Fijnproeversweekend tussen Tours en Amboise

 • place
  Start / Finish
  Tours / Amboise
 • compare_arrows
  Afstand
  52 km
 • access_time
  Dauer
  3 dagen/2 nachten
 • people
  Peil
  🚲
1
 • Chez Oscar & Suzette © OT Amboise
 • © Vinoloire
 • Loire à vélo à Amboise © OT Amboise

Deze route is een ode aan de gastronomie. Uw papillen genieten bij het ontdekken van elegante wijnen en hemelse plaatselijke producten in een gezellige, warme sfeer. Proef de beste kwaliteit, vakkundig geproduceerd en bereid door ons grootste talent.

Dag 1: Dagje in Tours 8 km

Rillettes de carpe © DDarrault_CRTCentreValdeLoire

Een ochtendwandeling door de overdekte fijnproeversmarkt, Halles de Tours. Is ongetwijfeld de beste manier om de smaakpillen wakker te maken. Deze markthallen bestaan al 150 jaar!

Elke dag bieden 38 kooplui hier hun fruit en groente, vlees en vis, speciaalbrood en banket, wijn en ouderwets hoogwaardige kruidenierswaren aan.

 

 

Slenter vervolgens richting het oude Tours en kijk rustig rond in de sfeervolle straatjes van het voetgangersgebied.

Om te lunchen heeft u de keuze uit de restaurants in de buurt van de Halles, op de pleinen Grand marché, Victoire en Plumereau. U vindt een assortiment aan restaurants in de gids “morceaux choisis” van het tijdschrift “Goût de Tours”

Tours © CMouton CRTCentreValdeLoire
Dégustation © C Mouton CRTCentreValdeLoire

In de middag stapt u weer op de fiets voor een bezoek aan Tours à table, 45 Rue Bernard Palissy, voor een workshop koken en/of oenologie van anderhalf tot 3 uur voor 4 tot 10 personen.

Workshop voorbeeld: atelier oenologie, wijn & spijs, kaas van hier/wijn van daar, chefsgerechten

 

Ga in de avond naar de oever van de Loire en stap aan boord van een traditionele Loireschuit van de Compagnie Boutavant voor een apéritieftochtje van een uur. Aan boord vindt u een mandje met verse plaatselijke producten om van te proeven.

En als u liever aan de wal blijft dan is het in de openluchttaverne Guinguette de Tours sur Loire met een hapje en een drankje net zo gezellig!

Guinguette de Tours © ADT Touraine LDeSerres
© The People Hostel

Fiets nog een stukje op de Loire à Vélo-fietsroute om het People Hostel te bereiken waar u overnacht. De sfeer en het interieur hier ademen alles wat met fietsen en de fiets te maken heeft

Praktische gegevens

Halles de Tours: elke ochtend van maandag t/m zondag geopend. Elke woensdag- en zaterdagochtend is er op het plein naast de overdekte markt ook een markt met lokale producten.

Compagnie Boutavant , tochtjes op een Loireschuit: in juni op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, in juli en augustus van woensdag t/m zaterdag om 20.00 uur.

Dag 2: dag tussen Tours, Montlouis-sur-Loire en Amboise: 36 km

In de ochtend fietst u het stuk van de Loire à Vélo-fietsroute van Tours naar Montlouis-sur-Loire.

Geniet bij aankomst in Montlouis-sur-Loire van een lunch in gezelschap van Alice, het witte konijn en de Gekke hoedenmaker bij Le Relais Loir à Vélo. Een zalige plek voor een “onverjaardag” in de tuin!

 

Relais Le Loir A Velo © JPercher CRT CentreValdeLoire
© Château de la Bourdaisière

Uw reis gaat verder richting het sprookjesachtige Kasteel de la Bourdaisière. Maar maak onderweg vooral even tijd om te genieten van de prachtige wijngaarden overal om u heen!

Eenmaal aangekomen op het kasteel kunt u met de Petit Prince de tentoonstelling “Dessine-moi ta planète” (Teken je planeet) bezoeken. U kunt er ook heerlijk wandelen in de tuinen en het park én door het Nationaal Tomatenconservatorium met meer dan 700 soorten van deze vrucht.

 

Na dit avontuur stapt u weer op de fiets en fietst u door Montlouis-sur-Loire, naar de oever van de Loire om bij Maison Laudacius weer te stoppen voor een wijnproeverij en een kijkje in de wijnkelder.

 

© Vinoloire
Bar a vins Jousset © S.Buchwalder

Ga vroeg in de avond langs bij de wijnbar van Lise & Bertrand Jousset. Midden tussen de wijngaarden van Montlouis-sur-Loire geniet u hier van een uniek borreluurtje. Er is een ruime keuze aan wijn en sterke drank en verrukkelijke ter plekke bereide gerechtjes!

 

Ga daarna door naar Amboise, uiteraard voor het exceptionele bouwkundig erfgoed maar ook voor het uitmuntende culinair erfgoed met een geraffineerde en gevarieerde gastronomie.

Bij aankomst in de avond in Amboise heeft u vanaf de Loire à Vélo-fietsroute een spectaculair uitzicht op de Charles de Gaulle-brug, het Koninklijk kasteel van Amboise, en met een beetje geluk een schitterende zonsondergang!

 

La Loire à vélo à Amboise © OT Amboise
Chez Oscar & Suzette © OT Amboise

Het fietspad naar het centrum van Amboise komt langs de openluchttaverne Chez Oscar & Suzette. Ga even lekker zitten en kom bij in de gezellige en ontspannen sfeer aan de oever van de Loire. U kunt er zelfs eten met de voeten in het zand!

 

Op steenworp afstand overnacht u in Hôtel Chaptal, een charmant driesterrenhotel in een rustige straat dicht bij het historisch centrum van Amboise.

Hôtel Chaptal Amboise © OT Amboise

Praktische gegevens

Château de la Bourdaisière: elke dag geopend van 15 april t/m 31 oktober, tijden niet verstrekt

Relais Loir à vélo: elke dag geopend van 1 mei t/m 30 september, tijden niet verstrekt

Maison Laudacius: het hele jaar minimaal open van maandag t/m zaterdag

Wijnbar Lise et Bertrand Jousset: van juni t/m augustus elke dag geopend van 11.00 tot 22.00 uur.

Openluchttaverne Chez Oscar & Suzette: open vanaf mei tot eind september

Dag 3: Dagje in Amboise: 8 km

© OT Amboise

Begin de dag goed met een huisgemaakt ontbijt van verse, lokale producten, zodat u de dag met energie tegemoet kunt gaan.

Om de eerste activiteit te regelen gaat u eerst naar het naastliggend Office de Tourisme du Val D’Amboise waar ze u alles kunnen vertellen over de fijnproeversspeurtocht. Via deze interactieve en ludieke digitale speurtocht maakt u op eigen houtje kennis met de afwisselende regionale gastronomie.

 

En als u toevallig op een vrijdag of een zondag in Amboise bent treft u het helemaal! Dan kunt u namelijk de geweldige markt bezoeken die de Fransen in 2015 zelfs als hun favoriete markt verkozen.

Marché d'Amboise © Basile Moriceau
Caveau des Vignerons © OT Amboise

Na deze onderdompeling in de lokale gastronomie als voorproefje, kunt u bij de Caveau des Vignerons, aan de voet van het Koninklijk kasteel van Amboise, diverse wijnen met de Touraine-Amboise herkomstbenaming proeven.

 

Nu uw smaakpapillen zijn ontwaakt hoeft u maar 3 kilometer verder richting de Loire te fietsen voor een restaurant dat typisch is voor deze streek.

La Cave aux Fouées is een grotrestaurant waar u in een gezellige sfeer en een uniek decor geniet van de voor uw ogen bereidde en in een houtoven gebakken fouées (broodjes).

Na deze maaltijd is het weer tijd om op de fiets te stappen, richting het stadscentrum. Eenmaal daar heeft u verschillende mogelijkheden:

 

La Cave aux Fouées © OT Amboise
Caves Ambacia © OT Amboise

De Odyssée-rondgang; een unieke zintuiglijke rondgang.

 

Pâtisserie-chocolaterie Bigot is al sinds 1913 aan de voet van het Koninklijk kasteel Amboise te vinden. Deze internationaal befaamde theesalon is dé ideale plek voor een tussendoortje voordat u weer op de fiets stapt.

 

 

Maison Bigot © OT Amboise
Conservatoire de la confiserie © adt-touraine-coutand

Een bezoek aan het Conservatoire de la Confiserie is zowel ludiek als lekker. Tijdens uw bezoek kijkt u rond in het museum met een in Frankrijk unieke verzameling oude machines en maakt de banketbakker suikerwaren waar u bij staat.

Ter afsluiting van deze ééndaagse ontdekkingstocht door de streek gaat u op de fiets naar de laatste halte.

U kunt de brouwerij waar het bier wordt gebrouwen op verzoek bezoeken, wij raden u aan om daarna een proefplankje met hun vier bekendste bieren te bestellen.

 

Art is an Ale Brewing © OT Amboise

Praktische gegevens

Markt in Amboise: het hele jaar rond, elke vrijdag en zondag

Speurtocht Rallye Gourmand: Baludik-app, anderhalf uur, niet gratis, beschikbaar vanaf juni 2022

Caveau des Vignerons d’Amboise: geopend vanaf Pasen tot eind oktober, duur: 30 minuten

La Cave aux Fouées: het hele jaar op reservering voor particulieren

Caves Ambacia: het hele jaar op reservering

Maison Bigot: buiten het hoogseizoen op maandag gesloten

Conservatoire de la Confiserie: buiten het hoogseizoen uitsluitend op reservering

Art is an Ale: openingstijden van maandag t/m donderdag van 17.00 tot 22.00 uur, op vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur, op zaterdag van 16.00 tot 24.00 uur. Zondags gesloten.

Voorgestelde reisroutes