Jean-Luc fietst de La Loire à Vélo-route van Orléans naar Nantes

1

Covid en de sluiting van zwembaden ontnamen me mijn favoriete sport. Omdat ik nog wat huiverig was om naar het buitenland te reizen besloot ik in een e-bike te investeren om via de “voies vertes” (groene paden) op m’n gemak Frankrijk te verkennen. In 2021 deed ik de “Tour de la Gironde” en daarna trok de “La Loire à Vélo” mijn aandacht. Ook deze tweede ervaring bleek een aanrader. Ik kwam vanuit de Haute-Savoie en kon m’n auto bij de Bed & Breakfast laten staan terwijl ik op fiets vertrok. Aangezien het weer in april, zeker in de ochtenden, nog fris is koos ik voor comfort aan het eind van de dag. In de zomer heeft een bungalow of tent op een camping natuurlijk ook z’n charme.

Saint-Denis en Val (Orléans) - Chailles (voorbij Blois): 90 km

Ik vertrek om 8.45 uur met twee fietstassen achterop en eentje voorop voor m’n fototoestel met telelens. Hoewel het vroeg in de ochtend maar 5 graden is loopt de temperatuur deze tijd van het jaar redelijk snel op. Na een aantal kilometers kon ik m’n jasje uittrekken en de temperatuur bereikte uiteindelijk zelfs 18 graden. Er hing een lichte ochtendnevel …

Het fietspad aan de oever van de Loire is heel prettig, afgescheiden van het verkeer en met duidelijke borden met het logo van “La Loire à Vélo”. Ter hoogte van Meung-sur-Loire ging ik over naar de rechteroever en 23 km verderop weer naar de linkeroever … De bruggen zijn allemaal verschillend in architectuur en laten je in alle veiligheid oversteken.

Ik kwam aan op tijd aan bij Kasteel Chambord voor een picknick-lunch, dat is even iets anders! Dit oogverblindend mooie en indrukwekkende kasteel blijft altijd een lust voor de ogen, zelfs als het in de steigers staat! Het weer was bewolkt maar zonder regen. Omdat het al eens bezocht heb ben ik niet naar binnen gegaan, ik ben er wel helemaal omheen gefietst, het hele landgoed is trouwens zeer geschikt voor fietsers …

Voor aankomst bij de Bed & Breakfast heb ik een korte pauze genomen in Blois … ik kwam erachter dat alle winkels en restaurants daar op maandags dicht zijn 😊 het was jammer genoeg dus een beetje een dooie boel!!

In het centrum van Blois gaat het steil omhoog naar de Jardin de l’Évêché, een uniek uitkijkpunt over de typische Loirelandschappen, zeker de moeite waard!

Chailles naar Savonnières (voorbij Tours): 100 km

De tweede dag begint vroeg. Na 11 km fietsen kom ik aan op het Domaine de Chaumont-sur-Loire om de tuinen te bezichtigen. Helaas mag ik daar met m’n fiets niet in, zelfs niet met de fiets aan de hand. Daar de binnenplaats van het kasteel geen parkeerplekken voor fietsen heeft besluit ik maar gewoon door te fietsen. Jammer! Dus door naar Amboise, waar ik tijdens een lunch op een terras aan de voet van het Koninklijk kasteel geniet van een heerlijke Sauvignon uit de Loirestreek.

Door Tours gefietst en even gestopt voor de sublieme Cathédrale Saint-Gatien!

Aankomst in Savonnières om te overnachten bij Bruno, in zijn superleuke B & B “Cher Passant”, die ik echt van harte aanraad.

Aan het eind van de dag is er nog net even tijd om de immense weelderige tuinen van Kasteel Villandry te bezoeken. En dat onder een strakblauwe lucht, grandioos! Dit is echt absoluut onmisbaar!! En hoewel het pas april was zag ik er toch al een heleboel bloemen.

Op steenworp afstand van het kasteel vind ik een uitmuntend restaurantje, l’Etape gourmande, en na een flink eind fietsen verdien ik dat ook wel.

Savonnières naar Chenehutte Trèves-Cunault: 90 km

Ook de derde etappe begint met een frisse ochtend. Ik vertrek richting Kasteel Langeais en ga via de prachtige brug in Langeais naar de overkant en kom dan voor het kasteel uit. Ik heb mooi pech want in april opent het kasteel pas om 10.00 uur. De Loire is heel kalm en weids, met z’n zandoevers en de schuiten die in de nevel op de oevers liggen voel je dat de natuur langzaam begint te ontwaken.

Zesentwintig kilometer verder stop ik voor koffie en een bezoek aan het Château van Ussé. Daarna geniet ik van een lunch op een terras vlak bij de kerk in Montsoreau, net vóór Saumur.

Om 17.00 kom ik aan bij de Manoir de Beauregard in Cunault waar ik overnacht. Het is een schitterend landhuis met een interieur dat door de innemende Britse eigenaren met veel smaak is ingericht. Een zeer aangename halte

Voor de avondmaaltijd ga ik naar restaurant A Contre Courant, op slechts 200 m afstand van de Manoir, de eigenaren zorgen goed voor hun gasten en de keuken is zeer smakelijk én origineel.

Chênehutte-Trèves-Cunault naar St-Florent-le-Vieil (voorbij Angers): 90 km

Na een formidabel ontbijt in de Manoir begint ook deze dag weer om 8.45 uur. Ter hoogte van Saint-Rémy-la-Varenne steek ik de brug over naar de rechteroever, dit “groene pad”, loopt langs een spoorweg. Het pad is nog steeds lekker uit de buurt van verkeer en op iedere kruising zie ik tot mijn grote genoegen weer een bordje voor La Loire à Vélo! Ik fiets door het schattige La Daguenière …

Na 55 km en twee pittoreske dorpjes zonder horeca (het is erg rustig in april) vind ik een kruidenierswinkeltje om het één en ander in te slaan voor een picknick aan de oever van de Loire. La Possonnière is een goed ingerichte plek voor een pauze, de traditionele gabares die op de zandoever liggen maken het decor compleet. Een perfecte plek voor een picknick aan de rivier.

Eenmaal in Saint-Florent-Le-Vieil is het een aardige klim naar de abdijkerk om het panoramisch uitzicht op de Loire te kunnen bewonderen. Het gaat erg steil omhoog maar de moeite wordt absoluut beloond!

Ik overnacht in het dorp en eet, nogmaals aan de oever van de Loire, bij het Café des Pêcheurs.

Van Saint-Florent-le-Vieil naar Rouans (naast Pellerin, voorbij Nantes): 95 km

De dag begint iets later, om 9.15 uur. Na 12 km steek ik de brug over naar Ancenis en daarna heb ik tot aan Nantes uitsluitend op de rechteroever gefietst. Aan de rand van de stad is veel industrie maar de fietspaden worden duidelijk aangegeven, ik hou de Loire in het oog en fiets door de stad heen … het centrum van Nantes, met z’n vele winkelstraatjes, is overigens wel erg leuk.

Eén ding raad ik wel aan in het centrum van Nantes: een wandeling door de botanische tuin (Jardin des Plantes) het is in de open lucht en is een heerlijke plek om even op adem te komen. Geweldig!

Na deze terugkeer naar de beschaving van een stedelijke omgeving kan ik niet wachten om weer midden in de natuur te fietsen, op de paden van La Loire à Vélo en weer te genieten van de rust aan het water …

Bij aankomst in Indre neem ik het grappige en gratis pontje naar de linkeroever waar ik doortrap naar Le Pellerin, daarvandaan ga ik verder naar Rouans waar ik word verwacht bij de leuke B & B L’Atelier 88 van Patrice.

Rouans naar La Bernerie-en-Retz (voorbij Pornic): 75 km

Vertrek voor wat ongetwijfeld de mooiste etappe van deze fietstocht wordt! Het einde van mijn Loire à Vélo fietstocht kruist hier eerst het begin van de Vélocéan-route en daarna de Vélodyssée …. Ik ontdek het estuarium van de Loire, de Saint-Nazairebrug, vissershutjes met de traditionele kruisnetten, Saint-Brévin-les-Pins, en de grandioze oceaankust ….

Het pad van Paimboeuf naar Saint-Brévin-les-Pins is een waar genot, ik kom de een na de andere schattige vissershut met kruisnet tegen, allemaal even bekoorlijk … De Saint-Nazairebrug is al van ver te zien, ik steek hem niet over want ik ben op de linkeroever gebleven om het Musée de la Marine in Saint-Brévin-les-Pins te kunnen bezoeken. Jammer genoeg bleek dat op zaterdag gesloten te zijn! Ik was echt een beetje teleurgesteld. Het was waarschijnlijk omdat het 1 mei was, helaas!

La Loire à Vélo, is een toegankelijke fietsroute die geschikt is voor iedereen

Na een 3-daags verblijf op het eilandje Noirmoutier (dat ik bereikte via de Passage du Gois) ben ik teruggegaan naar Nantes (100 km) en daarna met de TER-stoptrein (train/vélo) weer naar Orléans. Je moet rekenen op ongeveer 3 uur reistijd. Er zijn in deze tijd van het jaar niet heel veel plekken voor fietsen, jammer genoeg kun je wel voor jezelf reserveren maar niet voor je fiets … Ik had wel een goede ervaring met m’n fiets in de TER, het was niet nodig om de fiets te demonteren, ik hoefde alleen de fietstassen ervan af te halen …

Voor herhaling vatbaar!! Ja, dat zou goed kunnen …

Deze toegankelijke fietsroute is geschikt voor iedereen … de paden zijn rustig en afgescheiden met op elke kruising een duidelijke bewegwijzering voor La Loire à Vélo …  ongetwijfeld ben ik een aantal trekpleisters misgelopen maar veel van de kastelen had ik al eens bezocht .. echter La Loire à Vélo is een fietsroute die je vaak opnieuw kunt doen … en uiteraard zijn er de vele heerlijke Loirewijnen die je door een klein omweggetje te maken kunt proeven … Tot gauw voor weer nieuwe fietsavonturen …

Volg mij op Instagram