Een dagje street art in Saint-Nazaire

 • place
  Start / Finish
  Saint-Nazaire
 • compare_arrows
  Afstand
  10.5 km
 • access_time
  Dauer
  1 dag
 • people
  Peil
  🚲👨‍👩‍👧‍👦
1
 • Le pied, le pull-over et le système digestif - Parcours Estuaire Nantes - Saint-Nazaire © Jérôme Bosger
 • Old man and the ocean by Djuradje à Saint-Nazaire
 • Peinture mural Toqué Frères © Andrea Klose

Deze ontdekkingstocht langs muurschilderingen, kunstwerken en expositieplekken vertrekt vanaf het station van Saint-Nazaire. De fietstocht is een ode aan contemplatie, een uitnodiging aan schoonheid en de gelegenheid om deze havenstad vanuit een artistiek en hedendaags perspectief te aanschouwen.

Bonus: een brochure die helpt om alle werken op de route te vinden ...

Vanaf de place Pierre Semard

L'aigle @ A. Lamoureux

Volg de borden voor La Loire à Vélo vanaf de place Pierre Semard, richting de avenue de la République. U ontdekt daar het werk Une danse de passage van beeldend kunstenares Nina De Angelis: een muurschildering in zwart/wit op de muren van de passage achter de winkel Pas Que Beau, een initiatief van de association Strukture.

Ga door op dezelfde avenue en bewonder L’aigle van kunstenaar DALeast: deze in Berlijn gevestigde Chinese kunstenaar ontwikkelt een grafisch universum bevolkt door gigantische vogels, enorme walvissen, paarden …

Te zien/Te doen

 • Zet de fietsen even tegen de muur en neem gezellig even een pauze met het hele gezin. In het hartje van de stad kunnen de kleintjes de zeedraak en zijn neefje de aal bestormen. Deze fantastische speelinstallaties van hout en touw spreken tot de verbeelding van alle kinderen!

Sla de rue Henri Gautier in

Blijf de bordjes voor La Loire à Vélo volgen en sla de rue Henri Gautier in om kunstenares Fynbos de Nardstar* te vinden: deze Zuid-Afrikaanse kunstenares komt oorspronkelijk uit Kaapstad. Hier toont ze een tuin met daarin de uitsluitend in de Kaapstreek voorkomende fynbos-struik.

Op de hoek van de rue Henri Gautier en de rue des Frères Pereire, is het werk Unravel van Matt Adnate te zien: het verbluffend realistische gezicht van een jonge Australische aborigine. Het werd geschilderd als onderdeel van het Les Escales festival dat Melbourne als thema had. De stad Melbourne heeft talloze werken van deze kunstenaar.

Te zien/Te doen

Unravel Adnate © Arnaud Glize

Vanaf de rue Henri Gautier...

Le pied, le pull-over et le système digestif © Farid Maklhouf

Vanuit de rue Henri Gautier kunt u het kleurrijke Serendipity van Ellen Ruth bewonderen: dit illustreert haar visie op het Les Escales festival met een bijna dansend scala aan met elkaar verweven vormen.

Te zien/Te doen

 • Escal’Atlantic
 • Le Grand Café
 • Ontdek de werken Le pied, le pull-over et le système digestive van kunstenaars Daniel Dewar en Gregory Gicquel, tussen het zand en de rotsen en, afhankelijk van het getij, meer of minder in het water. Deze enorme betonnen beeldhouwwerken zijn als fragmenten van lichamen, architectuur of havenmonumenten en gaan tot bijna 7 m de hoogte in.
 • De place du Commando is een goede plek voor een smulpapenpauze. Zowel bewoners als bezoekers komen hier voor het vrije zicht op de monding van de Loire. De bars, restaurants, strandspellen, activiteiten en het monumentale kunstwerk Le pied, le pull-over et le système digestif zorgen voor de nodige levendigheid. U kijkt uw ogen uit op het eindpunt van de Estuaire Nantes ><Saint-Nazaire route!

Ga door naar de boulevard de la Légion d’Honneur en de avenue de la Vieille Ville

… en bewonder daar 2 werken:

Exodus 2, Ofrenda van kunstenaars Inti en La Robot de Madera: twee muurschilderingen die elkaar aankijken, geschilderd in 2015 als onderdeel van het Les Escales festival dat zijn koffers dat jaar in Valparaiso, Chili neerzette. De Chileense schilders werden uitgenodigd deze werken te komen maken: Inti aan de linker- en La Robot de Madera aan de rechterkant.

Jungle de Charquipunk is eveneens afkomstig uit Valparaiso, met zijn kleurrijke en levendige schilderingen neemt de kunstenaar ons mee naar weelderige Zuid-Amerikaanse jungle. Ook dit werk maakte deel uit van het Les Escales festival in 2015.

Te zien/Te doen

Exodus 2 Inti © Andrea Klose
Triangles Felix Varini © Martin Launay

Ga vanaf de avenue de la Vieille Ville richting de quai de Kribi: Kijk vanaf een precies punt op het Terrasse Panoramique naar de rond de haven verspreide rode geometrische vormen … en ze vormen opeens een samenhangend geheel, het lijkt wel tovenarij! Dit XXL-kunstwerk werd uitgevoerd in het kader van het Estuaire moderne kunstprogramma.

Te zien/Te doen

 • Neiuwsgierigen en liefhebbers, jong en oud, bewoners en vakantiegangers kunnen tijdens het erfgoedseizoen de schatten van de stad ontdekken. Verbluffend Saint-Nazaire nodigt u uit het erfgoedseizoen te beleven met onvergetelijke momenten: bezichtigingen, wandelingen, concerten, ontmoetingen, lichtshows, exposities, workshops … op verschillende plekken: Escal’Atlantic, in het Écomusée, de onderzeeër Espadon, in de stad…
 • Klik voor het programma

Ga verder tot aan de avenue Léon Blum...

Avant le silence & L’ombre et la sentinelle uiten de droomwereld van de Spaanse kunstenaar David de la Mano met zijn fantastische avonturen, als in een strip. Bewonder er twee op één muur in de avenue Léon Blum, als een deur naar de zee.

Het eindpunt van uw parcours is de rue Pierre Mendès France waar u À Saint-Nazaire, de nos navires nous sommes fiers (Wij zijn trots op onze schepen in Saint-Nazaire) kunt zien. Deze fraaie ode aan de stad werd in 2017 als onderdeel van het The Bridge festival geschilderd door Félix en Marin Toqué, twee broers uit Nantes.

David de la Mano © Arnaud Glize

Andere routesuggesties