Fijnproeverweekend tussen Saumur en Angers

 • place
  Start / Finish
  Saumur - Angers
 • compare_arrows
  Afstand
  57 km
 • access_time
  Dauer
  3 dagen/2 nachten
 • people
  Peil
  🚲🚲
1
 • Entre Gennes-Val de Loire et Le Thoureil © J. Damase

Vertrek vanuit Saumur voor een heerlijk weekendje om een overdaad aan culinaire lekkernijen te ontdekken. In de guinguettes, restaurants, wijnkelders en wijnhuizen op uw pad maakt u niet alleen kennis met een enorme verscheidenheid aan lokale producten ... maar ook met het fraaie landschap langs de rivieroever, zoals de kalkrotsen bij Saumur.

Bonus: Fietsen door de kalkstenen dorpjes; ontdek dit buitengewone erfgoed

Dag 1: Saumur - Gennes - 22 km

Saumur © Clo&Clem

Uw dag begint in Saumur, met z’n geweldige duizend jaar oude kasteel. De bouw begon rond de 10e eeuw en vanaf het voorplein heeft u een exceptioneel uitzicht op de stad. Slenter deze ochtend ook op uw gemak door de oude straatjes en eindig voor een lunch aan tafel bij de originele bootbar Sur les Quais of bij restaurant L’Orangeraie, op zijn ideale plek op de binnenplaats van het château.

Vergeet niet om voor u verder gaat een kijkje te nemen bij het grote assortiment lokale producten in het winkeltje van het Office de tourisme Saumur Val de Loire. Volg bij vertrek uit de stad de fietsroute La Loire à Vélo op de zuidoever, richting Gennes-Val de Loire. Ter hoogte van St-Hilaire – St Florent kunt even het pad verlaten om in het stadje een fluitje van de sprankelende wijn van één van internationaal bekende wijnhuizen te proeven. Onderweg komt u ook het onmisbare Musée du champignon tegen. Laat u vervolgens verleiden door de schoonheid van het dorpje Chênehutte-Trèves-Cunault, dat vroeger bekend stond als één van de belangrijkste bronnen van kalksteen. Het kasteel en de kerk in Cunault getuigen van dit verleden, en van de regionale Romaanse bouwkunst.

Uw reis gaat door tot Gennes-Val de Loire, waar u de keuze heeft uit diverse hotels, Bed & Breakfasts en campings. Sluit uw dag af in een van de talloze restaurants die het stadje rijk is, bijvoorbeeld het befaamde eetcafé Les Dames Barrau.

Les Dames barrau © A. Labbe

Dag 2: Gennes – Angers (via Trélazé) - 42 km

Le Thoureil © Sébastien GAUDARD-AnjouTourisme

Op de tweede dag vertrekt u richting Thoureil, een schattig karaktervol stadje (Petite Cité de Caractère®). Neem plaats in een van de traditionele boten van bijvoorbeeld Rêves de Loire en geniet van een aangenaam tochtje op de Loire. Laat u na deze excursie bekoren door de charme van de Loire-oevers en het haventje van Thoureil met zijn weelde aan riviererfgoed.

Etappegegevens:

 • Gennes > La Daguenière: 24 km
 • La Daguenière > Angers (via Trélazé): 18 km

Voor de lunch houdt u het westen aan, richting de gemeente Loire-Authion. Onderweg moet u echt even stoppen bij de duizend jaar oude priorij Saint Rémy la Varenne. Eenmaal in Saint-Mathurin-sur-Loire aangekomen hoeft u alleen nog uw keuze te maken uit het grote aanbod restaurants. U vindt er restaurant Reflets de Loire, of La Promenade, met vrij uitzicht op de rivier. Ga vooral niet verder zonder dat u Loire Odyssée heeft bezocht! In een bootje ontdekt u hier op speelse en interactieve wijze de flora en fauna van de Loire alsmede z’n geschiedenis.

© Loire Odyssée

In de middag stapt u weer op de fiets, richting La Bohalle. U heeft hiervoor de keuze uit twee paden, één die langs de Loire gaat (tenzij het onder water staat!) en een tweede dat door de weiden en dorpjes gaat. Op uw bestemming kunt u verse plaatselijke fruit en groente uit een automatiek kopen, zo kunt u de batterijen weer opladen voor de laatste paar kilometer tot Angers. In la Daguenière bevindt zich de openluchttaverne la Guinguette L’Embardée waar u van een welverdiende versnapering kunt genieten. Vóór u Angers bereikt kunt u het geweldige Parc des Ardoisières in Trélazé bezoeken. Hier ligt 100 hectare natuur in voormalige leisteengroeves, bewonder het turquoise water en de blauwzwarte leisteen tussen het prachtige groen.

Angers heeft diverse hotels en Bed & Breakfasts met het label Accueil Vélo (Fiets welkom), tenzij u liever in de natuur overnacht, bijvoorbeeld op de Camping du Lac de Maine of op de Camping des Ponts de Cé.

Er is keuze te over om in de vermaarde genoeglijke sfeer van Angers bij één van de vele restaurants of guinguettes (openluchttavernes) heerlijk van de avondmaaltijd te genieten.

Dag 3: Rondje door de streek via Bouchemaine (Angers <> Bouchemaine <> La Pointe) – 20 km H-T

Le Héron Carré © Mathieu GENON-AnjouTourisme

Op deze laatste dag van uw fietsreisje kunt u nog even genieten van de lekkernijen uit deze streek. Laat Angers achter u op de oever van de Maine, richting Bouchemaine en geniet op uw eigen tempo van het groene natuurschoon. Zin in een pauze? De Héron Carré is een perfecte plek om even uit te blazen!

Op de quai de la Noé, in Bouchemaine is er elke zondagochtend markt. Voor de lunch zijn het gastronomisch eetcafé Le Ragondingue en restaurant Le Noé uitstekende keuzes.

Slechts enkele kilometers verderop ligt het dorpje La Pointe, dit voormalig vissersdorpje is de plek waar de Loire en de Maine samenkomen. Het dorpje bestaat sinds de 17e eeuw heeft een beetje de sfeer van een badplaats met z’n grote elegante residenties die u vanaf de rue des Saulniers en de kades kunt bewonderen. Ook de Notre-Dame kapel in Ruzebouc, heel dichtbij, is de moeite van een bezoekje waard voor u op de fiets stapt voor de terugreis naar Angers. (*)

Voor deze terugreis heeft u twee opties:

 • Optie N°1: dezelfde weg terug, voor als u niet zo veel tijd meer heeft
 • Optie N°2: Terug via Saintes-Gemmes-sur-Loire of Les Ponts-de-Cé

(*) Als u nog tijd heeft trap dan even door naar het eilandje l’Île de Béhuard (+12 km H-T). Het heeft het label Petite Cité de Caractère® (karaktervol stadje) en is de enige eilandgemeente in de Loirestreek. Eenmaal op het eiland kunt u een rondritje maken van bijna 9 km en zo de schoonheid ontdekken van deze unieke plek die gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de inschrijving van de Loirestreek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Béhuard © Sébastien GAUDARD-AnjouTourisme
Quernon d'ardoise © Benoit MARTIN-AnjouTourisme

Vergeet voor u uit Angers vertrekt niet om even binnen te wippen bij de winkel van het Office de Tourisme voor de beste lokale culinaire producten. Ter afsluiting is een bezoekje aan ambachtelijk chocolatier Maison du Quernon voor zoetekauwen onweerstaanbaar, u vindt er o.a. de wereldwijd bekende Quernon d’Ardoise®.

> Meer ideeën voor fietstochten en ontdekkingen in Anjou op Anjou tourisme

> Angevin nuggets om op te ontdekken Destination Angers

> Grote ontdekkingen op Saumur Val de Loire tourisme