In 1 week van Cuffy naar Blois

 • place
  Start / Finish
  Cuffy / Blois
 • compare_arrows
  Afstand
  277 km
 • access_time
  Dauer
  8 dagen
1
 • Blois : vue aérienne sur la ville et la Loire au petit matin © Gillard et Vincent - CRT Centre-Val de Loire
 • Vignoble de Sancerre © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire
 • Vue panoramique sur la Loire à Sancerre © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire
 • Couple de promeneurs dans le parc du château de Sully © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Deze tocht heeft een uitgebreid programma; de Loire en Loire-eilandjes, Sancerre wijn, de kanaalbrug in Briare, kasteel Sully-sur-Loire (op de drempel van het bij UNESCO ingeschreven gebied), Orléans, stad van Kunst en Geschiedenis en ter afsluiting de koninklijke stad Blois.

Dag 1: Cuffy, beginpunt van de Loire à Vélo fietsroute – Beffes (22km)

Le point zéro de La Loire à vélo à Cuffy, en bord de Loire © J. Percher - CRT Centre-Val de Loire

De Bec d’Allier, de confluentie van de Allier en de Loire, is een prachtig stukje natuurschoon én het beginpunt van de Loire à Vélo fietsroute. Maak een klein omweggetje en u kunt zien hoe het kanaal dat lateraal aan de Loire loopt de rivier de Allier oversteekt via de kanaalbrug van Guétin. Ga door richting Cuffy en dan Marseilles-lès-Aubigny, met een leuke jachthaven en het kruispunt van het kanaal langs de Loire en het kanaal van Berry. Slechts een paar kilometer verder eindigt de dag in het plaatsje Beffes. Hier treft u een  VéloCamping met originele vakantiehuisjes en een bijzondere plek om te duiken in een voormalige kalkgroeve.

Etappe informatie :

 • Twee mogelijkeden om de route per trein te bereiken: via het station van Nevers of het station van La-Guerche-sur-l’Aubois.
 • Reserveer uw accommodatie voor uw aankomst want er is een beperkt aanbod tussen Cuffy en Sancerre.
 • Er is aansluiting op een route om Apremont-sur-Allier te bereiken geklassificeerd als één van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Een bezoekje aan het sublieme bloemenpark is onmisbaar

Dag 2: Beffes – Sancerre (36km)

Vertrek richting Sancerre. Onderweg kunt u het arboretum d’Adeline bezoeken, in Chapelle-Montlinard, een groen erfgoed met meer dan 2000 boomsoorten. U fietst door het Nationaal Natuurreservaat Val de Loire met bossen, weiden en zandbanken … Daarna fietst u door de wijngaarden tot aan de rotspieken van Sancerre, op een hoogte van 312 meter. Bezoek de wijnkelders en proef de wijnen van wijnboer Eric Louis in Thauvenay. Neem vervolgens een kijkje bij het maison des Sancerre, ), een uniek museum en een eerbetoon aan de gedrevenheid van de plaatselijke wijnboeren. Daarna kunt u genieten van het spectaculaire uitzicht van 360° over de wijngaarden vanaf Tour des Fiefs. Dit middeleeuws dorpje is ook een prima plaats om een restaurantje te zoeken om de dag mee af te sluiten. Het is geklassificeerd als een Karakteristiek stadje.

Balade à vélo dans le vignoble de Sancerre et village en arrière-plan. © D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Dag 3: Sancerre – Briare (48km)

Cyclotouristes sur le pont-canal de Briare © J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

In het schattige dorpje Saint-Satur, onderaan Sancerre, kunt u uw fiets even aan de kant zetten om een rondvaart te maken op de traditionele boot van binnenschipper Sylvain. Eenmaal terug aan wal zet u uw fietstocht voort langs het kanaal aan de Loire tot aan de sluizen bij Bannay. Daarna fietst u weer op de oever van de rivier zelf. Stop even in Ousson-sur-Loire, een bron van inspiratie voor talloze schilders. Briare, dat bekend staat om zijn verbluffende 660 meter lange kanaalbrug over de Loire, is uw eindpunt voor vandaag. De brug werd gebouwd in samenwerking met Gustave Eiffel, de beroemde ingenieur. De gezellige jachthaven geeft Briare de sfeer van een badplaats. Er is een museum van de twee jachthavens en de kanaalbrug en het Mozaïek en emailmuseum.

Pauze en uitjes in Briare:

 • Geniet even van een smakelijke pauze op het terras van theesalon Chocolats et Chimères in het voormalig tolhuis bij de kanaalbrug. Alles wordt hier ambachtelijk gemaakt: van het heerlijke ijs tot de toetjes en de bonbons
 • Stap aan boord voor een rondvaart op de Loire en de kanalen, mét of zonder maaltijd!

Dag 4: Briare – Sully-sur-Loire (43km)

Vertrek richting Sully-sur-Loire en zijn middeleeuws kasteel. U gaat door het dorpje St Brisson-sur-Loire met een voormalig feodaal kasteel dat in de 16e eeuw werd omgebouwd tot woonverblijf. Trap nog even door om vervolgens even te pauzeren in Gien. Dit plaatsje staat wereldwijd bekend om zijn aardewerk en heeft een museum waar u de geschiedenis en het productieproces van aardewerk kunt ontdekken. De dag komt tot zijn eind in Sully-sur-Loire, op het randje van het bij UNESCO als werelderfgoed ingeschreven gedeelte van de Loirestreek. Het kasteel met zijn hoge torens en zijn slotgrachten boven de Loire is zeer indrukwekkend.

Usine de la faïencerie de Gien © J.-S. Mutschler - CRT Centre-Val de Loire

Dag 5: Sully-sur-Loire – Orléans (49km)

La basilique de Saint-Benoît-sur-Loire derrière un champ de colza © P.Forget - CRT Centre-Val de Loire

Het is maar een klein stukje fietsen naar Saint-Benoît-sur-Loire met zijn Benedictijnse abdij. Vlak ervoor komt u langs het eilandje île des Mahis, 27 hectare zand bewoont door sternen, reigers, bevers, otters en andere dieren. Zet uw fietstocht voort naar Germiny-des-Prés waar het eerste westerse Christelijke monument staat, het Karolingische oratorium. In Sigloy kunt u een rondvaart maken in een traditionele Loireboot van de Passeurs de Loire voor een intieme ontmoeting met de rivier. Daarna door richting Châteauneuf-sur-Loire en het Binnenvaartmuseum Marine de Loire. Vervolgens gaat u rechtdoor om Orléans te bereiken. Fiets in de avond nog even lekker rond in deze stad van Kunt en Geschiedenis. U kunt eten in een van de vele restaurants in de Rue de Bourgogne, in het historisch centrum.

Zin om te zemmen?:

Net voor Orléans, kunt u lekker het water in duiken bij het eilandje île CharlemagneDit recreatiepark van 70 hectare biedt talloze activiteiten: kajak, boomklimpark, waterpark, volleybal …

Uitgaansideetjes:

Bij het vallen van de avond is de Gotische kathedraal Sainte-Croix oogverblindend verlicht als onderdeel van een Licht en Geluidshow. Aan de oevers van de Loire zijn dé gezelligste plekken op warme avonden de guingettes, openluchttavernes, zoals La Sardine. Geopend van juni tot september.

Dag 6: Orléans – Muides-sur-Loire (47km)

Flaneer voor u verdergaat nog even in het centrum van Orléans. Verken het historisch hart van de stad, het voetgangersgebied, en de place du Martroi waar het beeld van de bevrijdster van de stad, Jeanne d’Arc, staat. Volg op uw fiets de Loire naar het westen. Bezoek onderweg het kasteel van Meung-sur-Loire, de tuinen van Roquelin, een waar rozenparadijs, en het fraaie middeleeuwse stadje Beaugency met zijn prachtige 11e eeuwse donjon . Vlak nadat u hier weggaat kunt u met een omweggetje van slechts enkele honderden meters een kijkje nemen bij Tavers, met het “blauwe water”, een geologische merkwaardigheid. Fiets daarna verder naar het dorpje Muides-sur-Loire waar u kunt overnachten.

Vue sur la ville de Beaugency, le donjon, le pont sur la Loire © Thibaud Rebour

Pauze-ideetje:

Laat u verleiden door de openluchttaverne La Corne des Pâtures in Baule of een klein stukje verder door de salon de thé Cesar et Firmin in Beaugency waar u iets lichts kunt eten of genieten van een van de voortreffelijke desserts.

Dag 7: Muides-sur-Loire - Chambord - Blois (32km)

Vélos longeant le Cosson à Chambord © L. Letot_DNC

Vertrek in de richting van Saint-Dyé-sur-Loire, een schattig dorpje aan de Loire dat vroeger dienst deed als haventje voor het transport van bouwmaterialen voor kasteel Chambord. De fietsroute buigt nu iets af van de Loire zodat u een van de dromen van koning Frans I kunt zien; Chambord en de tuinen in de Franse stijl die onder Lodewijk XIV werden ontworpen en in 2017 werden hersteld. Fiets verder door het beboste landschap waar u, met een  beetje geluk, zelfs een edelhert kunt zien, of horen burlen. Daarna weer terug naar Blois en zijn onmisbare koninklijk kasteel. Geniet op deze laatste avond nog van de Licht & Geluidshow die het kasteel als projectiescherm gebruikt, en die de geschiedenis van Frankrijk tot leven brengt.

Dag 8: Vertrek uit Blois

Maar als u meer wilt kunt u nog 7 dagen doorgaan met als bestemming Saumur.

Son et Lumière de Blois © C. Mouton - Centre Val de Loire

Andere cursus suggesties