Tips voor het organiseren van uw reis

1
 • Saint-Jacques à vélo : bords de Loire à Marmoutier @ D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Om u te helpen om met een gerust hart op pad te gaan en onbezorgd van uw vakantie te kunnen genieten vindt u hier een aantal adviezen voor het voorbereiden van uw reis.

Plan uw reis ruim van tevoren

Als het uw eerste keer wordt

Begin, als dit uw eerste fietsvakantie wordt, met korte etappes. Met etappes van 30 tot 40 km per dag blijft er genoeg tijd over om te genieten van de natuur en het erfgoed dat u tegenkomt, en voor de activiteiten op de route. Ga uit van een snelheid van ongeveer 10 km per uur tijdens de eerste dagen …

Plan uw etappes

Er zijn diverse mogelijkheden voor het voorbereiden van uw reis:

 • Download een van de bestaande reizen uit “routesuggesties” en pas hem (desgewenst) aan.                                             
 • Creër uw eigen traject op basis van kaarten.
 • Reserveer een ‘clé en main’ (turnkey) vakantie.
Briare
Briare © J. Damase CRT Centre-Val de Loire

De Loire à Vélo kan van oost naar west of van west naar oost gefietst worden, beide richtingen hebben hun eigen gezicht.  Welke landschappen u ontdekt hangt af van de richting waarin u fietst! Omdat het hoogteverschil over 900 km slechts 190 meter is, is de route geschikt voor iedereen. De wind komt meestal uit het westen dus er is vaak een extra duwtje in de rug voor diegenen die vanaf de kust landinwaarts fietsen.

Laat uw fiets en bagage vervoeren …

U kunt uw fiets en uw bagage meenemen in de trein of ze laten vervoeren door een particuliere transporteur. Kijk onder de rubriek Transfer van bagage, fietsen en personenTrain Loire à VéloTER en regionale bussen.

Op pad met het gezin

Vélo vignes
Vélo vignes © D. Darrault CRT Centre-Val de Loire

Als u met kinderen reist pas dan de lengte van de etappes aan aan hun leeftijd. Kies voor de segmenten van de route waarop u zo weinig mogelijk auto’s tegenkomt. Ken uw grenzen, en die van uw kinderen.

Regel uw accommodatie van tevoren

Alle accommodaties die op deze site staan hebben het keurmerk “Accueil Vélo” (Fiets welkom) en zijn nooit verder dan 5 km van de fietsroute af. Over de hele lengte van de route vindt u een grote verscheidenheid aan accommodaties, er is iets te vinden voor alle smaken en budgetten. Omdat het in de zomer en tijdens lange weekenden in de lente druk kan zijn, en er op sommige stukken van de route minder aanbod is, is het verstandig om accommodatie van tevoren te reserveren.

Kijk voor u vertrekt naar de weersverwachting en de verkeersinformatie

Van de lente tot de herfst is het weer vaak ideaal om van de Loire landschappen te genieten. Maar kijk voor vertrek altijd even naar de weersverwachting, dan kunt u zonodig uw kleding en materiaal aanpassen. Als het echt heel hard geregend heeft kan het zelfs zijn dat bepaalde stukken van de route onbegaanbaar zijn. Kijk dus ook even op de verkeersinformatie pagina (“Info Circulation”)  voor de begaanbaarheid van de route.

Wegwijs worden op de route

GPS routes en fietsgidsen

Om uw Loire à Vélo ervaring nog eenvoudiger en aangenamer te maken kunt u via een applicatie GPS routes downloaden op uw smartphone of op uw fiets-GPS om u te begeleiden. De GPS routes voor de Loire à Vélo zijn gratis beschikbaar op de website. Ook zijn er fietsgidsen voor de route te koop via internet, in boekwinkels en in de Offices de Tourisme (Franse VVV kantoren) op de route.

Informatie over de begaanbaarheid van de route …

Voor uw comfort en veiligheid worden er regelmatig herstel- en verbeteringswerkzaameden uitgevoerd. Kijk op de pagina « Info Circulation » (verkeersinformatie) voor actuele gegevens.

Om u op de hoogte te houden van de begaanbaarheid worden waarschuwingen op de website gezet; bekijk deze berichten voor u vertrekt. In geval van belemmeringen op de route wordt waar mogelijk alternatieven gegeven.

 

De signalisatie

Voor uw gemak en veiligheid is de route in beide richtingen bewegwijzerd, vanaf Cuffy (département Cher) tot aan Saint-Brevin-des-Pins (Loire-Atlantique). U hoeft alleen de borden te volgen!

Cyclotouristes et panneau de La Loire à vélo près de l'écluse du canal latéral à la Loire, à Beaulieu-sur-Loire
Cyclotouristes et panneau de La Loire à vélo près de l’écluse du canal latéral à la Loire, à Beaulieu-sur-Loire © J. Damase – CRT Centre-Val de Loire

Hoewel de aangebrachte bewegwijzering voldoende is voor de hele route kunnen bepaalde stukken, met name door steden waar meer verkeer is, lastiger zijn dan anderen. Kijk dus altijd goed uit en blijf voorzichtig!

 

Kies het juiste materiaal

De fiests

 • Voor een tocht van meerdere dagen is een hybride fiets de beste keuze. Zorg voor een comfortabel zadel, goede verlichting, een bagagedrager en minimaal 21 versnellingen.
 • Controleer of alles goed werkt of laat de fiets door een professioneel nakijken. Zorg dat het zadel op de juiste hoogte staat, de banden opgepompt zijn en de remmen goed werken. En vergeet de fietsbel niet!
 • Een stuurtasje is handig voor uw fietsgids.
 • Fietstassen zijn praktischer dan een rugzak die op langere ritten vermoeiend kan worden.
 • Voor kinderen zijn een fietskar of een aanhangfiets leuker en comfortabeler dan een kinderzitje.
 • Vergeet niet om wat reparatiespullen mee te nemen: een reparatieset voor lekke banden, binnenbanden, pomp etc.
 • En uiteraard een goed slot.

Voor informatie over verplicht materiaal voor een fiets kunt u kijken op de website van Verkeersveiligheid : www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/verkeersregels

Kleding en uitrusting

 • Comfortabele kleding en geschikte schoenen. Een fleece jasje voor de avonden. Een helm of een pet, zonnebril en zonnebrandcrème, windjak en regenkleding, indien mogelijk van ademende stof.
 • Voor langere tochten raden we u aan een fietsbroek, handschoenen en fietsschoenen te dragen.
 • Hoewel het dragen van een fietshelm alleen verplicht is voor kinderen onder de twaalf jaar raden we het sterk aan voor iedereen.
 • Neem altijd water en wat energierepen mee.
 • Denk aan een EHBO kit.
 • Download de GPS route naar uw smartphone of kies voor een fietsgids.
 • Neem alleen het absoluut noodzakelijke mee; overbelast uw fiets niet.

Denk aan uw veiligheid, en die van anderen

Op de fiets…

Op de Loire à Vélo fietsroute fietst u op autovrije en autoluwe segmenten maar ook op fietspaden en, met name in de bebouwde kom, fietsstroken. In bepaalde periodes komt u ook veel andere fietsers tegen. Houd u dus aan de regels, voor uw eigen veiligheid en die van anderen.

Hier volgen een aantal tips en aanmaningen:

 • Houd u aan de gedragscode. Vergeet niet dat ook overtredingen op de fiets bestraft kunnen worden met een bekeuring.
 • Om veilig te kunnen fietsen dient u een in goede staat verkerende fiets te hebben.
 • Het dragen van een reflecterend hesje is verplicht voor fietsers én hun passagiers: buiten de bebouwde kom, in het donker, en bij verminderde zichtbaarheid (b.v. door mist).
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn verplicht een fietshelm te dragen, zowel voorop als achterop en in een fietsaanhanger.
 • Kijk, vooral in steden, goed uit op bruggen, wegen en kruispunten.
 • Fiets achter elkaar, niet naast elkaar.
 • Op de ‘voies vertes‘  (groene paden) hebben voetgangers voorrang. Kondig uw aanwezigheid aan.
 • Blijf beleefd; het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft.

U vindt alle informatie over veiligheid en verkeersregels op de fiets op de website van Sécurité Routière (Verkeersveiligheid).

 

Vélos arrêtés sur les bords de Loire à Muides
Vélos arrêtés sur les bords de Loire à Muides © P.Forget – CRT Centre-Val de Loire

 Aansprakelijkheid

Vergeet niet dat u op eigen risico fietst. U bent aansprakelijk voor ongelukken (van uzelf of voor schade en/of verwonding door uw schuld van anderen) als die veroorzaakt zijn doordat uw zich niet aan de verkeersregels gehouden hebt, u uw gedrag niet heeft aangepast aan de verkeersomstandigheden of aan voorzienbare gevaren in de natuur. U bent VERPLICHT een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Zwemmen in de Loire

Let op! In verband met gevaar is zwemmen in de rivier uitsluitend toegestaan op de daarvoor ingerichte plekken. Als u in een plas of rivier wilt zwemmen kies dan voor zwemplekken met toezicht. U vindt een overzicht van zwemplekken met toezicht onder de rubriek ‘in en op het water’ en op kaarten.

In geval van nood: telefoonnummers

 • Brandweer en eerste hulp: 112 vanaf mobiel of 18 vanaf een vaste lijn
 • Politie: 17
 • Ambulance: 15

verantwoord reizen

Fietsen is natuurlijk een manier van reizen die weinig impact heeft op het milieu. Fietsen betekent nul CO2! En daar komt bij dat de fiets een perfect middel is om uw eigen ritme te vinden en de rijkdom en natuurpracht van de Loirestreek te ontdekken. De Loire à Vélo is een waar avontuur in de natuur.

Hier zijn wat ideetjes om u te helpen het milieu te beschermen en om, samen met andere fietsers, van de route te genieten door een « éco-voyageur à vélo responsable » (verantwoordelijke eco-fietser) te zijn.

 • Bescherm wilde flora en fauna en geef de voorkeur aan duurzame activiteiten.
 • Pluk geen wilde bloemen of planten die u niet kent en voorkom zo dat u beschermde soorten plukt.
 • Blijf op de bewegwijzerde paden zodat het omliggend groen niet vernield wordt
 • Maak gebruik van de vuilnisbakken op de route voor uw afval. Is er geen in de buurt? Neem uw afval dan mee om het elders in de vuilnisbak te doen.
 • Zorg dat u altijd de controle heeft over uw snelheid en respecteer de regels.
 • Geef altijd voorrang aan voetgangers en ruiters en blijf altijd beleefd.
 • Maak gebruik van de aangelegde voorzieningen op de route en respecteer daarbij de regels en adviezen.
 • Koop bij voorkeur plaatselijke producten en seizoensproducten (streekproducten, ambachtelijke producten … ) en probeer milieuvriendelijke keuzes te maken.
 • Respecteer particulier eigendom en teelt.
 • Neem verboden op wildkamperen in acht; dit mag uitsluitend met toestemming van de eigenaar.

En omdat dit alles in het belang is van iedereen horen we graag van u als u suggesties heeft!