amboise, Tours en Saumur te ontdekken en tegelijkertijd een aantal Loirekastelen en hun tuinen te bezoeken. Met een hele club, met het gezin of met z’n tweetjes genieten van de Loirelandschappen, zijn geweldige flora en fauna, midden in het Regionale Natuurpark Loire-Anjou-Touraine.

Dag 1: Aankomst in Blois

J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

Ontdek de stad Blois en zijn koninklijk kasteel, een voormalige residentie van Franse vorsten. Kijk rond in het oude centrum met zijn smalle straatjes en geniet even van een pauze op een van de vele terrasjes. Laat de kleintjes wat goocheltrucs ontdekken in het goochelmuseum La Maison de la Magie. Daarna is er verwondering voor de groten bij de Fondation du Doute, centrum van de Fluxux kunststroming. Sluit de dag af met een magische ervaring voor iedereen: de historische licht en geluidshow Sons et Lumières du château!

Dag 2: Blois – Amboise (42km)

Als u er nog niet aan toegekomen bent, kijk dan voor vertrek nog even rond in Blois. Verlaat vervolgens de stad via de zuidelijke oever van de Loire richting Chaumont-sur-Loire. Daar vindt u een Renaissance kasteel met een Kunst en Natuurcentrum. Dit regionaal domein geeft een betoverend uitzicht op het Loiredal. Elk jaar zijn hier tijdens het Internationale Tuinfestival de prachtige thematische creaties te zien van hoveniers en tuinarchitecten. Gegarandeerd fabelachtig! Hervat hierna uw reis richting Amboise, u fietst er in de voetstappen van Leonardo da Vinci! De kunstenaar is hier nog voelbaar aanwezig … zowel op het koninklijk kasteel waar hij overleed als op kasteel Clos-Lucé waar hij woonde, en zelfs in de straten van de stad.

A. Verger_CRT Centre-Val de Loire

Pauze-ideetjes:

 • Het Domein Chaumont-sur-Loire kan een goede keuze zijn voor de lunch. Er zijn diverse restaurants met schaduwrijke terrassen en een ruime keuze voor alle smaken.
 • In Amboise kunt u heerlijk smullen bij Pâtisserie Bigot. En vanaf de brug over de Loire heeft u het mooiste uitzicht op de stad.

Etappe informatie:

 • Vlak voor Madon en Candé-sur-Beuvron komt u 2 pittige heuvels tegen maar daarna bent u snel weer terug op de vlakke oevers van de Loire.

Dag 3: Amboise – Tours (28km)

F. Charel - CRT Centre-Val de Loire

Bezoek voor u weer op pad gaat het koninklijk landgoed van Château-Gaillard. In het 15 hectare grote park vindt u 160 soorten sinaasappelbomen. En maar een klein stukje verder ligt het bijzondere monument de Pagode de Chanteloup, een curiositeit van de hertog van Choiseul. Klim de 44 meter naar boven voor een adembenemend uitzicht op het Loiredal, of slenter door de kleine Chinese tuin. In Montlouis-sur-Loire, een stadje dat beroemd is voor zijn wijn, kunt u de ondergrondse kalkstenen gangen bezoeken die dienst doen als wijnkelder. Er liggen wel 2 miljoen flessen te rijpen! De volgende halte op uw fietstocht is Kasteel la Bourdaisière. Het heeft een moestuin van 2 hectare waarin meer dan 600 tomatensoorten groeien. Ga daarna door naar Tours voor uw overnachting. Tours is een levendige stad waar smulpapen zich tegoed kunnen doen. De stad mag zich terecht Stad van Kunst en Cultuur noemen, bewonder er de schitterend verlichte kathedraal en de mooie vakwerkhuizen. De Place Plumereau is dé plek om van een aperitiefje te genieten voor u uw keuze maakt uit de vele restaurants om de plaatselijke gastronomie te proeven.

Voor het hele gezin: In Amboise kunt 45 Loirekastelen in miniatuur bekijken in het Parc des mini-Châteaux.

Dag 4: Tours – Villandry (22km)

Vul uw boodschappenmandje in de overdekte markt Halles de Tours. Rillettes, kaantjes,  vleeswaren, geitenkaas … u vindt er allerlei specialiteiten voor een overdadige picknick! Verlaat Tours op de zuidelijke oever van de Cher richting Savonnières. Verken de griezelige grotten op een verbazingwekkende ondergrondse reis. Deze ludieke en leerzame rondleiding is een genot voor groot en klein. Volg daarna de Cher en u komt aan op kasteel Villandry, een van de meest recentelijk gebouwde Loirekastelen. Kijk rond in de prachtige Franse tuinen en de sier- en moestuin, het paradepaardje van het kasteel.  Vergeet, voor u naar uw accommodatie gaat, vooral niet even te gaan kijken bij de monding van de Cher voor een panoramisch uitzicht.

CRT Centre Val de Loire

Etappe informatie:

 • Niet ver van het station in Tours vindt u « Accueil Vélo et Rando », met allerlei diensten en benodigdeden voor lange-afstandsfietsers.
 • U verlaat Tours via een zijstraat van de avenue de Grammont. Wees voorzichtig op de vele kruispunten.

Pauze-ideetje: In Savonnières vindt u gezelligheid en lekker eten op basis van plaatselijke producten in de openluchttaverne « A la Soupette de Memère ».

Leuk uitje: In juli kunt u een betoverende ervaring beleven op kasteel Villandry, tijdens de Nuits des Mille Feux. De tuinen worden dan verlicht door 2000 lampjes, gegarandeerd fabelachtig!

 

Dag 5: Villandry - Azay-le-Rideau – Bréhémont (28km)

L. de Serres - CMN

Vertrek vanuit Villandry. U gaat nu het Regionale Natuurpark Loire-Anjou-Touraine in. Ontdek hier de Loirelandschappen van bossen, wijngaarden, pittoreske dorpjes en grotten. Fiets door tot kasteel Azay-le-Rideau. De schrijver Balzac noemde het een « un diamant à facettes serti par l’Indre » (door de Indre geslepen diamant). Het kasteel weerspiegelt de elegantie van de Franse Renaissance. Zet uw tocht voort en u komt kasteel Islette tegen, toneel van de liefdesgeschiedenis van Camille Claudel en Auguste Rodin. Het is ook een uitstekende plek voor een picknick aan het water. Stap weer op uw stalen ros en vertrek richting Bréhémont. Of neem een klein omweggetje voor een bezoek aan het museum van de geplette peer in Rivarennes. Vergeet niet te proeven! Wat wijngaarden betreft vindt u de herkomstbenamingen Chinon, Touraine en Azay-le-Rideau op Domaine Nicolas Paget, een gepassioneerde biologische wijnboer! Overnacht in Bréhémont.

Voor het hele gezin: Net voor Azay-le-Rideau vindt u het grottencomplex la Vallée troglodytique des Goupillières (lien), u kunt hier kennismaken met het dagelijks leven van de boeren die hier vanaf de middeleeuwen leefden.

Dag 6: Bréhémont – Chinon (22km)

Na slechts enkele kilometers komt u kasteel Rigny-Ussé tegen. En als het u aan Doornroosje doet denken is dat geen toeval, want het was de inspiratie voor de schrijver Charles Perrault. Zet uw tocht daarna voort richting Chinon. De koninklijke vesting en zijn ommuring kijken uit over de stad terwijl de rivier de Vienne aan zijn voeten stroomt. De eerste ontmoeting tussen Jeanne d’Arc en Karel VII vond hier plaats. Neem voor of na een bezoek aan de vesting even pauze bij Caves Plouzeau. Ontdek de wijnkelders met een lengte van 200 meter die zijn ontstaan door de steenwinning voor de bouw van de vesting. Maak van de gelegenheid gebruik om de beroemde AOC herkomstbenaming te proeven! Geniet, voor een welverdiende nachtrust, van de ontspannen sfeer in de smalle straatjes van deze Stad van Kunst en Geschiedenis.

P.Forget - CRT Centre-Val de Loire

Dag 7: Chinon – Saumur (36km)

P.Forget - CRT Centre-Val de Loire

Verlaat Chinon aan de oever van de Vienne. In Candes-Saint-Martin, één van de Mooiste Dorpjes van Frankrijk ontmoet de Vienne de Loire. Vertrek voor een rondvaart in La Belle Adèle of de l’Amarante. Bewonder de Loire vanaf het panoramische terras van het Château de Montsoreau en slenter door de straatjes van dit prachtige dorpje met het label “Mooiste dorp van Frankrijk. Stap daarna weer op de fiets naar de Koninklijke Abdij van Fontevraud. In deze voormalige grootste kloostergemeenschap van Europa kunt u tegenwoordig genieten van cultuur en gastronomie. Uw fietstocht komt ten einde in Saumur; flaneer in de smalle straatjes van het oude centrum van deze stad van Kunst en Geschiedenis die bekend staat voor zijn wijn, gastronomie en levenskunst. Vanaf het kasteel heeft het een betoverend uitzicht op de Loire.

 

Dag 8 : Vertrek uit Saumur

La Loire à Vélo, pont de Saint Nazaire, Saint Brevin les Pins, dep44, Pays de La Loire, France

Als u uw reis voort wilt zetten kunt u naar de Atlantische kust voor 7 extra dagen.