3 dagen in Orléans en Blois

 • place
  Start / Finish
  Orléans / Blois
 • compare_arrows
  Afstand
  122 km
 • access_time
  Dauer
  3 dagen
1
 • Une femme et sa fille assise dans le domaine de Chambord © D. Templier - CRT Centre-Val de Loire
 • La Loire et le château de Chaumont © Gillard et Vincent - CRT Centre-Val de Loire
 • Détente au bord d'un étang à La Ferté-Saint-Aubin © D. Templier - CRT Centre-Val de Loire
 • En vélo à l'île Charlemagne à Orléans © J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

Ontdek de Loirestreek en zijn kastelelen. Van de prachtige tuinen van kasteel Chaumont-sur-Loire tot de weelde van kasteel Chambord. Laat u verleiden door de charme van de Loire-oevers en de Sologne. Orléans en Blois hebben alles om u te laten genieten van stedelijke activiteiten.

Dag van aankomst: Orléans en Blois, 2 steden die makkelijk te bereiken zijn met de trein vanuit Parijs.

Dag 1: Orléans – Beaugency (32 km)

Château de Meung-sur-Loire © P.Forget - CRT Centre-Val de Loire

Zodra u aankomt ligt het stadscentrum van Orléans voor u: het voetgangersgebied op steenworp afstand van de Loire, de Gotische kathedraal Sainte-Croix, het standbeeld van Jeanne d’Arc, die in 1429 de stad bevrijdde, op het Place du Martroi met eromheen levendige terrassen … Stap op en fiets richting de rivier, in westerlijke richting naar Meung-sur-Loire. Bij aankomst kunt u daar het kasteel, met een mengeling van Renaissance en middeleeuwse stijlen, bezoeken.  Ietsje verder komt u de Opmerkelijke Tuin in Roquelin tegen, aangelegd door een rozenliefhebber. Mooi genoeg om even te pauzeren! Dan nog heel even doortrappen om het einde van deze eerste dag te bereiken. Overnachting in Beaugency, een lieftallig middeleeuws dorpje aan de oever van de Loire.

Pauze-ideetje:

Cultureel café Les Petits Instants in Meung-sur-Loire, boekenruil, exposities en diverse andere activiteiten, maar u kunt er ook heerlijke verse hapjes eten.

Dag 2: Beaugency – Blois, via Chambord (46 km)

Vertrek richting Saint-Dyé-sur-Loire, de voormalige haven van Chambord waar u aan boord van de Saponaire kunt stappen voor een boottochtje (lien). Eenmaal terug aan wal kunt u van de gelegenheid gebruik maken om kasteel Chambord te bezoeken, het meest prestigieuze juweel van de Renaissance. Flaneer in de Franse tuinen die in de tijd van Lodewijk XIV werden ontworpen en in 2017 in ere werden hersteld. Fiets daarna door naar Blois. Alleen al het koninklijk kasteel is een omweg waard. Slenter ook door de smalle straatjes en geniet van een drankje, bijvoorbeeld op een van de terrassen op de Place Louis XII. Sluit de dag af met de licht en geluidsshow Histoire de France au Son et Lumières op het koninklijk kasteel van Blois waarna u kunt gaan slapen bij een van de « Accueil Vélo » accommodaties in de stad.

Blois : la ville, la Loire et le pont Jacques Gabriel. © Daniel Lépissier

Pauze-ideetje:

In Maslives kunt u even op verhaal komen bij de biscuiterie van Chambord.

Dag 3: Dagje uit naar Chaumont-sur-Loire

Dégustation sur un bateau de Loire de Millière Raboton © World Else

Neem in de ochtend even de tijd om rond te kijken in Blois en stap daarna weer op de fiets. Richting het regionaal Domein Chaumont-sur-Loire, waar u een renaissance kasteel vindt maar ook een Kunst en Natuurcentrum én een van de mooiste uitzichten op het Loiredal.  Het Internationale Tuinfestival is een onmisbaar evenement in geuren en kleuren . Een wandeling door de verschillende tuinen ontworpen door internationale kunstenaars laat niemand onberoerd. En als u dat gisteren niet gedaan heeft is vandaag misschien een goede dag voor een boottochtje. Stap aan boord van een traditionele Loireboot onder begeleiding van een gids van Millière Raboton. Voor uw terugreis naar Blois heeft u twee mogelijkheden; met de fiets, of u kunt de trein nemen vanaf station Onzain, op 2 km van Chaumont. De route met de fiets is overigens 20km korter dan de heenreis.

Pauze-ideetje:

Ontspan even op een terrasje op het Domein Chaumont-sur-Loire, u kunt er ook een hapje eten! Er is een ruim aanbod om uit te kiezen, van een eenvoudige sandwich tot een gastronomische maaltijd.

Etappe informatie:

 • Huur een fiets in Orléans en lever hem weer in op het station van Blois. Dit is mogelijk dankzij het netwerk fietsverhuurders met het keurmerk « Accueil Vélo ».
 • U reist graag met uw fiets ? Dan kunt u kiezen voor  Trein Fiets Loire, tussen Blois en Orléans. (lien Train Vélo Loire)
 • Op dag 3 zijn er wat heuvels vlak voor Madon en voor Candé-sur-Beuvron, maar u hoeft zich geen zorgen te maken want u bent snel weer terug op de vlakke oevers van de Loire.

Andere cursus suggesties