Onze tips om veilig te fietsen in de zon

1
  • Le Cul du Moulin © A. Lamoureux

De zon schijnt, de lucht is warm en u stapt op uw fiets voor een tochtje op La Loire à Vélo … Hier volgt ons advies voor zorgeloos genieten van uw zomerse expeditie!

Bescherming tegen de zon

Een fietshelm met helmmuts beschermt het hoofd bij een val, maar kan ook goed beschermen tegen de zon. Er zijn allerlei soorten helmen die geschikt zijn voor warm weer. Lichte helmen met openingen die lucht binnenlaten, en soms zelfs met vizier. Zo fietst u met een koel hoofd! Het is trouwens ook een goed idee om een lichtgekleurde helm te kiezen, die absorbeert minder warmte.

We beschermen onze ogen achter een zonnebril. Ook hier is er keuze te over en kan iedereen iets vinden dat bij hem past. Laat u adviseren door een specialist zodat u de juiste keuze maakt. Er zijn zelfs brillen met vervangbare lenzen, zo hoeft u niet met meerdere brillen op pad te gaan.

Ook tijdens het fietsen wordt uw huid niet door de zon ontzien. Gebruik dus een crème met de juiste beschermingsfactor. Gebruik bij voorkeur een flesje dat handig in gebruik is zodat u het makkelijk maakt om u regelmatig opnieuw in te smeren en zo voorkomt dat u verbrandt!

Even pause © C. Mouton – CRT Centre-Val de Loire

Drink regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te drinken, zelfs als u niet denkt het nodig te hebben. Vergeet dus niet uw waterflesje(s) mee te nemen. U kunt er trouwens ook wat citroensap bij doen, of blaadjes munt. Gebruik indien mogelijk isotherme flessen zodat het water langer koel blijft.

Een drinkzak is trouwens ook een handige optie. Dit is een rugzakje waar een waterzak in kan waaruit u via een drinkslangetje continu kunt drinken. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, kies de juiste voor de duur van uw activiteit. En komt u toch zonder water te zitten dan kunt u altijd even stoppen bij een winkeltje of een fonteintje met drinkwater.

Kies de juiste kleding

Ook de kleding die u kiest is van groot belang. Kies bij voorkeur uiteraard voor lichte en ademende stoffen die u droog en fris houden. Fietsbroeken zijn er niet alleen in alle soorten en maten maar ook in alle prijsklassen. Heeft u liever gewoon een korte broek en T-shirt, kies dan het liefst wel natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen.

Houd uw lichaam zo koel mogelijk

U vraagt zich af hoe dat kan? Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande technieken:
– houd altijd een waterverstuiver bij de hand, en gebruik hem regelmatig. Tijdens het fietsen voelt zelfs een zacht windje verfrissend aan op een vochtige huid!
– bij extreem heet weer kunt u op de rustplekken gebruikmaken van de waterfonteintjes om een T-shirt nat te maken en daarin verder te fietsen.

En vergeet uiteraard niet om ’s morgens op tijd weg te gaan en in het begin van de middag te stoppen voor een siësta … en pas verder te gaan als de zon minder sterk is.

Als uw lichaam oververhit raakt breng uw lichaamstemperatuur dan langzaam omlaag door koel water te drinken en uw nek, handen en voeten nat te maken.

Rustig fietsen

Houdt bij het sporten altijd rekening met de omgeving, ook op La Loire à Vélo! U bent op vakantie, of een weekendje weg, dus u heeft alle tijd! Als de temperatuur tijdens uw fietstocht onverhoopt omhoogschiet kunt u er altijd voor kiezen om kortere stukken te fietsen en meer in de schaduw te blijven! Stop af en toe aan de kant van de rivier om even af te koelen … er is totaal geen reden voor haast!

Ile de Chalonnes-sur-Loire © A. Lamoureux

Evenwichtige voeding

Voeding is altijd belangrijk in de zomer, zeker voor fietsers! Ga voor makkelijk te verteren voedsel, gerechten die de darmen niet irriteren … in kleinere hoeveelheden om het niet moeilijker te maken om weer op de fiets te stappen

Eet dus niet te veel vezels en rauwkost (tomaat, salade, meloen etc.), zwarte thee en koffie kan de opname van bepaalde essentiële mineralen verhinderen en zo uw energieniveau verlagen, en zuivelproducten.

Klik hier voor de beste plekjes om te zwemmen en te relaxen op La Loire à Vélo