Agnès en Margot op La Loire à Vélo van Saint-Nazaire naar Tours

1

Wij zijn twee vriendinnen, Agnès en Margot. Sinds een paar jaar kiezen wij alleen nog maar voor de fiets om te reizen, dat is ecologischer, we kunnen stoppen wanneer we willen, mensen ontmoeten en het landschap helemaal in ons opnemen. We zijn alles behalve topsportsters, twee jaar geleden zijn we begonnen met drie dagen fietsen over La Loire à Vélo met etappes van 40 km. Ditmaal gaan we langer op weg over La Loire à Vélo...

Angers - Cholet (60 km)

Eerste etappe tussen Angers en B&B Ferme des trois poiriers (bij Cholet) om te beginnen met een verjaardag.
We zijn op deze etappe een beetje de weg kwijtgeraakt… een kleine tip: gebruik niet Google Maps op de fiets! Er zijn apps zoals Komoot of Géovelo die veel beter zijn. We hebben toch kunnen fietsen en genieten van de landschappen van de Coteaux du Layon.

Na deze nacht in de Anjou en na een paar pannenkoeken weggewerkt te hebben, vertrekken we weer. We stappen in Cholet op de trein naar Saint-Nazaire om vervolgens stroomopwaarts over La Loire à Vélo te gaan fietsen…

Saint-Nazaire - Nantes (70 km)

Na een nacht bij een hele sympathieke Warmshower vertrekken we in de regen uit Saint-Nazaire. Warmshower is een platform om bij bewoners te overnachten die fietsreizigers kunnen ontvangen.
Uiteraard rijden we eerst door de haven van Saint-Nazaire en de boten in aanbouw. Daarna steken we de rivier over met een gratis shuttle die ons meeneemt naar Saint-Brevin-les-Pins. Daar kunnen we echt beginnen met onze reis naar Nantes. We komen door fraaie dorpjes zoals Paimboeuf en Indre, vlak voordat we “de grote stad” bereiken.

 

Nantes - Angers (110 km)

Het is de grote etappe van onze trip, met meer dan 100 km om af te leggen! Het is wel zwoegen… temeer omdat we de route ten noorden van de Loire genomen hebben, terwijl de zuidelijke route mooier leek, met minder kiezels en stenen. Maar we komen wel door heel veel schattige dorpjes, zoals Chalonnes-sur-Loire.
Op een paar kilometer voor Angers gaan we door de knieën voor een korte tussenstop met lokale wijn en worst. Daarna bereiken we onze bestemming, trots op wat we volbracht hebben. Vrienden ontvangen ons voor de nacht, we kunnen de volgende ochtend heerlijk uitslapen.

Angers - Saumur (60 km)

Na een kort bezoek aan Angers gaan we op weg naar Saumur. Waar je onderweg rekening mee moet houden is de veerboot die op eigen kracht voortbewogen moet worden.
Eenmaal in Saumur bereiken we onze camping (de 1e van de reis) met uitzicht op het kasteel.
We worden beloond met een schitterende zonsondergang. We brengen de avond door met het proeven van lokale wijn en het genieten van een heerlijke maaltijd op een aak. Daarna gaan we slapen op Camping de Saumur.

Saumur - Rigny-Ussé (50 km)

Na de bezichtiging van het kasteel van Saumur wacht ons een hele mooie etappe door de wijngaarden, maar oef, het is wel klimmen!
We eten heel lekker in een grotrestaurant, met streekspecialiteiten, “fouée” of lokale kebab … en gevulde paddenstoelen.

Onderweg bewonderen we ook het kasteel van Chinon, de klim ernaar toe zullen we niet snel vergeten!
Daarna komen we aan bij het kasteel van Ussé, ofwel het kasteel van Doornroosje, en overnachten we op de camping (onze laatste nacht).

Rigny-Ussé - Tours (50 km)

We vouwen de tent op en beginnen met een bezoek aan het kasteel van Azay-le-Rideau, een schitterend kasteel dat op de Indre lijkt te drijven. Daarna gaan we ter afsluiting van de trip naar Tours.

La Loire à Vélo, de fietsroute die fietsen combineert met cultuur, gastronomie en mooie landschappen

We zijn twee fietsreizigsters, wij houden van dit vervoermiddel want je kunt alle tijd nemen en reizen zonder CO2 uit te stoten! Wij delen deze ervaring met jullie om meer vrouwen aan te zetten om fietsvakanties te doen. Wij vonden La Loire à Vélo heel fijn, want hier combineer je de fiets met cultuur, gastronomie en mooie landschappen. We vonden vooral de hellingen met wijngaarden en de dorpjes met grotwoningen erg leuk. Er is echt voor ieder wat wils: steden (op onze route: St Nazaire, Nantes, Angers, Saumur) en kleine dorpjes. De wegen zijn goed berijdbaar en het is heel makkelijk om onderdak te vinden, zelfs op het laatste moment.

Enkele belangrijke cijfers:

– 5 dagen fietsen
– 400 km afgelegd
– 7 kastelen gezien
– langs 4 rivieren gefietst (Loire, Indre, Maine, Vienne)