Cédric, Chloé, Noa en Maël van Nevers naar Angers op La Loire à Vélo!

1
  • ©CediandClo
  • ©CediandClo
  • ©CediandClo

De familie Cédi & Clo bestaat uit Cédric (bijgenaamd papa Cedi); Chloé (bijgenaamd mama Clo); Noa (Noa-chou), 5 jaar Maël (Maelous) 2 jaar, bijna 3; Buzz, onze ouwe trouwe tandem (de eerste toevoeging aan onze familie, waarmee we in en buiten Frankrijk al vele kilometers hebben afgelegd) en Wouiwoui, de gehuurde fietsaanhanger waarin we de kinderen vervoeren. Deze fietstocht in april 2022 i s een ontdekkingstocht langs de Loire en z’n kastelen. Op ons enorme stalen ros met vier wielen trekken we nogal wat bekijks en overal waar we fietsen worden we door mensen aangemoedigd en lachend nagekeken! Van Nevers naar Angers, dat betekent dus 511 km door mooie plaatsjes, langs prachtige kastelen en kerken en uitnodigende speeltuinen…

Van Nevers naar het gehucht les Broussailles - 37 kilometer.

We komen klokslag 12 uur aan in Nevers, 2 weken van avontuur en ontdekkingen begint vroeg in de middag. Het eindpunt op deze 1e dag is Charité-sur-Loire, een fraai middeleeuws dorp.

De kinderen zitten in een Rideweehoo en omdat we nogal zwaar bepakt zijn gebruiken we de elektrische ondersteuning.  De eerste dag is lekker zonnig en na 4 km komen we aan bij motel Les Brousailles, de jongens zijn superblij. Het is wel naast de snelweg dus nogal lawaaierig maar de eigenaar is heel aardig. De technische storing van de dag was het achtertandwiel dat was losgedraaid.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 2: Les Brousailles naar Neuvy-sur-Loire – 56 kilometer

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt zijn we weer klaar om door te fietsen op de paden aan de Loire. Slechts enkele kilometers later zijn we bij de Piton de Sancerre waar het even hard werk is om omhoog te komen, alleen voor ons uiteraard, achter ons gaan de kinderen gewoon door met zingen! Eenmaal boven slaan we even in bij het Office du Tourisme om daarna lekker te picknicken met schitterend uitzicht op de wijngaarden en het Loredal.

Na deze rustpauze gaan we eropuit om het stadje te verkennen. Er komen vergt wat inspanning maar Sancerre is wel echt een heel mooi middeleeuws plaatsje dus absoluut een omweggetje waard. Twee uur later stappen we weer op de fiets en gaan verder richting Neuvy-sur-Loire waar we zullen overnachten.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 3: Van Neuvy-sur-Loire naar Sully-sur-Loire – 57 kilometer

We vetrekken na goed geslapen te hebben om 09.30 uur weer naar het fietspad langs de Loire. Vandaag komen we langs de eerste speeltuin, die in Châtillon-sur-Loire. En daar, oeps! De 3e lekke band in drie dagen!  Later fietsen we over de kanaalbrug in Briare: een prachtig bouwwerk van 130 jaar oud dat gebouwd is om boten over de brug te laten varen … ze hadden in die tijd soms wel merkwaardige ideeën!

We moeten nog een goede tien kilometer doorfietsen voor we in het mooie stadje Gien een bakker tegenkomen. Halverwege de middag, na 57 kilometer fietsen komen we aan in Sully-sur-Loire. We brengen snel onze spullen naar het hotel en gaan weer weg om ons eerste kasteel te bezoeken. Voor de kinderen was het een betoverende ervaring. Malous heeft ondanks dat hij heel moe was de hele rondgang op eigen benen gedaan.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 4: van Sully sur Loire naar Orléans- 52 kilometer

Het fietsen gaat niet makkelijk deze ochtend; de nacht was niet geweldig, het is koud en de zon blijft achter de wolken. Het ontbijt was gelukkig heel goed. Niet veel later zijn we al bij de Fleury abdij in Saint-Benoît sur Loire. Dit sublieme gebouw doet ons het slechte weer vergeten. De jongens zijn voor koud weer gekleed met dikke broeken en truien. We gaan verder richting Orléans en komen klokslag twaalf aan in Châteauneuf-sur-Loire.

Door wegwerkzaamheden is het wat moeilijk om de stad in te komen. Gelukkig krijgen we hulp van twee andere fietsers om een ander weggetje te vinden. Een lekkere warme maaltijd laadt onze batterijen weer op voor de laatste kilometers naar Orléans waar we blij zijn “ons” appartementje in te kunnen. Morgen laten we de fiets staan en nemen we benenwagen om de stad te verkennen!

©CediandClo ©CediandClo

Dag 5: Rustdag in Orléans: 0 km!

Een heerlijk toeristisch dagje in de stad Orléans: we bewonderen de Cathédrale Sainte-Croix, het huis van Jeanne d’Arc … de kinderen hebben veel plezier bij de draaimolen en vooral in de tram! Voor kinderen is de tram nog leuker dan de fiets!

©CediandClo ©CediandClo

Dag 6: van Orléans naar Beaugency – 32 kilometer

We stappen weer op de fiets, ditmaal richting Beaugency. Een korte etappe die we lekker op ons gemak doen. We komen langs een speeltuin waar de kinderen met volle teugen genieten van de glijbanen, het springparcours en een megaschommel. We blijven er dus een aardig tijdje hangen.

Enkele kilometers verderop besluiten we aan de Loire te picknicken in het lieflijke dorpje Meung-sur-Loire. Het heeft een kasteel én een speeltuin. In de middag hoeven we nog maar 6 kilometer te fietsen naar het eindpunt van deze dag. Ondanks een probleem met de ketting komen we toch al snel aan. We nemen een koffie en bekijken de kerk terwijl we wachten tot het hotel opent.

©CediandClo ©CediandClo

Om 15.30 uur kunnen we onze intrek nemen in het leuke kleine hotelletje. Er wacht ons deze keer een hele leuke verrassing: de kamer is ruim en geeft toegang tot een klein tuintje. We blazen heel even uit in het zonnetje en gaan dan weer de deur uit voor een wandeling. Beaugency is een mooi middeleeuws dorpje dat ideaal is om rustig te flaneren.

We bezoeken de in het kasteel gevestigde digitale kunstgalerie. De kinderen vinden het erg leuk en voegen hun eigen dimensie toe aan de werken met een geïmproviseerde dans! Hun én mijn favoriete werk is uiteraard het château dans le château (kasteel in het kasteel): een opblaasbaar kasteel om in te springen en te spelen ….

©CediandClo ©CediandClo

Dag 7: van Beaugency naar Blois – 48 kilometer

Vandaag gaan we naar Kasteel Chambord en daarna door naar Blois. De 25-30 km op autoluwe wegen en fietspaden naar het befaamde kasteel Chambord doen we heel rap. Helaas is onze aankomst bij het somptueuze château ietwat teleurstellend. Het kasteel wordt namelijk gerenoveerd en de steigers eromheen ontsieren het landschap nogal.

We moeten het dus doen zonder de perfecte foto van onze fiets met het kasteel als achtergrond. Het is bij het kasteel even zoeken naar een plek om de fiets te parkeren maar uiteindelijk lukt dat en kunnen we eindelijk het illustere gebouw gaan bekijken. Met de kleintjes gaat het bezoek redelijk snel.

©CediandClo ©CediandClo

Na een goede 2 uur rondkijken gaan we door richting Blois. Bij aankomst in de stad wacht ons een verrassing: het is een behoorlijke klim naar ons hotel! Voor de laatste keer vandaag moeten we dus even flink doortrappen om onze zware lading, inclusief kinderen, naar boven te krijgen!

Na een welverdiende rustpauze slenteren we door de geplaveide straten van het schilderachtige Blois.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 8: van Blois naar Amboise – 47 kilometer

Eenmaal weer bepakt en bezakt begint er weer een nieuwe dag, we gaan richting Amboise. De ochtend is grijs, fris en regenachtig maar rond 11 uur komt het zonnetje tevoorschijn. Het Koninklijk kasteel domineert de prachtige stad Amboise. Onze accommodatie bevindt zich op het île d’Or. We maken kennis met onze sympathieke gastheer. Ook hier brengen we onze bagage snel naar binnen en gaan de stad in op zoek naar een snack.

Na het nuttigen van de nodige wafels, crêpes, ijs en koffie gaan we naar Kasteel Clos-Lucé, de laatste woonplaats van Leonardo da Vinci. De rondgang door het kasteel is speels maar ook leerzaam, wij hebben er net zoveel van genoten als de kinderen.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 9: van Amboise naar Tours – 30 kilometer

Aan het eind van de ochtend komen we aan in Tours. Het fietspad was echt heel fijn, daardoor ging dit stuk heel snel.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 10: Tours – Chenonceau – 0 kilometer op de fiets (per trein)

Deze ochtend maakt het tumult van de stad ons wakker … We nemen de trein voor een bezoek aan Kasteel Chenonceau, het meest bezochte kasteel aan de Loire. Je hoeft het maar te zien om te begrijpen waarom dit kasteel met zijn unieke karakter zo geliefd is (een kasteel als brug over de rivier, je moet er maar opkomen!).

Het interieur is ook mooi. We zien er de laatste slaapkamertrends uit de 18e eeuw, en de traditionele portretten en wandkleden aan de muren.

©CediandClo ©CediandClo

Het weer is nogal druilerig dus we hebben de grote tuinen niet echt goed bekeken, maar het doolhof was heel leuk, net als de ontmoeting met Pompom het konijn en de 18e-eeuwse rijtuigen …  Na een picknick nemen we de trein terug naar Tours. Wat is het geweldig om met deze rollende machine te reizen! De kleintjes vinden alles mieters: de klapstoeltjes, de aankomst op een station, het inhalen van auto’s … de trein is gewoon fenomenaal!

Na een mislukte poging tot een middagdutje gaan we toch maar door Tours wandelen. Het centrum wordt verfraaid door de mooie pleinen omringd door oude vakwerkhuizen. Zo eindigt deze dag die ondanks dat we niet gefietst hebben toch heel druk was.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 11: van Tours naar Chinon – 58 kilometer

Vandaag wacht ons een mooie dag. Na ons vertrek uit het appartement in Tours hebben we een lekker ontbijt genomen bij de bakker ernaast voordat we op de fiets stapten voor de rit naar Chinon.

Onderweg komen we langs het kasteel van Doornroosje (in Rigny-Ussé). Onze bestemming vandaag light op 58 km afstand … een afstand die minder ver leek daar we al om 15.30 uur aankomen.

©CediandClo ©CediandClo

We laten onze bagage achter in het Hôtel Rive Sud en gaan de mooie oude stad Chinon en zijn fabuleuze Koninklijke vesting bezichtigen. Het bezoek aan de vesting was heel leuk en erg interessant. Er waren hier geen verzamelingen van wandtapijten en dat soort dingen maar een ludieke interactieve rondleiding waar groot en klein veel plezier aan heeft.

Terwijl we naar boven in de torens klimmen genieten we van de zon, éénmaal daar ontdekken we een geheime gang in de donjon. We leren iets van de geschiedenis van deze vesting die tijdens de Honderdjarige oorlog lange tijd in bezit van de Engelsen was. We gaan aan het eind van de dag moe, maar tevreden met een geweldige dag, terug naar ons hotel. Na een lekker gerecht uit de keuken van het eiland Réunion vallen onze ogen dicht en gaan we naar bed.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 12: van Chinon naar Saumur – 34 kilometer

Een dagje waarop we heel rustig fietsen, tussen de middag stoppen we in Montsoreau. We slapen in een Airbnb huisje dicht bij de haven.

©CediandClo ©CediandClo

Dag 13: Saumur – 0 km!

Een rustige, fietsvrije dag vandaag: kasteel bezichtigen, houten zwaardgevecht en een wandelingetje door Saumur.

 

©CediandClo ©CediandClo

Dag 14: van Saumur naar Angers – 58 kilometer

Op onze laatste fietsdag zijn de kinderen kregel, aan de andere kant hebben we wel geluk met het schitterend mooie weer. De kilometers gaan snel, soms op de weg en soms op een pad langs de Loire. We stoppen in het lieflijke dorpje Le Thoureil om iets te eten. Daarna stappen we weer op om verder te gaan richting Angers. Onderweg moeten we met een veerpontje naar de overkant van de Authion, een heel klein, maar wel erg leuk, avontuur.

Eerst hadden we pijn in onze benen, nu ook in onze armen. De laatste kilometers om onze accommodatie te bereiken gaan moeizaam. Het eind van de dag is relaxed. We slenteren wat rond in Angers om onze benen te strekken, om de jongens te vermoeien, en natuurlijk om nog even een laatste kasteel te zien.

©CediandClo ©CediandClo

♥️ 511 kilometer: La Loire à Vélo, kastelen bij de vleet

We hebben ontzettend genoten van onze fietsvakantie, met de wind in de haren heerlijk in de frisse lucht. Elke dag weer een ontdekkingstocht op weg naar de volgende bestemming, gezellig samen met onze knulletjes op avontuur en ze met volle teugen zien genieten.

Bekijk al onze avonturen op Instagram.