Thierry over La Loire à Vélo van Châteauneuf-sur-Loire naar Saint-Brevin-les-Pins

1

“Samen met mijn vriendin zijn we vertrokken over La Loire à Vélo. Uitgerust met onze twee elektrische fietsen zijn wij naar Châteauneuf-sur-Loire gegaan voor onze eerste etappe, met als eindpunt Orléans. We gaan aan boord van de Loire à Vélo-trein naar Nantes en daarna verder tot aan Saint-Michel-Chef-Chef, waarna we langs de kust rijden en de terugweg fietsen. In totaal hebben we meer dan 900 km met de fiets afgelegd… een unieke ervaring!”

Van Châteauneuf-sur-Loire naar Orléans - Van Nantes naar Saint-Julien-de-Concelles - 60 km

We vertrekken onder de stromende regen uit Châteauneuf-sur-Loire …. Gelukkig hadden we een bivak gehuurd en hoefden we geen tent af te breken. Aangekomen op het station van Orléans worden onze fietsen op de TER La Loire à Vélo gezet. Wij willen hier benadrukken dat de dienstverlening van de SNCF fantastisch geregeld is, je kunt vóór vertrek gratis plaats reserveren voor je fiets.  

Bij aankomst in Nantes een tweede kopzorg: mijn GPS Komoot maakt geen verbinding meer met mijn Yamaha teller. Maar mijn Routard-gids La Loire à Vélo helpt me uit de nood voor de rest van de reis.  

De zon schijnt als we aankomen op Camping du Chêne in Saint-Julien-de-Concelles. Maar we zijn wel onaangenaam verrast vanwege de gesloten snackbar van de camping en de tafels/stoelen die ingepikt zijn door de campers.  

Een andere nare verrassing… op dinsdagavond is geen enkel restaurant open in het dorp. We brengen afhaalburgers mee terug die we opeten aan een bartafel.  

Van Saint-Julien-de-Concelles naar Saint-Michel-Chef-Chef en vervolgens Pornic - 143 km

Eindelijk vertrekken we voor het eerst met de zon. We nemen een noordelijke route en steken de Loire over na Saint-Herblain.  

We steken over met de pont in Basse-Indre (gratis) en rijden in de zon verder tot aan Saint-Michel-Chef-Chef. We blijven hier twee nachten in een heel leuk hotel om de streek te bezichtigen.  

Na een goede nachtrust in een echt bed, gaan we weer op weg voor een prachtige lusroute langs de kust. Met een blauwe hemel en een aangename temperatuur maken we een ommetje via de Vélodyssée en keren daarna terug naar Saint-Michel-Chef-Chef.  

Van Saint-Michel-Chef-Chef naar Sainte-Luce-sur-Loire - 94 km

Een mooie etappe die het begin van de terugreis markeert. Het is een leuke kustweg langs de oceaan tot aan Saint-Brevin-les-Pins. We rijden vervolgens het estuarium van de Loire binnen, maar de wind is uit het oosten gaan waaien en wij zullen op alle volgende etappes deze tegenwind hebben. Gelukkig komen elektrische fietsen echt van pas in dat geval! We kruisen ook enorm veel gezinnen op de fiets met kinderen, een heel leuk traject. In Paimboeuf bezoeken we de Jardin étoilé.  

We besluiten om aan de zuidkant van de Loire te blijven voor de terugrit naar Nantes. Veel aangenamer, maar ook met veel meer hellingen… dank aan de elektrische motoren!  

We bereiken Nantes: aangekomen op camping Belle Rivière, 10 km na Nantes, aan de noordelijke kant van de Loire, ontdekken we een fantastische ontvangst voor fietsers. We bestellen bij een food truck ‘s avonds. De avond was heel leuk, er hing een goede sfeer.  

Sainte-Luce-sur-Loire - Oudon - Ancenis – Chalonnes-sur-Loire - 81 km

Een leuke etappe over goed onderhouden wegen en hele mooie landschappen. Rond het middaguur rijden we naar Oudon, een heel leuk dorpje. We maken van de gelegenheid gebruik om een lekker plateau vleeswaren te eten in het dorpscafé!  

We komen op een nieuwe camping, Les Portes de la Loire, met een vriendelijk onthaal maar minimale service…  Hoewel het een lawaaiige camping is, is hij heel goed gelegen en het dorp is heel mooi.  

Na bijna 500 km te hebben afgelegd begint ons zitvlak wat te irriteren!  

Chalonnes-sur-Loire - Montsoreau - 94km

Een wat lastige etappe maar wel mooi. We hadden 70km gepland, maar een fout met de camping heeft onze plannen door de war gehaald. Ik dacht in Saumur te hebben gereserveerd…. Maar bij onze aankomst waren we 17km te ver. Daarom zoeken we een aardige camping in de buurt. We vinden er één in Montsoreau: een geweldige plek voor fietsers met een restaurant en een zwembad… grote luxe na een heel vermoeiende dag.  

We gaan verder met een bezoek aan de grotwoningen na Saumur. Fietsers die we onderweg ontmoet hebben, hebben ons geholpen want we waren een beetje de weg kwijt. Hele aardige mensen. De nacht op de camping is onrustig vanwege de feestneuzen op de plek naast ons.  

Montsoreau - Amboise - 108km

Een hele mooie route maar wel met flinke beklimmingen aan het einde.  

We rijden langs het kasteel van Ussé… schitterend, met de fraaie oevers van de Loire.  

We rijden verder, dwars door Tours, daarna moeten we vanaf Montlouis een sterke beklimming door de wijngaarden het hoofd bieden tot aan Amboise. We komen vrij moe van de lange etappe aan maar we hadden een gîte gehuurd voor de nacht. Onze gastheer biedt ons een rondleiding door de stad en geeft ons goede restauranttips. Omdat de gîte nogal ver van het centrum ligt, biedt hij aan ons af te zetten en op te halen. Tof!  

Amboise - Blois - 60km

We vinden een camping met bivak op 3 km na Blois. Camping Val de Blois in Vineuil.  

De mooiste camping van onze reis: een Canadese tent, een echt bed en elektriciteit voor 30 euro. Niets op aan te merken. We genieten van de oevers van de Loire en de snackbar ter plaatse. Een kleine pauze om bij te komen van onze emoties.  

Blois – Sully-sur-Loire - 123km

Een mooie etappe tot aan Orléans, de Loire-oevers zijn heel mooi en de landschappen ook. Maar na Orléans tot aan Châteauneuf-sur-Loire is de fietsroute heel monotoon en er is nergens schaduw…  

We zijn best moe als we in Sully-sur-Loire aankomen. In Jargeau hebben we de accu moeten opladen om niet onderweg met pech te komen staan (1 uur opladen in een bar). We brengen de laatste nacht in een bivak op de camping door en we eten in Sully-sur-Loire.  

Sully-sur-Loire - Savigny-en-Sancerre - 70km

Wij eindigen onze reis met een bezoek aan de kanaalbrug van Briare, in de zon ditmaal, en gaan dan terug naar ons beginpunt 

Conclusie

We hebben in 11 dagen dus ongeveer 930 km afgelegd. Onze fietsen zijn ons trouw gebleven. We hebben de hele weg lang geen enkele keer lekke banden of lege accus gehad. We hebben hele aardige mensen ontmoet onderweg… maar ook automobilisten die veel minder vriendelijk waren Nou ja, het is niet anders. We zullen een hele goede herinnering overhouden aan onze eerste trekreis op de fiets. We maken al plannen voor een volgende trip!