Een weekendje Tours en Chenonceaux

 • place
  Start / Finish
  Tours / Chenonceaux
 • compare_arrows
  Afstand
  51 km
 • access_time
  Dauer
  3 dagen
1
 • Le bar à terrines Bistrot'Quai, lieu de détente et de restauration sur les bords du Cher © A. Verger_CRT Centre-Val de Loire
 • Château de Chenonceau © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire
 • Reproduction d'oeuvres de Léonard de Vinci dans le parc du Clos Lucé © Château du Clos Lucé
 • Bouteilles de vins de Touraine © T. Martrou - CRT Centre-Val de Loire

Geniet met het gezin van een weekendje in Touraine. Begin met de levendige lekkerbekkenstad Tours, hoofdstad van het Loiredal, daarna volgt Amboise en het prachtige kasteel waar u in de voetstappen treedt van Leonardo da Vinci, en om af te sluiten het schitterende Chenonceau, kasteel van de Dames, dat zich van een andere kant laat zien.

Dag 1: Aankomst in Tours

En vélo, à Tours, sur la place Plumereau © J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

Pluspunt: Tours is maar een uur reizen met de TGV vanaf Parijs

Tours is makkelijk te bereiken met de trein, en als u geen fiets hebt kunt u er eentje huren, bijvoorbeeld bij Détours de Loire, vlak bij het station, en hem weer inleveren in Chenonceaux. Zij kunnen zelfs uw bagage vervoeren van de ene accommodatie naar de volgende. Overnachten kunt u doen bij een van de accommodaties met het keurmerk Accueil Vélo (Fiets Welkom), ze zijn in overvloed te vinden in de hoofdstad van de Loirestreek. Neem de tijd om rustig rond te fietsen in deze stad van Kunst en Geschiedenis. De vele terrasjes op het plein Plumereau nodigen uit om even te ontspannen voordat u een keuze maakt uit de vele restaurants om de plaatselijke specialiteiten en Val de Loire wijnen te proeven. De stad draagt immers ook het label “Cité Internationale de la Gastronomie”, oftewel “Internationale stad van Gastronomie”.

 

Uitgaanstip:

Van mei tot september is elke avond gezellig in een openluchttaverne “Tours sur Loire” of bewonder de lichtjes van de kathedraal Saint-Gatien – In Tours is er altijd wat te doen!

 

Dag 2: Tours - Amboise (29 km)

U kunt voordat u vertrekt uw picknickmandje vullen op de overdekte markt van Tours: Halles de Tours. Hier vindt u plaatselijke specialiteiten zoals rillettes en rillons (varkenskaantjes), en geitenkaas. Zet uw fietstocht voort, in de richting van Amboise, op de oevers van de Loire. Zo halverwege kunt u de wijnkelders van de Producteurs de Montlouis-sur-Loire bezoeken. In de gangen die zijn uitgegraven in het kalksteen wachten u meer dan 2 miljoen flessen!  Rij daarna door tot aan Amboise, de stad waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaren van zijn leven doorbracht. Fiets in de voetsporen van het genie  rond het koninklijk kasteel (lien) dat de stad domineert en bij kasteel Clos-Lucé, zijn laatste woonplaats. Beëindig de dag met een zalige pauze bij theesalon Pâtisserie Bigot, onmisbaar voor smulpapen. En geniet vervolgens van een welverdiende nachtrust in Amboise.

Pause vélo et visite du Clos-Lucé © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Leuk gezinsuitje vlak bij Amboise:

 

 

Dag 3: Amboise - Chenonceaux (22 km)

En canoë sur le Cher, à Chenonceaux. Château de Chenonceau au loin. © G. Honyiglo - CRT Centre-Val de Loire

Bij vertrek uit Amboise kunt u de Pagode van Chanteloup bezoeken, een bijzonder monument uit 1775 in een park van 14 hectare. Als u de 149 treden beklimt wordt u beloond met een schitterend uitzicht op het Loiredal en de bossen. Stap weer op de tweelwieler en fiets door naar Chenonceaux. Vlak voor uw bestemming kunt u even genieten van een welverdiende pauze bij Bistrot’Quai (lien), een  bar met allerlei soorten paté in de tuin van een voormalig tolhuis bij een sluis in de rivier de Cher. Tevens vindt u hier de Canoe-Company. Een mooie gelegenheid dus om een kanotochtje te maken onder de bogen van kasteel Chenonceau.  En later kunt u het nogmaals bekijken vanaf het vaste land. Na deze drukke dag tussen de rivieren Cher en Loire reist u in nog geen dertig minuten met de trein terug naar Tours.

Andere cursus suggesties

Meer informatie