Een dag rond Orléans

 • place
  Start / Finish
  Orléans
 • compare_arrows
  Afstand
  25 km
 • access_time
  Dauer
  1 journée
1
 • Orleans Fête Duits © C-Decure_CRT Centre-Val de Loire

Baan u een weg via de meanders van de Loire op een dag rond Orléans. Ontdek de vogeleilanden, authentieke stadjes en tuinen… en dat alles op de fiets!

De fietsroutes:

 • La Loire à Vélo van Orléans naar Meung-sur-Loire: als u even afstand wilt nemen van de stad, stap dan op de fiets en volg La Loire à Vélo-route met als reisdoel Meung-sur-Loire, het kleine Venetië van de Loiret! Op een makkelijke route van 20 km kunt u bij het verlaten van Orléans eerst de Pointe de Courpain bewonderen, waar de Loiret uitmondt in de Loire. Neem na nog een stukje verder fietsen de tijd om Cléry-Saint-André te bezoeken, een stad die bekend staat om zijn indrukwekkende basiliek uit de 15e eeuw, met binnenin het grafmonument van een zekere… Lodewijk XI. Sluit uw rit af met een ontdekking van Meung-sur-Loire en zijn vele kanalen en rivieren. De stad bezit ook een schitterend kasteel in zowel middeleeuwse als renaissancestijl. U kunt ook een gezellig momentje doormaken in de tuinen van Roquelin, met uitzicht op de Loire. Om terug te keren naar Orléans zijn er twee mogelijkheden: u kunt dezelfde weg terug afleggen of op het station van Meung-sur-Loire een trein of bus lijn 9 van het netwerk Rémi naar Orléans nemen (in de bus heeft u de mogelijkheid uw fietsen op te hangen). Wie nog verder wil, kan ook de tocht voortzetten richting Beaugency, een middeleeuws stadje met een rijk architectonisch en historisch erfgoed. Een makkelijke tocht van 8 km.
 
  • La Loire à Vélo van Orléans naar Jargeau: Stap voor een makkelijke route, over een traject van 20 km, op uw stalen ros richting Jargeau en ontdek de natuurlijke rijkdommen van de Loire! Een eerste leuke halte onderweg is het île Charlemagne, een nog ongerept stukje natuur waar van alles te doen is: zwemmen, speeltoestellen voor kinderen, fietscircuits… Na dit momentje ontspanning kunt u al fietsend de meanders en andere rivierlandschappen bewonderen. De vogels krijsen steeds heftiger? Dat betekent dat u het vogeleiland bereikt. Kijk omhoog en bewonder deze beschermde ruimte waar de vogels in vele getalen nestelen. Leg de laatste kilometers af tot aan Jargeau, de vroegere middeleeuwse vesting die in 1429 door een zekere Jeanne d’Arc werd heroverd op de Engelsen.
  • Informatie over de etappe: het overgrote deel van de route is aangelegd voor fietsers. Vanaf het punt waar u Orléans verlaat tot aan het île Charlemagne rijdt u over een fietspad, dus zonder auto’s. Daarna fietst u tot aan Jargeau over een gedeelde weg met weinig autoverkeer. Een route die geschikt is voor gezinnen.
  • Leuke plekken om te pauzeren: tegenover het vogeleiland ligt een speciale picknickplaats, waar u alle gelegenheid heeft de schitterende biodiversiteit te bewonderen. Voor wie van lekker eten houdt is een omweg via het stadje Sandillon een must.
  • Langs de Loire van Orléans naar Bou: U vertrekt rustig vanuit Orléans, via de Quai du Roi op de noordoever van de Loire. Het zijkanaal van de Loire en de Loire vergezellen u op de eerste kilometers tot aan Combleux, een charmant stadje tussen de Loire en het kanaal van Orléans. De lage huizen en de oude sluis duiden op een binnenvaartverleden. U kunt even stoppen om te eten in het oergezellige restaurant La Marine, met gegarandeerd vrij uitzicht op de sluis. Stap voor een verrassende en ludieke ontdekking van de Loire aan boord van een traditionele boot met de Escapades ligériennes. Vervolg uw route en laat een paar kilometer lang de Loire achter u om het kanaal van Orléans te volgen tot aan Chécy. Leg daarna de laatste kilometers af die u scheiden van Bou.
Enkele leuke bezoekideeën:
 • Het Parc Floral de La Source: met het keurmerk “jardin remarquable” (opmerkelijke tuin) als bewijs van zijn unieke karakter. U zult beslist een leuke middag beleven in deze tuin van 35 hectare, waar u planten kunt ontdekken, maar ook kunstwerken en dieren. U vertrekt met een voldaan gevoel.
 • Jardin des Plantes: deze botanische tuin op de zuidoever van Orléans is een ideale plek om lekker te slenteren. Maak een wandeling te midden van bloemengeuren en zeven thematuinen: de watertuin, de tuin van de zonderlingen, de exotische moestuin, enz. Entree gratis.
 • Quai du châtelet-pont George V: een ideale plek om te wandelen langs de oevers van de Loire in Orléans, waar traditionele Loireboten zoals de “gabaar” en de “toue” te zien zijn. Vroeger was dit een belangrijk handelscentrum van Orléans. Er zijn nog sporen te vinden van dit rijke verleden, waar de boten in groten getale over de Loire voeren. Op de vele eilandjes en eilanden in de Loire huizen vele vogels… een lust om naar te kijken en te luisteren!
 • De Pointe de Courpain: Dit natuurgebied, op nog geen 10 km van Orléans en op de route van La Loire à Vélo, is een ideale plek om te wandelen. In dit natuurreservaat, daar waar de Loire en de Loiret samenkomen, wemelt het van de geheime hoekjes en is veel natuurschoon te bewonderen…