De Loire à Vélo-fietsroute ontwaakt de zintuigen

1
  • Destination Côte Atlantique © F.Makhlouf
  • © JF.Souchard

De Loire à Vélo-fietsroute is meer dan alleen fietsen, alle zintuigen worden ontwaakt: horen, voelen, zien, ruiken én proeven … Ga ze achterna!

Zien

Hoewel het oog beelden ondersteboven ontvangt worden ze door het netvlies op de juiste plek geplaatst … het lichaam is indrukwekkend, toch?!

Zie, observeer en kijk naar alles op en langs de Loire à Vélo-fietsroute: de lucht, de Loire, het fietspad, de natuur, de oceaan, de fauna, de eilandjesde lijst is (heel!) lang.
Door te zien komt u ook goed door de steden heen, ziet u de glimlach van de andere fietsers die u tegenkomt én kunt u de verkeersborden lezen 😀

Champtoceaux © A. Lamoureux

Voelen

Voelen lijkt iets heel eenvoudigs maar is in feite zeer complex: door dit zintuig kunnen we een verscheidenheid aan dingen waarnemen, verschillende temperaturen, verschillende texturen …

Op de Loire à Vélo-fietsroute kunt u onnoemelijk veel voelen:
– het gevoel van het water van de Loire of de zee
– het korrelige gevoel van zand
– het ruwe gevoel van ondergrondse muren
– het zachte gevoel van jong gras
– het prikkelige gevoel van brandnetels
– het menselijke contact als u de hand schudt van een lokale producent die u bezoekt
– …

Proeven

De smaakpapillen bevinden zich op de oppervlakte van de tong en kunnen het verschil waarnemen tussen diverse nuances van dat wat u eet. Zo differentiëren we tussen zoute, zoete, zure en bittere smaken …

Dat is mazzel! De regio’s waar u op de Loire à Vélo-fietsroute doorheen fietst hebben een enorme rijkdom aan gastronomie! Van fouées tot geplette appels en peren, crottins de Chavignol (geitenkaas) tot curé nantais (kaas), van tarte Tatin tot pruimentaart, vis uit de Loire bereid met botersaus en rillons … en alles smaakt nog lekkerder met een glas Loirewijn erbij. Er is echt van alles te proeven!

Ruiken

Ruiken doen we met behulp van de neuronen in het slijmvlies in de neusholte: fruitige geuren, kruidige geuren, frisse geuren, houtgeuren …

Het hele jaar door wordt uw neus verwend met de diverse luchtjes op de Loire à Vélo-fietsroute. Van de geur van vers gemaaid gras tot de geur van vochtige aarde na een regenbui en de geur van het bos in de herfst. De zoete parfums van de bloemen in onze tuinen, de verleidelijke geurtjes die ontsnappen uit de keukens van de vele restaurants en uiteraard de vele geuren van de heerlijke streekproducten die op de markt zijn uitgestald.

Horen

Onze oren spelen een belangrijke rol niet alleen om mee te horen maar ook voor het evenwicht. We horen doordat het trommelvlies geluidstrillingen opvangt en ze naar de hersenen doorstuurt.

Houd uw oren goed open om alle geluiden die u omgeven op te vangen. Zo is er natuurlijk het getjirp van de vogels, het geluid van de wind door de bomen en het kristallen geluid van het water in beken en rivieren. Op warme dagen hoort u het gezellige geroezemoes van de guinguettes (openluchttavernes) aan de oevers van de Loire en zijn zijrivieren waar u ongetwijfeld even wilt genieten van een welverdiende pauze. Menigeen wordt verleid door het geluid van de roeiriemen van kano’s om een paar uurtjes op het water door te brengen.