Van Saumur naar de oceaan

 • place
  Start / Finish
  Saumur / Saint-Brevin-les-Pins
 • compare_arrows
  Afstand
  238 km
 • access_time
  Dauer
  8 dagen / 7 nachten
1
 • Oudon vu depuis le belvédère de Champtoceaux
 • La Loire à Vélo, Serpent d'Océan, oeuvre de l'artiste Huang Yong Ping, pointe du Nez de chien, Saint Brevin les Pins, dep44, Pays de La Loire, France

Op deze fietsroute tussen Saumur en de Atlantische oceaan komt u adembenemende Loirelandschappen, buitengewoon erfgoed én wijngaarden tegen … Een weelde aan ontdekkingen tot aan de oceaan.

Geen spoor gevonden

Dag 1: Aankomst in Saumur

Neem de tijd om te flaneren in de straatjes van het oude centrum van Saumur. Deze stad van Kunst en geschiedenis staat bekend om zijn wijn, gastronomie en levenskunst. Bovendien is Saumur een heiligdom voor de paardrijkunst.

Saumur © S. Gaudard

Dag 2 : Saumur – Gennes (20 km)

L'eglise prieurale Notre-Dame de Cunault.

Bezoek de vermaarde Nationale Rijschool in Saumur en maak tijd voor een ontdekkingstochtje (op de fiets!) in de wijnkelders van Bouvet Ladubay, beroemd voor hun mousserende wijn!

Vertrek via de zuidoever uit Saumur, in de richting van het dorpje Chênehutte-Trèves-Cunault. Langs de fietsroute aan de Loire staan prachtige kalkstenen monumenten. Niet te missen:  de 13e-eeuwse priorijkerk Notre-Dame de Cunault.

Overnacht in Gennes.

Etappe-informatie:

 • Tussen Saumur en Gennes fietst u aan de rivier op een klein weggetje dat u deelt met auto’s. Volg de Loire op de D751. Als u van Gennes richting Saumur reist dan neemt u, voor Cunault, de D2014 door de heuvels (eenrichtingsverkeer)
 • Variant: de route op de noordelijke oever vanuit Saumur, richting Les Rosiers-sur-Loire, dit gedeelte langs de Loire is een autovrije “voie verte”, maar wordt afgeraden voor tandems en fietsaanhangers.
 • Rondvaartboot tussen Saumur en Le Thoureil. Tijdens het hoogseizoen kunt u op vrijdag, met uw fiets, aan boord stappen.

Neem contact op met Croisières Saumur Loire.

Dag 3 : Gennes – Angers (38 km)

Vertrek uit Gennes naar het dorpje Thoureil. Bewonder daar de voormalige haven voor platbodemschuiten met zijn schitterende XVᵉ en XVIIᵉ-eeuwse huizen. Zet uw fiets even aan de kant terwijl u een boottochtje maakt in een traditionele Loire-toue. Stap dan weer op uw stalen ros en zet uw tocht voort naar Saint-Mathurin-sur-Loire waar u de Loire Odyssée kunt bezoeken om de koninklijke rivier nog beter te leren kennen. Ga daarna verder naar Trélazé waar u in het wonderlijke landschap van een voormalige leisteengroeve nu het  leisteenmuseum vindt.

Sluit de dag af in Angers.

Angers, V43, dep49, Pays-de-la-Loire, France

Etappe-informatie:

 • Van Gennes naar Saint-Remy-La-Varenne; volg de fietsroute op de zuidelijke oever.
 • Steek tussen Saint-Rémy-La-Varenne en Saint-Mathurin-sur-Loire de Loire over.
  Fiets vanaf Daguenière in de richting van Angers, steek de Authion over met het kabelpontje en ga door de voormalige leisteengroeve in Trélazé.
 • Fiets daarna door tot aan het centrum van Angers.

Dag 4: Angers - Montjean sur Loire (40 km)

Chalonnes-sur-Loire, entre Loire et Layon © S. Gaudard

Ontdek de stad Angers, met name het kasteel waar het beroemde Wandtapijt van de Apocalyps te zien is.

Stap daarna op de fiets en vertrek naar het plaatsje La Pointe, een voormalig vissersdorpje waar de Maine en de Loire samenkomen in een dramatische driesprong. Maak een klein omweggetje en bekijk  Béhuard, een Karakteristiek plaatsje waar u tevens kunt pauzeren voor een lunch op de zandoevers of op het centrale plein.

Ga door naar het dorpje Savennières dat beroemd is voor zijn droge witte wijn. Met natuur, wijngaarden en de Possonnière haven is er keuze genoeg!

Fiets vervolgens verder naar het eiland Chalonnes-sur-Loire, een van de grootste Loire-eilanden. Overnacht daar in Montjean-sur-Loire, een super charmant oud havenplaatsje waar in de 19e-eeuw ook veel industrie was.

Etappe-informatie:

 • Er is een nogal steile heuvel na het dorpje La Pointe in de richting van Epiré. Om deze klim te vermijden kunt u na La Point de Loire blijven volgen; deze route is smaller en minder makkelijk begaanbaar en daardoor niet geschikt voor fietsaanhangers.
 • Tijdens de warme maanden zijn er pendelbootjes actief tussen Angers en het eiland, uw fiets mag ook mee. Reserveren is verplicht.

Dag 5 - Montjean-sur-Loire - Champtoceaux (40 km)

Bij vertrek in de ochtend kunt u een bezoek brengen aan Cap Loire dat geheel gewijd is aan de navigatie op de Loire.

Volg daarna de zuidelijke oever van de rivier en geniet van het uitzicht op het dorpje Ingrandes en op de eilandjes in de Loire.

U kunt lunchen in Saint-Florent-Le Vieil. En klim vooral naar de top van de Mont Glonne, het panoramisch uitzicht op de Loire is bijzonder mooi. Vervolg uw tocht nog steeds op de zuidelijke rivieroever alvorens ter hoogte van Ancenis de brug over te steken. Ga daarna door naar Oudon of Champtoceaux. Om Champtoceaux te bereiken moet u wel een steile klim maken maar het uitzicht op de rivier maakt dat zeker de moeite waard.

Château et la Tour d'Oudon

Etappe-informatie:

 • Volg de route weer op de zuidoever tot aan Liré.
 • Van Montjean-sur-Loire tot Saint-Florent-Le Vieil; dit gedeelte, op de dijken van de Loire, is een gedeelde weg met aparte fietsstrook. Een alternatieve en rustiger route is mogelijk door het Thaudal.
 • Saint-Florent-le-Vieil heeft een pittige klim om de top van de Mont-Glonne te bereiken.
 • Neem tussen Ancenis en Champtoceaux de noordoever met een moeilijke helling om Champtoceaux te bereiken.

Voor avonturiers is er de mogelijkheid om een kano te huren in Champtoceaux.

Dag 6 : Champtoceaux - Nantes (35 km)

Nantes © J.D Billaud - Nautilus/LVAN

Bestemming Nantes: een landelijke route door tuinbouw en langs wijngaarden op de hellingen.

Steek bij vertrek uit Mauves de Loire over naar de noordelijke oever en begin uw fietstocht naar Nantes. Stop even bij het kasteel van de hertogen van Bretagne en zijn waterspiegel om de sfeer van Nantes te proeven. Daarna is er nog tijd voor een bezoekje aan de beroemde Eilandapparaten!

Etappe-informatie:

 • Champtoceaux / Mauve-sur-Loire:  langs de zuidoever.
 • Tussen Mauves en de Pont de Bellevue, 2 mogelijkheden
  • Noordelijke oever; steek de Loire over via de brug in Mauves-sur-Loire, dit pad is gedeeltelijk in de schaduw en is grotendeels autovrij.
  • Zuidelijke oever: “voie verte” dus autovrij en ook goed ingericht en dicht bij de Loire. Bij de Bellevue brug steekt u over naar de noordoever (er is een beschermde oversteekplek op de brug) om de Loire à Vélo fietsroute te bereiken.

Dag 7: Nantes - Saint-Brevin-les-Pins (65 km)

Bestemming Saint-Brevin-les-Pins; deze etappe volgt dezelfde route als de Europese fietsroute Vélodyssée!

Vanaf Nantes trapt u door tot aan Couëron waar u met een pontje de Loire oversteekt. En kijk onderweg goed uit om de kunstwerken op het Estuariumparcours niet te missen!

U gaat door het dorpje Paimboeuf; de wirwar van kleine vissershuisjes met gevels in diverse kleuren fleuren het traject op.

U bereikt de Atlantische oceaan bij het zeeslangkunstwerk in Saint-Brevin-les-Pins.

La Loire à Vélo, pont de Saint Nazaire, Saint Brevin les Pins, dep44, Pays de La Loire, France

Etappe-informatie:

Verlaat Nantes via de noordelijke oever.
Als alternatief kunt u de zuidelijke oever volgen maar die is iets langer en iets heuvelachtiger.

Neem het pontje in Couëron: gratis en vertrek om de 20 minuten.
Fiets op een schaduwrijk pad langs het Martinière kanaal.
Vanaf Corsept fietst u verder op landelijke weggetjes tot u de oceaan bereikt.

Voor een kortere etappe kunt u een extra overnachting nemen in de buurt van Paimboeuf/Corsept

Dag 8: Saint-Brevin-les-Pins / Saint-Nazaire

St Nazaire

Steek de brug van Saint-Nazaire over met een pendelbusje, bus, of taxi om het station te bereiken.

Als u nog tijd heeft maak dan van de gelegenheid gebruik om Saint-Nazaire te bezoeken. Deze havenstad heeft een rijke geschiedenis en is te bereiken via het Loire à Vélo circuit.

Bij vertrek uit Saint-Brevin-les-Pins heeft u tevens de optie om uw reis voort te zetten naar het zuiden op de Vélodyssée fietsroute.
Vanaf Saint-Nazaire kunt u naar Bretagne fietsen op de Vélocéan fietsroute.

Praktische informatie:

 • Fietsverhuur: Saumur, Angers, Nantes, Saint-Brevin-Les-Pins, Saint-Nazaire.
 • Ga naar de pagina’s Bereikbaarheid van de fietsroute en Vervoer op de fietsroute 
 • Bagagevervoer: Bagafrance of France Bike.

Andere voorgestelde reisroutes