Een weekendje tussen Orléans en Sully-sur-Loire!

 • place
  Start / Finish
  Orléans - Sully-sur-Loire
 • compare_arrows
  Afstand
  52 km
 • access_time
  Dauer
  week-end
1
 • Sully-sur-Loire © D-Darrault-CRT Centre-Val de Loire

Trek er een weekend op uit en neem de tijd om vanaf Orléans de vele eilandjes en vogelsoorten te verkennen die zich in dit deel van de rivier verborgen houden. Bewonder ook de vele authentieke stadjes langs de route, waar het wemelt van de tuinen, kastelen en abdijen…

Dag 1: van Orléans naar Châteauneuf-sur-Loire (32 km):

 • Steek de historische Georges V-brug over naar de zuidoever en volg de Loire à Vélo-route met als reisdoel Sully-sur-Loire! U laat Orléans snel achter u en koerst in rustig tempo naar het île Charlemagne… De vele speelweides en observatiepunten onderweg bieden ideale haltes voor wie met kinderen op stap is. Verslind daarna de laatste kilometers die u scheiden van Jargeau en maak een lunchpauze. Wie van zoet houdt, moet beslist even Chocolatier Ayrole aandoen. Daarna is het tijd om weer op weg te gaan. Maak een omritje via Sigloy en stap aan boord van een traditionele boot van de Passeurs de Loire om de flora en fauna van de Loire te ontdekken.
 
Passeurs de Loire © V. Treney – CRT Centre-Val de Loire
 • Om de dag af te sluiten kunt u doorrijden naar uw accommodatie in Châteauneuf-sur-Loire, aan de rand van de Loire. Maar geniet eerst nog even van het Parc Départemental du Château, voor een verrassende wandeling langs de oevers van de Loire, te midden van honderdjarige bomen. Voor de overnachting kunt u, afhankelijk van budget en voorkeur, kiezen voor La Villa Moya en het Hôtel du Parc, waar u in een natuurlijke omgeving ontvangen wordt. Wie graag avontuur opzoekt kan terecht op camping la Maltournée, ideaal gelegen aan de Loire.
 
CHATEAUNEUF-SUR-LOIRE © P. Forget

Dag 2: van Châteauneuf-sur-Loire naar Sully-sur-Loire (20 km):

 • U kunt de laatste 20 km die u scheiden van Sully-sur-Loire afleggen door de bochten van de rivier te volgen. Wijk een paar kilometer van de route af en rij naar Germigny-des-Prés (u kunt uw fietsen daar achterlaten bij het VVV) voor een bezoek aan het Karolingisch oratorium, een absolute must. Toegang tot de kerk is gratis, u kunt de machtige Karolingische mozaïek bewonderen die de hoogste koepel van de kerk bedekt. Na deze kleine, exotisch getinte omweg gaat u weer op weg over La Loire à Vélo. Nog even doorzetten en u komt aan in Saint-Benoît-sur-Loire, waar u via de indrukwekkende benedictijner Abdij van Fleury binnenkomt. Om uw honger te stillen gaat er niets boven een lunchformule of de streekspecialiteiten van bakkerij Boulangerie des Ecoles… om van te genieten met uitzicht op de Abdij! En breng ook een bezoek aan de Abdij van Fleury, gesticht in 630. Het is één van de opmerkelijkste romaanse gebouwen van Frankrijk. Wilt u meer te weten komen over de abdij, ga dan langs bij het centre d’interprétation de l’art Roman et de l’Abbatiale (informatiecentrum over de romaanse kunst en de abdijkerk) in het pand van de Belvédère naast het religieuze bouwwerk, waar u allerlei informatie vindt over dit stukje erfgoed en zijn geschiedenis. Hier werd ook een beroemde Franse dichter begraven… Max Jacob. De toegang tot het gebouw is gratis, maar voor 4 euro per persoon kunt u ook kiezen voor een rondleiding.
 
Germigny © C. Mouton
 • Stap weer op de fiets voor de laatste etappe van uw route, 10 km, hoofdzakelijk over groene wegen tot aan Sully-sur-Loire. Houd even halt – maar maak geen geluid – in de buurt van het Île des Mahis, waar u (als u geluk heeft) bevers et otters kunt observeren. Na een laatste inspanning bereikt u de andere oever van de Loire via de oude spoorbrug die geschikt is gemaakt voor fietsers. U bent nu in Sully-sur-Loire, het eindpunt van uw rit! Breng een bezoek aan het kasteel van Sully-sur-Loire, een echt middeleeuws fort en meer dan de moeite waard. U betaalt 7 euro toegang en 8 euro voor een rondleiding. Dit is het einde van uw weekend, u kunt eenvoudig terugkeren naar Orléans met lijn 3 van busnetwerk Rémi. In de bus kunnen fietsen worden opgehangen. U kunt met een licht hart uitrusten en met een beetje nostalgie terugdenken aan uw tocht, in afwachting van de volgende…. Goed om te weten: aarzel niet om informatie in te winnen bij de VVV’s op de route met keurmerk “Accueil Vélo” en “La Loire à Vélo”, voor een rijke ontdekking van de streek en zijn erfgoed.
 
Sully-sur-Loire © V. Treney – CRT Centre-Val de Loire