Twee fietsdagen tussen Gien en Briare

 • place
  Start / Finish
  Gien/ Briare
 • compare_arrows
  Afstand
  30 km
 • access_time
  Dauer
  2 dagen - 1 nacht
 • people
  Peil
  👨‍👩‍👧‍👦
1
 • Vélo © OT Gien
 • Le jardin du palais Agora Gien © OT Gien

Doorkruis de regio van Gien en ontdek de rijke architectuur en het riviererfgoed, waaronder de majestueuze Kanaalbrug.

Briare, stad van Emaille en bloemen, beloond met de onderscheiding “4 Fleurs”, is ook beroemd om zijn Kanaalbrug uit de 19e eeuw en zijn twee musea: het “musée des Deux Marines et du Pont-Canal” (museum voor de binnenvaarders op de Loire en de kanalen, en de Kanaalbrug) en het museum voor Emaille en Mozaïek (tijdelijk gesloten). De stad is ook geklasseerd als “Station Verte”, als erkenning van haar inzet voor een groen en landelijk toerisme.

Dag 1: Briare/ Briare (5 km)

Bateaux électriques © J.Odry - OT Terres de Loire et Canaux

Wandel over de Kanaalbrug met panoramisch uitzicht over de Loire, droom van een ontspannende tocht met de boten die aangemeerd liggen in de haven en ontdek de (kunst)ambachten en voorouderlijke vakkundigheid rond de Emaille van Briare.

Informatie over de etappe:

Begin uw dag in Briare in de handelshaven met een balade en bateau! Voor één dag bent u de kapitein. U vaart over één van de oudste kanalen van Frankrijk en zelfs over de Pont-Canal de Briare. Bewonder het panorama van 360° over de rivier! In dit adembenemende landschap bent u er gegarandeerd even helemaal uit.

 

Stap op uw fiets en volg de oevers van de Loire over de fietsroute La Loire à Vélo. Maak even een halte nadat u de Pont du Port aux pierres, een brug over het kanaal, bent overgestoken en geniet van de rustige omgeving. Neem een paar foto’s en leg de 14 stenen pijlers van de Kanaalbrug over de rivier vast. Rijd daarna verder naar de jachthaven.

 

Briare - Port de Plaisance © L.Rémy - OT Terres de Loire et Canaux

Lunchidee

Neem plaats aan een picknicktafel met uitzicht op de rivier en geniet van de streekproducten die verkrijgbaar zijn in de winkels in het centrum of reserveer een tafel in één van de restaurants in Briare met uitzicht op de jachthaven!

© Musée des Deux Marines et du Pont-Canal

Fiets daarna naar de Rue des Prés Gris en zijn indrukwekkende rivierhaven. U kunt hier verschillende bezienswaardigheden bezoeken en een wandeling maken naar het Musée des Emaux et de la Mosaïque (tijdelijk gesloten) om zijn geniale stichter, Jean-Félix Bapterosses, te ontdekken. Als onvermoeibare uitvinder verstond hij de kunst de “Art Nouveau” te combineren met het industriële tijdperk en droeg al vanaf de tweede helft van de 19e eeuw bij aan de ontwikkeling van “Briare, de parelstad”. U kunt ook het Musée des Deux Marines et du Pont-canal bezoeken, een museum dat de geschiedenis van de Loire en de kanalen van de binnenvaartstad – ooit beschouwd als het belangrijkste kruispunt voor de binnenvaart in Frankrijk – levend houdt.

 

 

Met de fiets volgt u het kanaal van Briare en rijdt u naar het afwateringskanaal. U bereikt de sluis “écluse de la Place” waar u de brug oversteekt naar de volgende sluis, de “écluse de la Cognardière”. Hier kunt u met eigen ogen zien hoe het Henri IV-kanaal en het Zijkanaal van de Loire samenkomen.

Bateaux touristiques Briare © Lucie.Aubert - OT Terres de Loire et Canaux
Bords de Loire à Briare © Lucie.Aubert - OT Terres de Loire et Canaux

 

 

Rijd weer terug naar het centrum van de stad en stal uw fiets voor de nacht in l’Hôtel du Cerf waar u na een dag fietsen weer volop energie kunt bijtanken!

Kies voor uw diner één van de restaurants in de buurt.

Dag 2: Briare/ Gien (25 km)

 

 

Terug op uw tweewieler rijdt u langs de jachthaven naar de oevers van de Loire en bereikt u op dezelfde wijze als de dag ervoor, de Pont-Canal de Briare! Bekijk de koninklijke rivier van bovenaf als u op 11m boven het water fietst.

Briare - Pont canal Loire à vélo © L.Rémy - OT Terres de Loire et Canaux
Vélo © OT Gien

 

Stap bij aankomst in Saint-Firmin even van uw fiets om de kleine kanaalbrug over de weg te ontdekken, en de indrukwekkende wachtpoorten uit het einde van de 19e eeuw, die bij hoogwater het dorp beschermden.

Rijd richting Gien.

 

 

Aankomst in Gien. U neemt uw intrek in de accommodaties: leuke, knusse woonwagens op de Camping Touristique de Gien waar u ook uw fietsen voor de rest van de dag laat staan.

Roulottes © Camping Touristique de Gien
Château de Gien © Christophe LORSCH

Gien te voet ontdekken:

Kom om 10 uur naar de binnenplaats van het Château-Musée de la chasse et de la nature en Val de Loire en volg gids Lydia die u van alles vertelt over het gebouw en het museum dat erin gevestigd is.

Een must: ga een kopje thee drinken op het terras van dit monument en geniet van een grandioos uitzicht.

 

Breng vervolgens een bezoek aan de naburige kerk. De Sainte Jeanne d’Arc-kerk bestaat uit een klokkentoren uit het einde van de 15e eeuw en een tweede deel uit de 20e eeuw. De kerk werd namelijk in 1940 gebombardeerd en vervolgens in rode steen herbouwd, zodat het gebouw goed paste bij het aangrenzende kasteel.

Eglise Sainte-Jeanne-d'Arc de Gien © OT Gien

Lunchidee

Bij het verlaten van de kerk loopt u naar restaurant Café Bouche B, waar Antoinette u met plezier verfijnde gerechten op basis van streekproducten serveert.

Le jardin du palais Agora Gien © OT Gien

Na een heerlijke maaltijd is een korte wandeling (goed voor de spijsvertering!) naar het Aardewerkmuseum beslist aan te raden.

De Faïencerie de Gien is opgericht in 1821 en wekt met zijn serviesgoed en merkimago al twee eeuwen lang bewondering over de hele wereld. Als lid van het prestigieuze Comité Colbert heeft het de onderscheiding “Entreprise du Patrimoine Vivant” (onderneming op het gebied van het levend erfgoed) gekregen.

De Faïencerie de Gien (aardewerkfabriek van Gien), symbool van de Franse knowhow, maakt zijn eigen kleipasta, mallen en glazuur. Zijn fijne aardewerk is uniek en onderscheidt zich door zijn natuurlijke samenstelling en de kwaliteit van zijn creaties en vormen.

Als u weer buiten staat, breng dan beslist even een bezoekje aan de fabriekswinkel. U zult er vast en zeker een voorwerp vinden dat leuk staat in uw huis.

Vase pivoines bleues © agora.gien.com
La Loire © Christophe LORSCH

 

 

Neem hierna de tijd om de kleine winkeltjes in het centrum te verkennen.

Wandel langs de oevers van de Loire en door het natuurgebied Plage de la Turquie.

 

Diner-idee:

Daarna kunt u kiezen voor restaurant A Deux Mains, waar u een Coteau du Giennois als aperitief geserveerd krijgt en waar u bij mooi weer kunt eten op het terras, met uitzicht op de oude brug van Gien. Een leuke manier om de dag in stijl af te sluiten.

Voor informatie:

Toeristische informatie:

Office de tourisme de Terres de Loire et Canaux

Office de tourisme de Gien

Transport :

Om terug te keren naar Gien kunt u la ligne Gien-Briare nemen, een ritje van nog geen 10 minuten.

Voorgestelde reisroutes