Camille, Sandrine en hun hond Cali op La Loire à Vélo!

1
  • ©Camille
  • ©Camille

Na onze oude, vertrouwde fietsen te hebben uitgerust met bagagedragers en fietstassen, na ons het hoofd gebroken te hebben over de vraag “wat nemen we mee” en na Cali, ons reishondje, te hebben laten wennen aan haar fietskar, zijn we met z’n drieën op weg gegaan voor een tocht over La Loire à Vélo van 5 t/m 12 juni 2022!

Etappe 1 Van Ballan-Miré naar Huismes: 38km

Vertrek vanaf huis, richting Savonnières en daarna Rigny-Ussé met zijn mooie kasteel. We rijden langs de Cher richting de Loire. Sommige stukken zijn niet erg aangenaam, want er rijden ook auto’s. Maar gelukkig is het landschap prachtig en werkt fietsen langs het water ontspannend.

De lucht is dreigend en er is onweer voorspeld. Het is voor het eerst dat we zo’n fietsrit gaan maken en met dit weer geeft dat wel wat stress. Wat we het spijtigst vinden op dit stuk is dat je helemaal nergens veilig kunt schuilen. Het onweer breekt uit en wij moeten schuilen in een bushokje in Huismes.

©Camille ©Camille

Etappe 2 Van Savigny-en-Véron naar Angers: 92,4km

Na het onweer van de vorige dag rijden we over vermorzelde blaadjes en gebroken takken. De weg leidt ons naar Saumur waar wij het kasteel bewonderen. Daarna rijden we weer verder langs de Loire. We komen door een aantal tufstenen dorpjes, allemaal met dezelfde lokale charme van deze witte steen.

We brengen een nacht door in Gennes waarna we weer verder gaan, richting Angers. We maken kleine etappes want we trekken 30kg fietskar en een hond, en dat zijn we niet gewend!

We worden ingehaald door elektrische fietsen die ons uitdagend toekijken en in volle vaart voorbijrazen terwijl wij de hellingen op ploeteren. Sinds we in de Maine-et-Loire zijn, zijn er meer fietspaden en schuilplekken. We vinden deze paden zonder auto’s erg fijn.

©Camille ©Camille

We krijgen het heel even benauwd, we waren namelijk vergeten dat het dit weekend Pinksteren is en we vinden kilometers lang geen enkele winkel of bakker die open is. Onze reserves zijn op en we beginnen honger te krijgen. We springen van blijdschap als we uiteindelijk een stokbroodautomaat vinden!

We kiezen voor een kleine omrit via Trélazé om de leisteenmijnen te zien, overal rondom zien we de zwartblauwe schiefer, de overblijfselen van de mijnen voeren ons mee naar een tijdperk dat eigenlijk nog niet zo lang voorbij is.

Daarna richting Angers en het kasteel en vervolgens naar de camping vlak bij het Lac de Maine. Hier hebben we de tijd om met andere fietsreizigers te praten en gezellige momentjes te delen.

©Camille ©Camille

Etappe 4 Van Angers naar Nantes 109km

We gunnen onszelf een andere kleine omweg via Béhuard, het eiland midden in de Loire met een kerk op een grote rots. We voelen de aanwezigheid van vroegere overstromingen, met de sporen van wassend water op de muren. We blijven hier niet lang hangen, we hebben geen reddingsvesten bij ons!

We hebben het gevoel in een andere wereld te zijn, we hebben de tijd om de landschappen te bekijken, even los te koppelen en de tijd te nemen. Cali kan hier lekker rennen over de beveiligde stukken. De campings ontvangen ons zonder problemen met de hond, soms is de prijs inclusief het huisdier, soms moeten we bijbetalen.

De brug van Ancenis leert ons dat we de grens tussen twee departementen overgaan, we zijn nu in de Loire-Atlantique.

Ietsje verder verheft de toren van Oudon zich fier op onze route. Op dit traject wemelt het van de monumenten. We komen ogen te kort!

In Nantes, terug naar de beschaving, maar ook hier kunnen we in alle veiligheid fietsen over fietspaden. Uiteraard gaan we de olifant van Les Machines de l’Île bekijken, waar Cali wel bang voor is. We vermaken ons wat in La Lune en maken een paar foto’s in de “Bananenhangar”. In deze stad is plaats voor fantasie en verrukking. We voelen ons weer even kind.

©Camille ©Camille

Etappe 5 Van Nantes naar Frossay 43km

De oceaan begint dichterbij te komen, en daarmee ook het einde van de reis. We vermaken ons met het ontdekken van hedendaagse kunstwerken onderweg. We nemen de Bac du Pellerin (veerboot) en hebben kinderlijk plezier in de oversteek van de Loire. Cali ontdekt dit nieuwe vervoermiddel met een lichte argwaan! In wat voor avontuur storten we haar nu weer?

De oversteek verloopt snel en zonder problemen, er zijn speciale plaatsen voor de fietsen en alles is beveiligd. Je moet wel een beetje vaart zetten om van de pont af te gaan want het stijgt. Ook op de boot leuke ontmoetingen, we vermaken de passagiers met ons hondje in haar fietskar en dat lokt gesprekken uit!

Een kleine halte voor de nacht op de camping van Frossay voordat we verdergaan richting oceaan.

De tegenwind heeft ons meerdere malen parten gespeeld op dit traject en we duiken zo snel mogelijk ons bed in. Trouwens, vaak is het Cali die zich als eerste zich in de slaapzak wentelt!

©Camille ©Camille

Etappe 6 Van Frossay naar Pornic 63km

We rijden door een moerasland, over een pad voor fietsers waar Cali heerlijk kan rennen. We blijven genieten van de landschappen, ondanks de aanhoudende wind en de grote grijze wolken boven ons hoofd.

We zien het estuarium van de Loire zich aftekenen en de brug van Saint Nazaire laat zijn neus zien. Zijn lange boog over de Loire is ons richtpunt, maar we steken de brug zelf niet over. Het is namelijk afgeraden met de fiets en in dit seizoen zijn er nog geen gratis shuttles. En met de fietskar en hond kunnen we geen enkel ander vervoermiddel nemen… dat is jammer en niet goed gepland. De enige oplossing zou een taxi zijn, als die tenminste bereid zou zijn ons mee te nemen met onze hele santenkraam. We kiezen dus voor Pornic, de enige stad waar we weer op de trein kunnen stappen, in plaats van St Nazaire.

Deze heerlijke trip heeft ons hart gewonnen. Het was een mooie ervaring, met veel mooie herinneringen. We gaan het zeker nog eens doen!

©Camille ©Camille