Een reis met een baby van 3 maanden en zijn grote broer van anderhalf van Chinon naar Saint-Brevin-les-Pins

1
  • © Gang of croissants

Zes etappes om van Chinon naar de Atlantische Oceaan te gaan, met in de bagage twee jonge kinderen.

Van Chinon naar Gennes-Val de Loire (57km)

Onze eerste rit bestaat uit kleine, schaduwrijke weggetjes door het bos tot aan de samenloop van de Indre en de Loire in Candes-Saint-Martin. 

Daarna volgen we een lange weg langs de Loire, die vervolgens landinwaarts gaat naar de route van de grotwoningen in Souzay-Champigny en door grotten en tunnels voert. 

Aangekomen in Saumur via de oevers, moeten we uiteraard een kleine omweg maken om het uitzicht op het kasteel te bewonderen! 

Een snelle stop bij de VVV om onze stempel in het La Loire à Vélo-paspoort te halen, voordat we de stad verlaten! 

Om naar Gennes te gaan, rijden we de hele weg langs de Loire-oever (afwisselend grote en kleine wegen). 

De ideale route om onszelf een tussendoortje te gunnen met vrij uitzicht op de rivier. 

Onze accommodatie voor de nacht: een trekkerstent op camping Au Bord de Loire. Het uitzicht op de rivier is subliem en de “fouées” (gevulde broodjes), lokale specialiteiten aangeboden door een rijdende food truck, zijn heerlijk! 

© Gang of croissants © Gang of croissants

Van Gennes-Val de Loire naar Rochefort-sur-Loire (57km)

Vanochtend wordt het ontbijt rechtstreeks in de tent geserveerd, wat een fijne attentie! 

Een weg met weinig verkeer, veel schaduw en heel goed berijdbaar, leidt ons naar onze eerste brug van de dag tussen Saint-Rémy-la-Varenne en Saint-Mathurin-sur-Loire. 

De oversteek over de brug biedt een schitterend uitzicht op de zandbanken en nabijgelegen dorpjes. Van ditzelfde panorama kunnen we ook nog genieten tijdens de paar kilometer die we over de natuurlijke dijk rijden. Daarna slaan we af landinwaarts naar een lager gelegen deel, waar we ditmaal door enorme akkers rijden (secondair tracé van La Loire à Vélo). 

We komen aan bij veerpont Bac de la Chevalerie, een kettingpontje dat alleen in het seizoen open is, om de Athion over te steken naar Trélazé. De oversteek van de rivier neemt maar een paar minuten in beslag en is een hele leuke ervaring.  

Trélazé, bekend om zijn leiproductie, biedt een weg langs de leigroeves, eerst door het bos, daarna door het park met groeves, richting Angers. 

In Angers rijden we naar de VVV (voor de stempel in het paspoort!) en verlaten snel de stad via het immense recreatiepark Lac de Maine. 

Het deel dat volgt, tot aan Bouchemaine, is beslist het stuk van de trip dat wij het allerleukst vonden: een pad voor fietsers en voetgangers, onder een boog van bomen, langs de rivier. Echt de moeite waard! 

Bij aankomst in La Pointe kiezen wij voor de route die omhoog gaat door de wijngaarden, om van het uitzicht te genieten. Bij Savennières komen we weer bij de Loire, en vervolgens naar Rochefort-sur-Loire. 

© Gang of croissant © Gang of croissant

Van Rochefort-sur-Loire naar Saint-Florent-le-Vieil (47km)

De dag begint met een opeenvolging van wegen aan de rand van de rivier, weggetjes over de natuurlijke dijk en wegen dwars door mooie zonnebloemvelden. 

Als we aankomen in Chalonnes-sur-Loire voegen wij weer een stempel toe aan ons paspoort en maken een leuke stop in het mooie café Bondu. 

Montjean-sur-Loire en zijn grote schachttoren markeren de uitgang van het eiland van Chalonnes en het begin van een lang, recht stuk naar Saint-Florent-le-Vieil. 

We komen aan in het dorp. De klim naar het panorama voor de abdij is de omweg waard. Daarna gaat de route verder door akkers via wegen met weinig verkeer. 

Camping Les Babins, ons rustpunt, is een fantastische verrassing. Ruige natuur, een gastvrije, gezellige plek met zijn uitspanning en zijn vintage caravan vol met kinderspelletjes. De accommodaties, meestal zelfgemaakt, zijn schitterend. Een aanbeveling waard! 

© Gang of croissants © Gang of croissants

Van Saint-Florent-le-Vieil naar Sainte-Luce-sur-Loire (43km)

Tot aan Ancenis en zijn Bretagne-Anjou-brug kunnen we de oude zijtakken van de Loire ontdekken als we over de paden langs de rand van bossen rijden. 

Daarna door Oudon, via wegen met overwegend fietspaden.
Een ommetje via Champtoceaux om de Loire en zijn kenmerkende draaikolken te bewonderen vanaf de promenade de Champalud en een extra stempel aan onze collectie toe te voegen. De plek leent zich ideaal voor een picknick! 

Daarna is het een aaneenschakeling van landelijke en rustieke vergezichten waar we via kleine weggetjes met weinig verkeer naar Mauves-sur-Loire en vervolgens Sainte-Luce-sur-Loire rijden. 

© Gang of croissants © Gang of croissants

Van Sainte-Luce-sur-Loire naar Nantes (20 km)

Op dit stuk tussen Sainte-Luce en Nantes wordt de weg gedeeld met gemotoriseerde voertuigen.
Bij het naderen van de stad wordt het geleidelijk drukker en wordt de omgeving steeds stedelijker. Maar er zijn veel voorzieningen voor fietsers in Nantes, die het reizen aangenamer maken. 

Een kleine etappe vandaag, want we houden een dag pauze op het eiland van Nantes met zijn “Machines”. 

Een tochtje door de Nefs, een ritje in de Carrousel des mondes marins en een ritje op de grote olifant. Het glazen dak in de Nefs is fascinerend. 

Onze Airbnb “La laiterie de la Plume”, enkele kilometers verder, is de perfecte afsluiting van deze etappe. Een schrijn van groen in de stad, waar vrij in de tuin rondwandelende kippen zorgen voor vertier aan het einde van de dag. 

© Gang of croissants © Gang of croissants

Van Nantes naar Saint-Brevin-les-Pins (70 km)

Laatste en langste etappe van onze reis. 

Wij verlaten Nantes ‘s ochtends vroeg over zeer goed aangelegde fietspaden. 

De weggetjes die volgen zijn heuvelachtig en gedeeltelijk gedeeld met auto’s. Er is heel weinig verkeer, de route gaat door het centrum van dorpjes als Bouguenais, La Montagne en Saint-Jean-de-Boiseau en daarna weer naar de oever van de Loire bij Le Pellerin. Na een paar kilometer over een fietspad te hebben gereden, fietsen we langs de kaarsrechte oevers van het kanaal van La Martinière naar Migron. 

We beginnen zeelucht te ruiken en de tegenwind wordt steeds sterker. 

We kunnen daarna snel naar Paimboeuf. Hier is de Loire een estuarium geworden en veel breder. 

We vinden het leuk de Jardin étoilé te ontdekken voordat we naar de Port de la Maison Verte (haventje) in Corsept gaan, waar we oog in oog komen te staan met onze eerste hut met kruisnet van de reis! Geen twijfel meer mogelijk, de oceaan is vlakbij. Nog even op de trappers langs dit mooie tegenkanaal met de brug van Saint-Nazaire in het vizier… 

In een oogwenk komen we over de 0 kilometerlijn en halen onze laatste stempel! 

 

© Gang of croissants © Gang of croissants

Vind hun Instagram 👨‍👩‍👦‍👦