Een weekend in en om Saumur, met de elektrische fiets – 3 dagen

 • place
  Start / Finish
  Saumur
 • compare_arrows
  Afstand
  77 km
 • access_time
  Dauer
  3 dagen/2 nachten
1

Op deze route middenin de Loirestreek, ingeschreven als werelderfgoed bij UNESCO, ontdekt u het regionaal natuurpark Loire-Anjou-Touraine. U kunt zich verheugen op schitterende uitzichten, beschermde natuur, buitengewoon erfgoed en, uiteraard, de wijnbouw activiteiten die zo typisch zijn in dit gebied.

Dag 1 – Saumur

Saumur © S. Gaudard

Verken, na aankomst met de trein, het oude stadscentrum. U treft er een overvloed aan eetgelegenheden om uit te kiezen.

Dag 2 – Saumur / Abdij van Fontevraud / Saumur (40 km)

Haal, na een goede nachtrust, uw elektrische fiets op bij de verhuurder in Saumur.

Fiets daarna langs de oever van de Loire richting Turquant: sla af bij Souzay-Champigny en bewonder de ondergrondse steegjes van dit voormalig grottendorp. Betoverend!

Zet uw tocht voort richting Parnay, een dorpje met diverse wijngaarden waar u uiteraard kunt proeven.

In Turquant moet u echt even stoppen! Ervaar de exceptionele sfeer in dit charmante dorpje dat zich in een voormalige grotlocatie bevindt en waar allerlei artistieke activiteiten een thuis vinden.  Groot en klein kunnen hier ontdekken hoe sieraden, aardewerk en zeep gemaakt worden …

Turquant © D. Drouet
Abbaye de Fontevraud © H. Thaï Thuc

Stap weer op de fiets en rij door naar de Abdij van Fontevraud: een van de grootste overgebleven kloostergemeenschappen uit de middeleeuwen. Een onmisbare bestemming voor erfgoed en architectuur!

En als u er tocht bent kunt u ook lunchen in het restaurant van de Abdij, of op het plein in het dorp.

Fiets vervolgens verder richting Montsoreau, dat zich een van de mooiste dorpjes van Frankrijk mag noemen, mede dankzij de indrukwekkende omgeving. Slenter rustig door de straatjes en bewonder de kalkstenen huizen met hun fleurige bloembakken, wandel door de wijngaard en bekijk het beroemde, museum voor hedendaagse kunst, in 1450 gebouwde, kasteel … Allemaal onmisbaar!

Ga daarna terug naar de haven en stap met uw fiets aan boord van de Saumur Loire. Geniet daarna een uur lang van de rust op het water tot aan Saumur.

De avond kunt u dan gebruiken voor een bezoekje aan de stad. De sfeer is dan anders en de kleuren op de rivier exceptioneel.

La Loire à Vélo - bords de Loire © J. Damase

Etappe informatie:

 • Saumur en Montsoreau op de fiets; volg de route op de oevers van de Loire.
 • Montsoreau/Saumur of Saumur/Montsoreau met de boot: reserveringen en dienstregeling van de pontjes verkrijgbaar bij Croisières Saumur Loire (uitsluitend op zaterdagen in het hoogseizoen).

Dag 3 – Saumur / Gennes / Les Rosiers / Saumur (37 km)

Petit village troglodyte de Souzay-Champigny © D. Drouet

Langs de Loire naar Chênehutte-Trèves-Cunault.

U zult er niet aan ontsnappen; een bezoekje aan een van de wijnkelders rondom Saumur om de beroemde mousserende wijn van de Caves Bouvet Ladubay te proeven! Waarom bezoekt u de wijnkelders trouwens niet op de fiets?

Vervolg uw weg op de Loire à Vélo fietsroute. U komt dan door het schattige dorpje Chênehutte-Trèves-Cunault: bewonder vooral de schitterende tufstenen huizen!

Nog heel even doortrappen en dan bent u in Gennes. Hier kunt u even pauzeren en misschien wat eten maar bovenal kunt u er de megalieten en het gallo-romeinse amfitheater bewonderen.

Ga weer richting Saumur via de noordelijke oever, hier fietst u op een groen pad heel dichtbij de rivier (hier met aanhangers fietsen wordt afgeraden).

Breng de fietsen terug bij aankomst in Saumur en u bent klaar om weer met de trein te vertrekken.

La Loire à Vélo © Jean-Sébastien Evrard

Etappe informatie:

 • De route op de noordelijke oever bij Saumur/Les Rosiers-sur-Loire is een zogenaamd groen pad (voie verte) en het wordt afgeraden om dit met een fietsaanhanger of een tandem te doen.

Algemene informatie:

Voor toegang tot Saumur

Fiets huren in Saumur